Gluten zouden zelfs bij mensen die niet aan de auto-immuunziekte coeliakie lijden, zorgen voor irritatie in de darmen. 'Gluten' zijn onder het brede publiek iets geworden om te mijden. De voedingsmiddelenindustrie speelt er op in door een groeiende stroom glutenvrije producten. Inmiddels zou zelfs een derde van de consumenten voelen voor glutenvrije voeding.
Tot op heden is er echter slechts één studie die aantoont dat er zogenaamde non-coeliakie glutengevoeligheid zou bestaan. Terwijl coeliakie voorkomt bij ca. 1% van de bevolking, eet reeds 18% glutenvrij. Voor hen is er goed nieuws: 2 nieuwe studies tonen aan dat non-coeliakie glutengevoeligheid niet aan te tonen valt. Dat meldt Business Insider. In het uitstekend geschreven en gedocumenteerde bronartikel vind je alle referenties naar de artikelen.
Dit artikel afdrukken
Tot op heden is er echter slechts één studie die aantoont dat er zogenaamde non-coeliakie glutengevoeligheid zou bestaan. Terwijl coeliakie voorkomt bij ca. 1% van de bevolking, eet reeds 18% glutenvrij. Voor hen is er goed nieuws: 2 nieuwe studies tonen aan dat non-coeliakie glutengevoeligheid niet aan te tonen valt. Dat meldt Business Insider. In het uitstekend geschreven en gedocumenteerde bronartikel vind je alle referenties naar de artikelen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Niks 'tussen de oren'
Het interessantste deel staat aan het eind:
On top of that, these other potential dietary triggers — specifically the FODMAPS – could be causing what people have wrongly interpreted as gluten sensitivity. FODMAPS are frequently found in the same foods as gluten.
Als ik de links volg naar http://www.realclearscience.com/blog/2014/05/gluten_sensitivity_may_not_exist.html wordt dit door de betrokken onderzoekers nog meer benadrukt:
Instead, (..) FODMAPS are a far more likely cause of the gastrointestinal problems attributed to gluten intolerance. Jessica Biesiekierski, a gastroenterologist formerly at Monash University and now based out of the Translational Research Center for Gastrointestinal Disorders at the University of Leuven in Belgium,* and lead author of the study alongside Gibson, noted that when participants consumed the baseline low-FODMAP diet, almost all reported that their symptoms improved!
"Reduction of FODMAPs in their diets uniformly reduced gastrointestinal symptoms and fatigue in the run-in period, after which they were minimally symptomatic."
Daarmee is er een bruikbaar paradigma, dat zowel verklaart als concrete adviezen geeft. Het probleem heet FODMAP:// "Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols.". En met name tarwe zit vol met fructanen, een fermenteerbare oligosaccharide.
Interessant, Martijn! Maar dan is het dus niet gluten wat het probleem is, maar iets anders in de tarwe. En dan is het de vraag of glutenvrij (met glutenvrije broodjes/koekjes etc) dan een oplossing zijn, want daar zouden nog steeds FODMAP-elementen in kunnen zitten.
En daarom terug naar lange fermentatie van grassoorten zoals Tarwe. Dan worden die vervelende FODMAD's gefermenteerd door de bacterien en gisten in ECHT zuurdesem :-), hebben wij daar geen last meer van.
@Peter, Vanuit een pragmatisch oogpunt kun je ook aanbevelen aan mensen die last hebben van IBS-achtige klachten, om gewoon eens ene tijdje geen brood en/of andere voedingsmiddelen te eten die veel FODMAPs bevatten.
Eens @Martijn, is altijd de eerste stap toch. Daarna langzaam herintroductie. En dan liever ECHT (zuur)desem brood inplaats van de instant snelle 'cheap' option. Helaas zijn de 'glutenvrije' versies niet anders, zeker niet de massa-beschikbare versies!