De ontwikkeling van koelen was een grote stap voorwaarts in houdbaarheid en voedselveiligheid. Maar je kunt ook doorslaan. Zo schijnen ze in Amerika zelfs de aardappelen in de ijskast te leggen.
In 2012 schreef ik een stukje over de twintig belangrijkste eet-uitvindingen aller tijden. Met stip bovenaan het lijstje: koelen. Door voedingswaren gekoeld of zelfs bevroren te bewaren en te vervoeren, zijn de houdbaarheid en veiligheid ervan enorm toegenomen. We kunnen dan ook bijna niet meer zonder koelkast. Dat is zelfs zo ver gegaan dat de voedingsmiddelenfabrikanten speciale producten zijn gaan ontwikkelen om de consument rechtstreeks vanuit de koelkast, of diepvries, ter wille te zijn. Denk maar aan 'koelkastsmeerbare' boter, of 'schepklaar ijs'.
Veel boodschappen gaan dan ook rechtstreeks van het koelvak in de winkel, al dan niet via de koeltas (wie heeft er geen bij de boodschappentassen liggen?), thuis de ijskast in. Die ook steeds groter wordt, zodanig dat ook in Europa inmiddels de droomkeuken van menig gezin is voorzien van een... 'Amerikaanse koelkast'. Daarginds proppen ze echt alles zonder onderscheid in de koelkast. Terwijl er toch heus voedingsmiddelen zijn waarbij dat of niet nodig, of zelfs schadelijk is. Alison Spiegel van de Huffington Post maakte een - Amerikaans - lijstje. Zijn wij wijzer dan zij?
Dit moet volgens The Huffington Post in ieder geval nooit in de ijskast:
1. Tomaten: in de ijskast raken tomaten al hun smaak kwijt. Erger nog, ze rijpen niet langer door in de koude omgeving en er gebeurt nog iets ergers: door de kou gaan de celmembramen stuk en daar worden ze melig van. Tomaten horen op de fruitschaal.
2. Basilicum: zal in de koelkast sneller verwelken - andere groene kruiden overigens ook. Basilicum zal bovendien de smaken van het voedsel dat er in de buurt ligt overnemen. Heb je geen plantje, zet de blaadjes dan als een boeketje bloemen in een een glas vers water. Wil je basilicum langer bewaren, dan is blancheren en invriezen een goede optie.
3. Aardappelen: het zetmeel in aardappelen wordt in de ijskast sneller omgezet in suikers. Dat levert een zoete, korrelige aardappel op. Bewaar je aardappelen in een papieren zak op een koele maar niet koude, en donkere plek. In papier gaan ze minder snel rotten dan in plastic. En heb je een kelder, leg ze dan gewoon lekker daar. Dit geldt overigens ook voor zoete aardappelen.
4. Uien: worden in de koelkast zacht en gaan schimmelen. Lente-uitjes kunnen juist wel in de ijskast bewaard worden. Leg je uien niet direct naast de aardappelen op hun koele plekje: als ze samen bewaard worden gaan ze allebei sneller achteruit.
5. Avocado's: als ze nog wat moeten rijpen, horen ze zeker niet in de koelkast thuis. Heb je een prachtig rijpe avocado meegebracht maar kom je er niet toe 'm meteen op te eten, dan is de koelkast geen slechte plaats.
6. Knoflook: in de ijskast gaat knoflook uitlopen. Het wordt er rubberachtig en kan gaan schimmelen. Ook knoflook hoort op een koele, droge plaats thuis.
7. Brood: dat droogt in de koelkast extra snel uit. De plek voor brood is of de broodtrommel, of de diepvries. Als je het brood goed ingepakt in de diepvries bewaart, kun je er precies het aantal sneetjes uithalen dat je nodig hebt. Laat ze rustig ontdooien en geniet van 'vers' brood.
8. Olijfolie: bewaar je natuurlijk niet in de koelkast, dan stolt het!
9. Koffie: blijkbaar zijn er mensen die hun koffie in de ijskast bewaren. Slecht idee, omdat het smaak verliest en zelfs geurtjes kan overnemen van andere levensmiddelen. Koffie moet ook koel en donker bewaard worden. Maar: je kunt koffie wel uitstekend invriezen.
10. Honing: die hoeft natuurlijk ook niet in de koelkast. Het enige waar de ijskast voor zorgt, is dat de honing gaat kristalliseren.
Persoonlijk heb ik van dit lijstje nog nooit iets in de koelkast bewaard - op basilicum en andere groene kruiden (peterselie) na. Bij het maken van zo'n lijstje vraag ik me wel af: zouden er onder ons echt mensen zijn die deze levensmiddelen in de ijskast zetten? Durf je daar voor uit te komen? Of heb je een hele goede reden om het wél te doen?
Fotocredits: 'Hungry', uitsnede, Charli White
Dit artikel afdrukken
Veel boodschappen gaan dan ook rechtstreeks van het koelvak in de winkel, al dan niet via de koeltas (wie heeft er geen bij de boodschappentassen liggen?), thuis de ijskast in. Die ook steeds groter wordt, zodanig dat ook in Europa inmiddels de droomkeuken van menig gezin is voorzien van een... 'Amerikaanse koelkast'. Daarginds proppen ze echt alles zonder onderscheid in de koelkast. Terwijl er toch heus voedingsmiddelen zijn waarbij dat of niet nodig, of zelfs schadelijk is. Alison Spiegel van de Huffington Post maakte een - Amerikaans - lijstje. Zijn wij wijzer dan zij?
Dit moet volgens The Huffington Post in ieder geval nooit in de ijskast:
1. Tomaten: in de ijskast raken tomaten al hun smaak kwijt. Erger nog, ze rijpen niet langer door in de koude omgeving en er gebeurt nog iets ergers: door de kou gaan de celmembramen stuk en daar worden ze melig van. Tomaten horen op de fruitschaal.
2. Basilicum: zal in de koelkast sneller verwelken - andere groene kruiden overigens ook. Basilicum zal bovendien de smaken van het voedsel dat er in de buurt ligt overnemen. Heb je geen plantje, zet de blaadjes dan als een boeketje bloemen in een een glas vers water. Wil je basilicum langer bewaren, dan is blancheren en invriezen een goede optie.
3. Aardappelen: het zetmeel in aardappelen wordt in de ijskast sneller omgezet in suikers. Dat levert een zoete, korrelige aardappel op. Bewaar je aardappelen in een papieren zak op een koele maar niet koude, en donkere plek. In papier gaan ze minder snel rotten dan in plastic. En heb je een kelder, leg ze dan gewoon lekker daar. Dit geldt overigens ook voor zoete aardappelen.
4. Uien: worden in de koelkast zacht en gaan schimmelen. Lente-uitjes kunnen juist wel in de ijskast bewaard worden. Leg je uien niet direct naast de aardappelen op hun koele plekje: als ze samen bewaard worden gaan ze allebei sneller achteruit.
5. Avocado's: als ze nog wat moeten rijpen, horen ze zeker niet in de koelkast thuis. Heb je een prachtig rijpe avocado meegebracht maar kom je er niet toe 'm meteen op te eten, dan is de koelkast geen slechte plaats.
6. Knoflook: in de ijskast gaat knoflook uitlopen. Het wordt er rubberachtig en kan gaan schimmelen. Ook knoflook hoort op een koele, droge plaats thuis.
7. Brood: dat droogt in de koelkast extra snel uit. De plek voor brood is of de broodtrommel, of de diepvries. Als je het brood goed ingepakt in de diepvries bewaart, kun je er precies het aantal sneetjes uithalen dat je nodig hebt. Laat ze rustig ontdooien en geniet van 'vers' brood.
8. Olijfolie: bewaar je natuurlijk niet in de koelkast, dan stolt het!
9. Koffie: blijkbaar zijn er mensen die hun koffie in de ijskast bewaren. Slecht idee, omdat het smaak verliest en zelfs geurtjes kan overnemen van andere levensmiddelen. Koffie moet ook koel en donker bewaard worden. Maar: je kunt koffie wel uitstekend invriezen.
10. Honing: die hoeft natuurlijk ook niet in de koelkast. Het enige waar de ijskast voor zorgt, is dat de honing gaat kristalliseren.
Persoonlijk heb ik van dit lijstje nog nooit iets in de koelkast bewaard - op basilicum en andere groene kruiden (peterselie) na. Bij het maken van zo'n lijstje vraag ik me wel af: zouden er onder ons echt mensen zijn die deze levensmiddelen in de ijskast zetten? Durf je daar voor uit te komen? Of heb je een hele goede reden om het wél te doen?
Fotocredits: 'Hungry', uitsnede, Charli White
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Cécile
Op dat lijstje van de Huffington Post mis ik de eieren. Niet nodig en onhandig want als je een eitje wilt koken en je legt hem in koud water dan duurt het weer langer voor hij de gewenste gaarheid bereikt. En voor een zachtgekookt ei luistert die kooktijd nauw en is het lastig uitrekenen hoe veel langer dat ijskoude ei nodig heeft; want er zijn gradaties in koud.
Voor peterselie is het wel handig dat bosje in een gesloten plastic zak, besprenkeld met enkele drupjes water, in de ijskast te bewaren. Blijft langer fris.
@Florine, Amerikanen bewaren hun eieren ALTIJD in de koelkast. Het is daar zelfs wettelijk verplicht, net als wasssen.
Het komt dus niet in hun hoofd op dat eieren op dit lijstje terecht zouden kunnen komen.
@2
Cécile, dat wist ik niet. Enfin, het is daar wel wat overdreven wat voedselveiligheid betreft in de eigen keuken. Voor restaurants kan ik me er nog iets bij voorstellen.
Maar waar slaat dat wassen op? Is dat een grapje ?
@Florine, klik op het rode 'wassen' in mijn reactie, dat is de link naar het Foodlog artikel over die eierwassende Amerikanen!
Wij hebben tegenwoordig een basilicumras waarvan de blaadjes bij kou toch groen blijven en niet zwart worden. Ze kunnen dus tegenwoordig beter tegen kou dan vroeger.
Ik mis in het lijstje: bananen!
Bananen worden grijs als je ze koud bewaard, vooral als ze nog niet helemaal zijn uitgerijpt.
Bananen transporteren we van het distributiecentrum naar de winkels samen met gekoelde producten. Daarom pakken we de rolcontainer waarop we de bananen vervoeren naar de winkels goed is, met een isolerende gewatteerde hoes. Dan kunnen de bananen goed mee met ander koeltransport en worden ze beslist niet grijs.
Ik mis ook paprika. Die wordt in de koelkast glazig.
In vakjargon heten dit soort producten: LTB producten (lage temperatuurbederf producten).