Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature, zou blijken dat stijgende CO2-gehaltes ertoe leiden dat voedselgewassen als rijst en mais minder zink en ijzer gaan bevatten. In eerste instantie is een hoger CO2-gehalte gunstig, omdat planten er sneller van gaan groeien, maar dat blijkt vooral extra zetmeel en suikers op te leveren en minder proteïnen en voedingsstoffen, schrijft Trouw.
Volgens coauteur Samuel Myers hebben op dit moment 2 miljard mensen al te maken met lage niveaus zink en ijzer, met grotere vatbaarheid voor infectieziekten, bloedarmoede, hogere moedersterfte en lagere IQ's tot gevolg. Experts denken ook dat het 'lege voedsel' een rol zou kunnen spelen bij de obesitasepidemie, omdat mensen er meer van zouden eten teneinde toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Dit artikel afdrukken
Volgens coauteur Samuel Myers hebben op dit moment 2 miljard mensen al te maken met lage niveaus zink en ijzer, met grotere vatbaarheid voor infectieziekten, bloedarmoede, hogere moedersterfte en lagere IQ's tot gevolg. Experts denken ook dat het 'lege voedsel' een rol zou kunnen spelen bij de obesitasepidemie, omdat mensen er meer van zouden eten teneinde toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
theo johkart, goede vondst!”Rising atmospheric CO2 and human nutrition: toward globally imbalanced plant stoichiometry?”, voorspelt de minerale daling.
Ik zocht online en vond deze nieuwe studie van dezelfde auteur: "Hidden shift of the plant ionome of plants exposed to elevated CO2..."
http://elifesciences.org/content/3/e02245
In 2002 verscheen hierover al een uitgebreide bevinding van Irakli Loladze in ”Rising atmospheric CO2 and human nutrition: toward globally imbalanced plant stoichiometry?”
Net als bij de verzuring der oceanen wordt hier ook niet of nauwelijks op gereageerd. De populaire mainstream lijkt vnl. geobsedeerd op de broeikas-effecten van CO2 toename.
Nog immer actueel en zeer lezenswaardig.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169534702025879
Hoe worden die percelen bemest waar de onderzoekers hun conclusies van trekken?eenzijdig met kas bemesten zeker.