Wat is er mis met vegetarisch? Marc van der Donk, vega-restaurateur, zag in de draad over vegetarische landbouw mannen op Foodlog hun reputatie waarmaken.
Zodra het woord vegetariër, vegetarisch of erger nog veganist opduikt in Foodlog ben je zeker van een aantal neerbuigende of vijandige reacties op deze groep. Ik erger me daar mateloos aan.
Zo min mogelijk
Waarom is dat zo? Ik zal er geen doekjes om winden, ik verdien mijn belegde boterham grotendeels met het verkopen van maaltijden waar vlees noch vis deel van uitmaken.
Zelfs als restaurateur van enkele vegetarische restaurants, want dat is wat ik doe, hebben wij ervoor gekozen de term vegetarisch zo min mogelijk te gebruiken. Dit doen we niet alleen omdat het een lelijk woord is dat geen bourgondische associaties oproept, maar meer omdat we gewoon een restaurant willen zijn met een uniek concept.
Mannen
Om bestaansrecht te hebben moeten we dan ook veel meer gasten aanspreken dan die luttele 5% die vegetariër is. Gelukkig lukt dat. Ruim 75% van onze gasten noemt zichzelf geen vegetariër.
Maar dit terzijde. Wat mij na 30 jaar nog steeds opvalt is de vijandige houding, de hakken in het zand, die door veel mannen wordt ingenomen zodra het begrip vegetarisme om de hoek komt. Dat gebeurt niet alleen op Foodlog. Maar wel uitsluitend door mannen. Ja! Alleen maar mannen.
Ik kan als man zelf wel een aantal argumenten bedenken, maar veel verder dan wat koude grond psychologie kom ik niet.
In de vele discussies op Foodlog verlagen zelfs veelreageerders met een interessante en inhoudelijk goed onderbouwde kijk op verschillende zaken, zich tot de stier en de vegetarische rode lap.
In veel van de discussies wordt bovendien uitgegaan van een totale principiële houding van de vegetariër en een alles of niets houding, zie recent het topic ‘Bestaat vegetarische landbouw?.
Het aantal vegetariërs in Nederland is slechts een kleine 5%, in India is dat 40%. Sta daar maar even bij stil. Dankzij India is het aantal vegetariërs wereldwijd bijna 10%!
Xenofoob tokkie gedrag
Stel nu dat wereldwijd het aantal vegetariërs zou groeien tot 50% of dat de wereldwijde vleesconsumptie met 50% zou dalen. Wat zou dat voor ons betekenen? Is dat, behalve voor de vlees producerende industrie, een bedreiging? Hoe beïnvloedt dat onze gezondheid? Wat is het effect op het klimaat? Is het dierenwelzijn daar beter mee af? Is er dan nog genoeg mest om onze groenten te verbouwen?
Ik ben van mening dat het vegetarisme cq. de vegetariërs samen met de toename van de vleesminderaars, de parttime vegetariërs, een groep consumenten is die een minimale voetafdruk achterlaten. Ze hoeven hiervoor geen pluim, maar het afzeiken is xenofoob tokkie gedrag.
Stop vega-bashing, hug a vegatarian!
…en als je dan toch vlees wilt eten, eet eens een Hollands schaap.
Doe 'ns een beetje normaal. In het buitenland denken ze dat wij dat kunnen:
Fotocredits: PETA
Dit artikel afdrukken
Zo min mogelijk
Waarom is dat zo? Ik zal er geen doekjes om winden, ik verdien mijn belegde boterham grotendeels met het verkopen van maaltijden waar vlees noch vis deel van uitmaken.
Zelfs als restaurateur van enkele vegetarische restaurants, want dat is wat ik doe, hebben wij ervoor gekozen de term vegetarisch zo min mogelijk te gebruiken. Dit doen we niet alleen omdat het een lelijk woord is dat geen bourgondische associaties oproept, maar meer omdat we gewoon een restaurant willen zijn met een uniek concept.
Mannen
Om bestaansrecht te hebben moeten we dan ook veel meer gasten aanspreken dan die luttele 5% die vegetariër is. Gelukkig lukt dat. Ruim 75% van onze gasten noemt zichzelf geen vegetariër.
Maar dit terzijde. Wat mij na 30 jaar nog steeds opvalt is de vijandige houding, de hakken in het zand, die door veel mannen wordt ingenomen zodra het begrip vegetarisme om de hoek komt. Dat gebeurt niet alleen op Foodlog. Maar wel uitsluitend door mannen. Ja! Alleen maar mannen.
Ik kan als man zelf wel een aantal argumenten bedenken, maar veel verder dan wat koude grond psychologie kom ik niet.
In de vele discussies op Foodlog verlagen zelfs veelreageerders met een interessante en inhoudelijk goed onderbouwde kijk op verschillende zaken, zich tot de stier en de vegetarische rode lap.
In veel van de discussies wordt bovendien uitgegaan van een totale principiële houding van de vegetariër en een alles of niets houding, zie recent het topic ‘Bestaat vegetarische landbouw?.
Het aantal vegetariërs in Nederland is slechts een kleine 5%, in India is dat 40%. Sta daar maar even bij stil. Dankzij India is het aantal vegetariërs wereldwijd bijna 10%!
Xenofoob tokkie gedrag
Stel nu dat wereldwijd het aantal vegetariërs zou groeien tot 50% of dat de wereldwijde vleesconsumptie met 50% zou dalen. Wat zou dat voor ons betekenen? Is dat, behalve voor de vlees producerende industrie, een bedreiging? Hoe beïnvloedt dat onze gezondheid? Wat is het effect op het klimaat? Is het dierenwelzijn daar beter mee af? Is er dan nog genoeg mest om onze groenten te verbouwen?
Ik ben van mening dat het vegetarisme cq. de vegetariërs samen met de toename van de vleesminderaars, de parttime vegetariërs, een groep consumenten is die een minimale voetafdruk achterlaten. Ze hoeven hiervoor geen pluim, maar het afzeiken is xenofoob tokkie gedrag.
Stop vega-bashing, hug a vegatarian!
…en als je dan toch vlees wilt eten, eet eens een Hollands schaap.
Doe 'ns een beetje normaal. In het buitenland denken ze dat wij dat kunnen:
Fotocredits: PETA
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Je hebt gelijk Marc, prima stuk. Vegetarisch blijft blijkbaar een beladen begrip in Nederland en er zijn tal van goed verkopende voedselproducten die vegetarisch zijn, maar niet als zodanig worden benoemd, schaadt de omzet en dat zegt genoeg. Zelf vermijd je het V woord waarschijnlijk ook om die reden. Het woord vegetarisch wordt in andere landen (bijv. Zwitserland, USA, UK, Skandinavie) veel positiever ervaren als een vrije keuze die er gewoon bij hoort. Ik begrijp niet helemaal waarom mensen dat niet als zodanig accepteren. Je maakt zelf je eigen keuze, maar dringt die niet op aan anderen, hebben we met godsdienst ook geleerd.
Wel een kanttekening bij je ergernis.
Ik hou me bezig met het mengen van plantaardig en dierlijk en als zodanig spreek ik met zowel verstokte veganisten als notoire vleesverorberaars, voor de goede orde, ik eet zelf ook vlees. Je wil niet weten wat vleesverwerkers naar hun hoofd geslingerd krijgen vanuit de plantaardige hoek tot en met bedreigingen aan toe. Over xenofoob gesproken. Die polarisatie van beide kanten draagt niet bij aan een goede dialoog.
Beide groepen zouden hun standpunten iets minder als religie moeten verkondigen, maar als een individuele vrije keuze. Dan krijg je zinnige en realistische oplossingen zoals vleeseters die bij jou een keer lekker vegetarisch gaan eten. Gelukkig heeft het overgrote deel dat inzicht wel en is in de afgelopen jaren de discussie een stuk professioneler geworden. Maar af en toe duikt de emotie nog de kop op, aan beide kanten.
Het is niet vreemd dat sommige mensen kriegel worden van vegetariërs. Als vegetariërs naar buiten treden is dat vaak offensief. Nog maar kort geleden probeerde een vegetarische hoogleraar in Nijmegen mensen te stigmatiseren die wel eens vlees eten. Met valse onderzoekresultaten. En hypocriet die hoogleraar: eet in een vegetarisch restaurant onbekommerd eieren en kaas.
Ietsje langer geleden werd een politicus doodgeschoten door een beroepsvegetarier.
Woordvoerders van de Partij voor Dieren liegen vermeende tegenstanders tot moordenaars.
Bij een handelaar in dierlijk afval werd door de ruiten geschoten. Volgende keer schieten we op jou, kreeg hij meegedeeld.
De lijst van agressie en ware terreur kan langer.
Maar het is volkomen waar, er zijn ook vriendelijke mensen onder hunnie die liever geen vlees of vis eten. Ik ken er persoonlijk 1.
Als boerenzoon ben ik ook opgegroeid met een stevig wantrouwen richting vegetariërs - overigens ook met bescheiden porties vlees die ruim onder het NL-gemiddelde zitten - en ik dacht dan ook lange tijd dat dit kwam omdat vegetarisme de veehouderij principiëel bedreigt. Maar dit wantrouwen blijkt veel breder verspreid te zijn dan alleen onder veehouders.
Mijn indruk is dat vleeseten beschouwd wordt als een verworvenheid. Als je met niet-vegetariërs van boven de 50 spreekt over minder of geen vlees eten, dan krijg je niet zelden emotionele reacties in de trant van 'vroeger hadden we geen vlees omdat mijn ouders het niet konden betalen en nu ik het kan betalen zullen een stelletje geitenwollensokkendragers het me zeker alsnog willen afpakken!'
Toch zou ik ook niet durven beweren dat vlees een statussymbool is. Daarvoor is het ook te weinig zichtbaar. Onze zoon, die nu twee jaar is, wordt opgevoed door twee ouders die het deeltijd-vegetarisme uit overtuiging praktiseren. Maar dat heeft niet weten te voorkomen dat hij al vanaf dat hij zijn eerste tanden heeft dolenthousiast werd van vlees op zijn bord. Van nature zijn wij mensen gewoon onbeschaamde carnivoren.
# Wouter Je bent altijd voor zorgvuldige journalistiek, moet je toch even uitleggen wat het vegetarisme van Volkert te maken heeft met het doodschieten van een politicus. Waren zijn hersenen vertroebeld door planten?
En ik ken veel meer van die vriendelijke mensen, als je ze ontmoet vallen ze mee hoor, heus.
Jos ik weet het niet meer. De politicus was voor het fokken van nertsen geloof ik. Dus fout.