In het land van Buy British, geven supers de voorkeur aan Irish. Dat komt omdat de prijzen voor Brits vlees de pan uitrijzen. In vier jaar tijd is het bijna tweemaal zo duur geworden. Supers willen hun consumenten dan ook een alternatief bieden voor het dure rundvlees van eigen bodem.
Dat schrijft Farmer's Weekly. Boerderij laat weten dat Britse koeienboeren met acties dreigen als de supers niet ophouden met goedkoop Iers vlees.
Iers vlees geld in Nederland als luxe. Brits vlees is echter duurder omdat het afhankelijker is van de voerprijzen op de markt. Iers vlees is minder afhankelijk omdat het land een groot deel van zijn voer uit eigen land en van grazige weiden haalt. Daarnaast profiteert de Ierse rundvleessector van aantrekkelijke exportsubsidies.
Dit artikel afdrukken
Dat schrijft Farmer's Weekly. Boerderij laat weten dat Britse koeienboeren met acties dreigen als de supers niet ophouden met goedkoop Iers vlees.
Iers vlees geld in Nederland als luxe. Brits vlees is echter duurder omdat het afhankelijker is van de voerprijzen op de markt. Iers vlees is minder afhankelijk omdat het land een groot deel van zijn voer uit eigen land en van grazige weiden haalt. Daarnaast profiteert de Ierse rundvleessector van aantrekkelijke exportsubsidies.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Duidelijk Bert. Ik kan moeilijk inschatten in hoeverre de braakliggende gronden vergelijkbaar zijn met de extensieve graasgebieden waar Zé zijn vee houdt. In het - bepaald niet droge - Oost-Europa is veel goedkope landbouwgrond beschikbaar.
Ook agro-forestry is een optie: ' Grootschalige landbouw blijft een onvermijdelijk gegeven, alleen al omdat steden en de hele wereld gevoed moeten worden. Op sommige gebieden zal die landbouw intensief en industriëel moeten zijn, zonder dat daarbij trouwens het kwaliteitsstreven hoeft worden losgelaten. Met mijn kleine kudde kan ik een aantal gezinnen van vlees voorzien: een beperkt aantal kwaliteitszoekers vindt z’n weg naar boeren zoals wij. Wat wij doen zal nauwelijks landbouw genoemd worden. Een uitstekende manier van leven, dat wel. Die evenwel kan worden gehandhaafd in wijder verband. Een grotere kudde binnen onze gemeentegrenzen zou in de behoefte van een kleine stad kunnen voorzien, en dat zonder vervuiling of zware uitgaven. De prijs van dit kwaliteitsvlees hoeft zonder twijfel niet ver boven het niveau van de huidige marktprijs uit te stijgen. De plaatselijke bevolking, die nu bestaat uit oudjes en werklozen, zou worden uitgebreid met een aantal jonge gezinnen of gezonde oudere boeren, die zich elk op zo’n vijftig hectare nieuw bos kunnen vestigen. Op vijfduizend hectares, mits adequaat in parken opgesplitst, kunnen 50.000 kippen vrij rondlopen, tezamen met vijfduizend varkens en evenveel schapen: een simpele extrapolering van onze eigen situatie. Een honderdtal boerengezinnen zou ervan kunnen leven. Het hout kan voor industriële doeleinden worden geëxploiteerd... Miljoenen hectares verwaarloosd bos en braakliggend land zijn beschikbaar.... Een varken beploegt de grond, waar ie kan, brengt er lucht en mest in, hij graaft de wortels van varens, bramen en dergelijke op, die hem als voedsel dienen, kortom, hij bereidt een brandvrije ondergrond voor, waarop het oorspronkelijke bos, in dit gebied voornamelijk bestaande uit kastanjes, steeneiken, esdoorns, wilde appels en kersen, zich kan ontwikkelen. ' (Augustin Thyssen over veehouderij in het bergachtige Cevennen gebied, waar de terrassenlandbouw grotendeels is opgegeven)
Frank, als we in europa en mass de veeteelt zouden extensiveren.. Geen soya, raapschroot, maisgluten etc, etc.. zouden invoeren zou de vleesproduktie halveren of meer.. Net als in ierland puur gras voeren. Wat zou dat met de prijzen van dat minimale aanbod van vlees doen.. ?
De weides in ierland groeien 10 maanden. Dat is uniek in europa. De temeperatuur komt zelden of niet beneden 0 graden. Die beesten hoeven geen stal kunnen eventueel nog achter dat stenen landafscheidingsmuurtje schuilen.
Die braakgronden in zuideuropa zullen wel niet voor niets gekozen zijn om braak te liggen. Vraag maar niet aan die ierse veeteler om zijn 10 maanden produktieve graslanden braak te laten leggen. Hij zou het met lede ogen aanzien....
Kijk voor goede achtergrond eens naar de laatste aflevering van "de wilde keuken" van wouter klootwijk afgelopen week. Die was op die weides. Die boer daar beweerde dat vanwege de idelae klimaatomstandigheden de graszode al 600 jaar oud was. Dat bespaard nog eens geld.. Het ging over gras in allerlei gedaantes. Alles is gras stelde wouter centraal in deze aflevering.
Even afgezien van de grondprijzen - waar je een goed argument hebt - is intensieve veehouderij grond-onafhankelijk. Voor de Ierse boer is het blijkbaar aantrekkelijker om daar toch niet voor te kiezen. Dan spelen ook andere factoren een rol (alleen export subsidies?). Bekijken we de situatie in de EU, dan zijn er grote braakliggende terreinen landbouwgrond, met name in Zuid-Europa. Terwijl Frankrijk het grootste deel van de EU landbouwsubsidies ontvangt. Met een grondprijs van niets.
Frank, in het artikel staat dat de ierse rundvleessector profiteerd van aantrekkelijke export-SUBSIDIES !
Ik weet dat niet. Dat zou je moeten checken..
Daarbij het is natuurlijk geen vergelijk. Als die grond in ierland vanwege klimaat en stenen in de grond niet geschikt is voor intensieve teelten, die hogere saldo's hebben,.. zal die grond ook goedkoop zijn. Er is dus geen concurentie voor die grasboeren.
Bij mij hier wordt de huurprijs die ik voor mijn land krijg bepaald door de aardappelteelt. Het land wordt niet voor gras verhuurd maar aan de aardappelboer voor 1200 euro per hectare.. En het andere jaar voor lelies en dan brengt het 2500 euro per hectare op.. Laat die ierse rundveeboer daar maar eens mee gaan rekenen. Hij is in 1 jaar failliet. Zelfs met die aantrekkelijke exportsubsidies.
Ha... de omgekeerde wereld. Intensivering van de vleesproductie was toch juist bedoeld om de prijzen te laten dalen? GMO voeding gepropageerd als goedkopere oplossing voor het wereldvoedingsvraagstuk? En dan actie voeren tegen boeren die het op de 'ouderwetse' (en kwalitatief betere) manier doen? Als je bedenkt waar het merendeel van de landbouwsubsidies heengaat, zonder dat hiertegen actie wordt ondernomen...