Gras. Het groeit op heel veel plekken waar geen sla, boerenkool, spinazie, bieten of tarwe wil groeien. Vanavond zet Wouter Klootwijk het op tafel in zijn Wilde Keuken keet.
FL: Is gras lekker?
WK: Ja. En iedereen kan het beamen, want iedereen heeft ooit op gras gekauwd.
FL: Hoe kom je bij het onderwerp?
WK: Dat is een bijzondere vraag. Want hoe komt het eigenlijk dat het nooit over gras gaat? Een wereldbelangrijk gewas, waar we overheen lopen zonder erg en een hekel aan hebben als het tussen te stoeptegels groeit, maar waar we helemaal niks van weten. En toch, waar we elke dag, werkelijk elke dag van eten zonder dat we er erg in hebben. De vraag zou beter zijn: waarom heb je het er nu pas over?
FL: Hebben we koeien en schapen nodig, nee wacht, hoe lang hebben we ze nog nodig?
WK: Voor zover ik het kan overzien, onnozele journalist, kunnen mensen nog geen gras eten, maar al wel en al heel lang, de zaden.
Grazers weten raad met gras en grazers kunnen we melken en opeten. Zo eten we indirect wel degelijk grassen.
Onderzoekers en dromers denken dat het mogelijk is om van gras zonder tussenkomst van dieren, voedsel te maken voor mensen.
Zonder enig inzicht in deze, durf ik zulks ook hardop te denken.
Het kan. Maar moet het en zijn we dan beter af?
De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk, vrijdag 23 mei 2014, Nederland 2, 20:25 - 20:55 uur
Fotocredits: 'Fresh greens', uitsnede, Vinoth Chandar
Dit artikel afdrukken
WK: Ja. En iedereen kan het beamen, want iedereen heeft ooit op gras gekauwd.
FL: Hoe kom je bij het onderwerp?
WK: Dat is een bijzondere vraag. Want hoe komt het eigenlijk dat het nooit over gras gaat? Een wereldbelangrijk gewas, waar we overheen lopen zonder erg en een hekel aan hebben als het tussen te stoeptegels groeit, maar waar we helemaal niks van weten. En toch, waar we elke dag, werkelijk elke dag van eten zonder dat we er erg in hebben. De vraag zou beter zijn: waarom heb je het er nu pas over?
FL: Hebben we koeien en schapen nodig, nee wacht, hoe lang hebben we ze nog nodig?
WK: Voor zover ik het kan overzien, onnozele journalist, kunnen mensen nog geen gras eten, maar al wel en al heel lang, de zaden.
Grazers weten raad met gras en grazers kunnen we melken en opeten. Zo eten we indirect wel degelijk grassen.
Onderzoekers en dromers denken dat het mogelijk is om van gras zonder tussenkomst van dieren, voedsel te maken voor mensen.
Zonder enig inzicht in deze, durf ik zulks ook hardop te denken.
Het kan. Maar moet het en zijn we dan beter af?
De Wilde Keuken van Wouter Klootwijk, vrijdag 23 mei 2014, Nederland 2, 20:25 - 20:55 uur
Fotocredits: 'Fresh greens', uitsnede, Vinoth Chandar
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hopelijk laat Wouter de giftige grassoorten onaangeroerd. Gras mag best wel lekker smaken maar de voedingswaarde voor de mens is bijzonder laag. Ons spijsverteringsstelsel mist het enzym cellulase en daardoor worden die complexe koolhydraten niet omgezet tot nuttige energierijke stoffen voor de mens. Een herkauwer zoals een koe of geit beschikt wel over dit enzym. Deze dieren kun je kranten laten eten. Bij ons zou dit erg zwaar op de maag liggen. Het politieke nieuws alleen al!
ja dat was echt een misser Wouter, om de niet botanici niet gewoon even te vertellen dat grasachtigen (en niet grassen dus) bestaan uit stengel blad en de korrels daarvan waar we brood van bakken, bier van maken of rijst mee koken. en dat alleen herkauwers en nog zowat dieren die stengels en bladeren ervan kunnen verteren dankzij... etc. maar het was natuurlijk bewust zo gedaan, voor het effect.
Hele mooie televisie, met name voor grasgekken zoals ik.
Eén luttel detail: behalve gras, voeren sommige Ieren ook nog wat andere ingrediënten aan de runderen.
P.S. Huib: je kan wat eiwit uit gras halen door het op te eten, daarna uit te kotsen en die stappen nog twee keer herhalen. Eet smakelijk !
Overigens zou ik mais en tarwe ook geen gras noemen. Tarwe zijn zaden, die worden gemalen om brood van te bakken, mais zijn ook zaden, die kook je of kun je ook maismeel van maken. Maisgras heb ik nog niet van gehoord dat je dat ook kan eten/drinken, maar zolang tarwe nog geen tarwe is, is het gras, en zolang het niet hoger dan enkele cm's wordt kun je het eten. Ik kweek het niet zelf, dus ik 'pers' het ook niet in een slowjuicer uit, ik koop het kant en klaar in potten van all basic(Green superfood) waar behalve tot fijn poeder gemalen tarwegras ook allerlei ander spul in zit, van gerstgras, tot aan broccoli, alfalfa, spinazie, allerlei bessen, lijnzaad enz enz. Ik ben het gaan gebruiken ipv een gewone multivitamine.
In alle groente en fruit zitten onverteerbare vezels die samen met je poep naar buiten komen, dat is zogezegd de lijm om alle lichaamsvreemde stoffen via je ontlasting naar buiten te werken. Ik kan me zo voorstellen dat de cellulose in gras hetzelfde werkt? Doodgewoon gras zou ik niet zo gauw eten, daar zijn de grazers door moeder natuur voor 'uitgevonden', alleen als het het laatste voedsel op aarde zou zijn.