Dat schrijft De Morgen op basis van een bericht op CBC. Volgens de bekende French Paradox kunnen Fransen veel vet eten en ontwikkelen zij toch geen hart- en vaatziekten. De fenolen in rode wijn zouden het 'geheime stofje' zijn dat Fransen gezond houdt. Deze populaire hypothese is nooit afdoende bewezen, maar heeft inmiddels een indrukwekkende omzet in voedingssupplementen op basis van extracten van druivenschillen opgeleverd.

Langjarig onderzoek (1998-2009) onder 783 oudere inwoners van de Italiaanse Chianti-streek leverde geen bewijs op voor de hartgezondheid van het drinken van rode wijn. Een lage consumptie blijkt eerder positief voor een betere gezondheid. Mogelijk, zo zeggen de onderzoekers, komt dat doordat de echte drinkers ook meer roken.

Wijn is decennia lang als gezond gepromoot. 'Een wijntje' mag. Nu steeds duidelijker naar voren komt dat alcoholgebruik een van de belangrijkste vroege doodsoorzaken is, lijkt ook wijn er aan te moeten geloven.
Dit artikel afdrukken