De natuur is wreed. Daarom puilen de paprika's de kassen uit. Pieternel van Velden kookt het tuindersleed gewoon de wereld uit. En jij kunt er aan mee doen.
Gisteren kocht ik bij Hoogvliet verse Hollandse stoplichtpaprika’s voor € 1,09 per zakje. Stoplicht is het jargon voor drie verschillende kleuren paprika’s in één zakje. Doorgaans is dat een rode, een gele en een groene paprika, maar veel vaker is de groene vrucht vervangen voor een oranje.
Samen met wat tomaatjes, sjalotten, knoflook, tijm, olijfolie, balsamico, peper en zout gaat dat bij mij de oven in om een half uurtje te roosteren. Dan pureren met de staafmixer en wat groentebouillon toevoegen voor de juiste dikte. Zo simpel kan het zijn, met groots resultaat.
Dramatisch lage prijzen
Ik ben natuurlijk blij met zo’n goedkoop soepje, maar ik weet dat het de paprikatelers minder vergaat. Twee stoplichtzakjes is ongeveer een kilo en de super vraagt daar iets meer dan twee euro voor. De telers echter hebben de afgelopen weken dramatisch lage prijzen ontvangen voor hun paprika’s. Rond Koningsdag ontvingen zij 0,97 voor een kilo rode paprika’s en € 0,45 voor een kilo geel. De paprikawereld kreunt en steunt. Ik merk het aan de opmerkingen die ik lees van bevriende paprikatelers die hun frustratie uiten op Facebook.
't is te warm
Je kunt natuurlijk vrij eenvoudig concluderen dat er gewoon teveel paprika’s worden geteeld, maar dat is te kort door de bocht. Een groot deel van het probleem zit in de natuur zelf, die je nu eenmaal niet kunt beïnvloeden. Paprika’s komen in de winter uit Spanje. Als hier het voorjaar begint, loopt de teelt daar op z’n eind en neemt de kwaliteit af. De Nederlandse telers nemen dan het stokje over van hun Spaanse collega’s. Het moment dat supermarkten overstappen van Spaanse op Nederlandse paprika’s is ieder jaar weer spannend.
Het vroege voorjaar gooit echter roet in het eten. Terwijl er nog volop paprika’s in Spanje groeien, komt de productie in Nederland veel te vroeg op gang. Dat is iets wat tuinders hier en in Spanje niet in de hand hebben en ook niet kunnen plannen. Kortom: er zijn karrevrachten lekkere gezonde paprika’s voorhanden die helemaal niets waard zijn. De inkopers spelen hier wel op in. Grote afnemers hebben afgelopen week buiten hun vaste contracten om veel vruchten voor de veilingklok gekocht en stunten daar nu mee. Wat nu gebeurt, is het opschonen van de markt, met als effect dat de telersprijzen inmiddels weer iets gaan stijgen.
Als consument kun je daar handig op inspelen en dit weekend volop paprika’s inslaan voor alle gerechten die dat nodig hebben. Eet smakelijk!
Fotocredits: Pieternel van Velden
Dit artikel afdrukken
Samen met wat tomaatjes, sjalotten, knoflook, tijm, olijfolie, balsamico, peper en zout gaat dat bij mij de oven in om een half uurtje te roosteren. Dan pureren met de staafmixer en wat groentebouillon toevoegen voor de juiste dikte. Zo simpel kan het zijn, met groots resultaat.
Dramatisch lage prijzen
Ik ben natuurlijk blij met zo’n goedkoop soepje, maar ik weet dat het de paprikatelers minder vergaat. Twee stoplichtzakjes is ongeveer een kilo en de super vraagt daar iets meer dan twee euro voor. De telers echter hebben de afgelopen weken dramatisch lage prijzen ontvangen voor hun paprika’s. Rond Koningsdag ontvingen zij 0,97 voor een kilo rode paprika’s en € 0,45 voor een kilo geel. De paprikawereld kreunt en steunt. Ik merk het aan de opmerkingen die ik lees van bevriende paprikatelers die hun frustratie uiten op Facebook.
't is te warm
Je kunt natuurlijk vrij eenvoudig concluderen dat er gewoon teveel paprika’s worden geteeld, maar dat is te kort door de bocht. Een groot deel van het probleem zit in de natuur zelf, die je nu eenmaal niet kunt beïnvloeden. Paprika’s komen in de winter uit Spanje. Als hier het voorjaar begint, loopt de teelt daar op z’n eind en neemt de kwaliteit af. De Nederlandse telers nemen dan het stokje over van hun Spaanse collega’s. Het moment dat supermarkten overstappen van Spaanse op Nederlandse paprika’s is ieder jaar weer spannend.
Het vroege voorjaar gooit echter roet in het eten. Terwijl er nog volop paprika’s in Spanje groeien, komt de productie in Nederland veel te vroeg op gang. Dat is iets wat tuinders hier en in Spanje niet in de hand hebben en ook niet kunnen plannen. Kortom: er zijn karrevrachten lekkere gezonde paprika’s voorhanden die helemaal niets waard zijn. De inkopers spelen hier wel op in. Grote afnemers hebben afgelopen week buiten hun vaste contracten om veel vruchten voor de veilingklok gekocht en stunten daar nu mee. Wat nu gebeurt, is het opschonen van de markt, met als effect dat de telersprijzen inmiddels weer iets gaan stijgen.
Als consument kun je daar handig op inspelen en dit weekend volop paprika’s inslaan voor alle gerechten die dat nodig hebben. Eet smakelijk!
Fotocredits: Pieternel van Velden
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lekker! Echter, die soep wordt dan wel drie schakels te ver in de keten gemaakt. Het moet gebeuren voor het prijsvernietigende marktmechanisme zijn werk kan doen. En alles in de soep loopt. En dan invriezen of pascaliseren. Goed verhaal erbij want dat hebben we in de NL tuinbouw. Wordt een kassucces. Niets nieuws maar nog niet in het groot uitgevoerd en dat moet met zo een bult paprika's.
Wie is volgens jou NL Tuinbouw, Maren? Individuele bedrijven of telersverenigingen? Kortom: hoe te organiseren?
Minstens op het niveau van telersverenigingen. Ik zie dat Westlands Goed soep gestopt is. Dat was erg lekker spul. Te vroeg, verkeerde kanaal, te kleinschalig?
Soep gaat de sector niet redden maar alles helpt.
Aanvulling: Collectief inzicht in de volumes van de bulkstromen zou al veel helpen. Maar wat echt helpt is de consumptie omhoog krijgen. Leer massaal kinderen paprika eten. Ze gaan erom vragen. Verspreid op virale wijze de boodschap dat geen vrucht zoveel vitamines in verhouding tot suiker bevat. Denk met zijn allen even een stapje verder dan een stoplicht verpakking. Er is een Tommies doosje, een Zespri kiwi broodtrommel, waar blijft het doosje voor een halve paprika?
Een wonderlijke discussie.
1. Waarom valt een bedrijf van een vroeger voorjaar?
Dan verdien je gewoon niet genoeg om een buffer te hebben om zulke dingen op te vangen.
2. Hoe moet je soepmaken organiseren? Als je dat aan ondernemers moet vragen, ga je echt te ver. Unox zou lekker goedkoop kunnen inkopen en de soep aan de andere kant van de wereld kunnen verkopen als 'klimaatsoep'. Maar ze zien er duidelijk de markt niet voor. Einde verhaal dus.
3. Moet je overaanbod oplossen door overconsumptie, net zoals Nederland zijn melkplas wegdronk? Zijn we nou toch gek geworden! Je moet minder maken., cq, heel ergens anders je aks neerzetten. Alles op een klutje is voorbij. Hoeveel paprika's exporteren we nu al, een procent of 90, Maren?