Dat ontdekte Annemarie Oosting in het kader van haar promotie aan het UMCG in Groningen op basis van onderzoek bij jonge muizen. Haar universiteit schrijft: Oosting ontdekte dat de muizen met meer omega 3-vetzuren in hun voeding als ze eenmaal volwassen waren kleinere vetcellen hadden. Dit kan verklaard worden door een blijvende verandering in de stofwisseling van de vetcellen, waardoor er minder vet wordt opgeslagen en meer vet wordt afgebroken. Ook bij de muizen die minder linolzuur in de voeding kregen zag Oosting een positief effect op de vetcellen: hoewel de cellen wel groter werden, waren er minder vetcellen ontwikkeld waardoor de muizen minder vet kunnen opslaan. Zowel meer omega 3-vetzuur als minder linolzuur leidt daarom tot een lagere vetmassa bij de volwassen muizen.
Oosting promoveert op 14 mei aanstaande.
Dit artikel afdrukken
Oosting promoveert op 14 mei aanstaande.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hmm, er ontgaat mij iets: waarom wordt muizenonderzoek 1-op-1 doorgetrokken naar baby's (in het UMCG-artikel)? Dat is wel erg vlot. Een mooie hypothese, dat zeker. Of is er ook nog onderzoek naar baby's gedaan?
Van verzadigde vetzuren wordt ook hier nogal eens beweerd dat het helemaal niet zo slecht is en misschien wel beter dan de meerv. onverz. vetzuren. Ook in het licht van toenemende obsetitas. Echter; uit onderzoek blijkt dat je van verzadigd vet 2 keer zo dik wordt!
Heeft het Voedingscentrum dan toch gelijk met hun advies over gezonde vetten? En komen de verzadigd vet is gezond niet teveel uit de kokers van zichzelf tot voedingsgoeroe's uitgeroepn lieden op internet? (En vaak moet er dan ook nog een boek gekocht worden.....)
http://www.uu.se/en/media/press-release-document/?id=2240&typ=pm&area=3&lang=en
#2 Of het wordt pas schuldig als je er bakken teveel van eet? 750kcal bovenop hun standaard dieet, dat is nogal wat! Terwijl (o.a. verzadigd) vet ook juist het hongergevoel kan dempen, waardoor het je 'beschermt' tegen teveel eten; in ieder geval, dat werkt bij mij prima, tezamen met genoeg eiwitten.
Verder zijn er meerdere soorten 'verzadigd vet', waarbij elke soort weer z'n eigen effect heeft op het menselijk lichaam; misschien is juist palmolie (wat gebruikt werd in het onderzoek) geen goed idee om te overeten.
Rob, er zijn ook onderzoekers (zoals Frits Muskiet) die stellen dat VV juist in combinatie met geraffineerde koolhydraten kwalijke gevolgen hebben. In de door jou aangehaalde studie stopten ze het vet in muffins, dus gebruikten ze exact de combinatie die onwenselijk is (net als in veel fast food wordt aangetroffen).
Daarnaast is de kritiek die Otto benoemd ook terecht, de gezondheidsvoordelen van VV gebruik worden toegeschreven aan het effect op het regelsysteem van het lichaam (o.a. het gevoel van verzadiging). Dat valt natuurlijk niet te meten als de vrijwilligers 750 kcal extra kregen. Kortom, interessante studie, maar zeker niet doorslaggevend.
@Otto, #1; het gaat hier om muizenbaby's, niet om mensenbaby's.
Hoe dan ook, ik vind extrapolatie nogal gevaarlijk, omdat het maar de vraag is of de hormonale controle van het hele metabolisme wel vergelijkbaar is. Studies bij herbivoren kun je sowieso niet doortrekken naar omnivore mensen, naar mijn mening.