Robin Kok gaat al jaren naar de paardenslager voor een lekker stukje bief. Van de haas. Maar er is tegenwoordig wat raars met dat vlees, merkt ze.
Ik ga al een paar jaar regelmatig of beter gezegd af en toe naar een paardenslager. Daar koop ik dan een flink stuk paardenbiefstuk. Wegens lekker en goedkoop en weer eens iets anders. Maar nu heb ik al een keer of drie dat ik thuis kom met een stuk dat de structuur heeft of het beest door een monstertruck is overreden. Van buiten ziet er gewoon uit, maar van binnen lijkt het vlees wel aan gort.
Wat in godsnaam heeft de slager hiermee uitgespookt? Het erge is dat ik nog specifiek vraag of ze ook biefstuk van de haas hebben. 'Ja hoor", zeggen die slagersmeisjes dan met een stalen gezicht, maar wat ze me vervolgens laten zien ziet er echt niet uit als haas. En daar kan je dan een discussie over voeren, maar dat heeft geen enkele zin.
Dus dan denk ik 'nou ja, een ander stuk biefstuk is ook goed, maar probeer mij niet wijs te maken dat het haas is'.
Hieronder staat mijn 'paardenvlees van vroeger'. Het was indertijd te koop voor 6,50 de kilo. Boven dit artikel de foto van het 'overreden vlees', nu te koop voor 10 euro de kilo. Maar zulk 'overreden vlees' wil ik nog niet voor een euro hebben. Of nou ja, misschien om mager gehakt van te draaien of filet americain van te maken, maar dat wil je zo toch niet eten? Wat doet de paardenslager met de paardenbief om 'm zo te vernachelen?
Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken
Wat in godsnaam heeft de slager hiermee uitgespookt? Het erge is dat ik nog specifiek vraag of ze ook biefstuk van de haas hebben. 'Ja hoor", zeggen die slagersmeisjes dan met een stalen gezicht, maar wat ze me vervolgens laten zien ziet er echt niet uit als haas. En daar kan je dan een discussie over voeren, maar dat heeft geen enkele zin.
Dus dan denk ik 'nou ja, een ander stuk biefstuk is ook goed, maar probeer mij niet wijs te maken dat het haas is'.
Hieronder staat mijn 'paardenvlees van vroeger'. Het was indertijd te koop voor 6,50 de kilo. Boven dit artikel de foto van het 'overreden vlees', nu te koop voor 10 euro de kilo. Maar zulk 'overreden vlees' wil ik nog niet voor een euro hebben. Of nou ja, misschien om mager gehakt van te draaien of filet americain van te maken, maar dat wil je zo toch niet eten? Wat doet de paardenslager met de paardenbief om 'm zo te vernachelen?
Fotocredits: Robin Kok
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Je kent je slager al jaren, vraag het hem zelf!
Je bent toch 'mans' genoeg.
Ik heb de slager 1 keer gezien. Misschien dat hij er door de weeks vaker is, maar ik kom altijd op zaterdag. En altijd = hooguit 2 keer per jaar.
En ik heb 1 keer (vorig jaar of zo) een discussie gehad met een slagersmeisje dat lachend begon met: "Hallo, dat is toch geen haaaaaas?" Nou, dat gesprek kon rechtstreeks een toneelstuk van Samuel Beckett in. En dat is de reden waarom ik zaterdag gewoon wijselijk mijn mond hield toen ik vroeg "heeft u ook biefstuk van de haas" en de slagersmevrouw mij een enorm plat stuk liet zien. Het leek mij eerder flank steak, maar goed, ik ben geen slager. En na bereiding leek het me vernaggelde flank steak. Maar ik zoek een expert opinion.
Robin, bij een eerder paardenvleesartikel op Foodlog staat een 'uitsnijkaart' voor paard.
Zou een Nederlandse paardenslager zijn paard ook anders verdelen dan een Amerikaanse? Zoals een Nederlandse runderslager ook hele andere stukjes vlees uit een kalf of rund weet te halen dan een Franse?
Robin, paarden worden niet gefokt voor de slacht. Dat feit veroorzaakt een enorme variëteit in kwaliteit. Gelukkig maar, zou ik zeggen.
Het maakt me niet veel uit op welke manier een slager zo'n dier verdeeld,
Cécile, maar bovenstaande stukje vlees is gewoon een aanfluiting.
En Zé, misschien is het niet helemaal duidelijk, maar bovenstaande is niet half opgegeten en uitgespuugd. Dit komt van een stuk paardenbiefstuk van ongeveer 300 gram, gegrilld, getrancheerd, verder niks. Dat is toch niet normaal? Wou je zeggen dat er paarden rondlopen met zulk gaten in hun lichaam? Of zou het inderdaad een paard zijn dat overreden is?
De foto onderaan is om te bewijzen dat het ook wel eens mooi vlees is geweest wat ie verkoopt.