Volgens een enquête door het Franse onderzoeksbureau Ethicity vindt de helft van alle Fransen hun gezondheid en welzijn en die van hun gezin prioriteit nummer 1. Dat zorgt ervoor dat zij ook de gezondheid en kwaliteit van hun eten bovenaan de prioriteitenlijst plaatsen. Ze willen "van een consumptie die vervreemdt en verwoest naar een consumptie die vrij maakt en voedt", zegt directeur Gilles Degroote van Ethicity.

De Fransen stellen bijgevolg dan ook eisen aan de kwaliteit van wat ze kopen. Daarbij stelt twee derde van de ondervraagden vast dat de kwaliteit van hun eten de laatste tien jaar achteruit gegaan is, vooral de smaak. Stappen ze daarom en masse over op biologische of duurzame producten? Nee, dat nu ook weer niet, schrijft Le Figaro. De Fransen willen gewoon 'garanties' dat het goed zit met hun eten. Geloofde in 2004 nog 57% van de Fransen dat dat wel goed zat bij de grote supermarktketen, in 2014 is dat vertrouwen gekelderd naar 29%. 64% van de Fransen wil met concrete bewijzen overtuigd worden van de kwaliteit van een product, en dan hebben ze het over de precieze samenstelling, de herkomst van de gebruikte grondstoffen en waar het product geproduceerd is.
Dit artikel afdrukken