Johma (salades), Subway (fast food), Bakker Bart (belegde broodjes) , NH (hotels) en Qizini (verpakte broodjes) kiezen in 2015 voor vlees van varkens met een ster. Nu dit voor elkaar is, zet Wakker Dier Kips en Dr Oetker onder druk. Dat schrijft Nos.nl.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wanneer iedereen zou zien hoe 1 ster varkens gehouden worden heb je nieuw gekrakeel. Het is nl nauwelijks te onderscheiden van nul ster.
Ik bezocht laatst een boer met twee 1-sterren stallen. De ene was 'gewoon 1-ster' en de andere ook, maar van de tweede werd je vrolijk en de varkens ook. Dat is vlees van merkvarkens; die hebben het beter dan Beter Leven al hebben ze dezelfde ster. Ik hoop dat we er hier wat beelden van kunnen laten zien.
Henk,
gekrakeel in een varkensstal ligt niet voor de hand maar dat terzijde. Dat het nauwelijks visueel te onderscheiden is, klopt. Terwijl de dierwetenschappers er 100% duidelijk over zijn dat de meer-ruimte in de stal voor het varken een duidelijke welzijnsverbetering is tov de reguliere norm. De essentie hier is dat de beeldvorming over dierhouderij sowieso een lastige materie is. Maar veel zaken zijn goed uit te leggen door in de stal in gesprek te gaan; uit te leggen hoe varkens zich gedragen, wat belangrijk is in de huisvesting, voeding en speelgedrag. We mogen niet verwachten dat consumenten dat allemaal weten; daarvoor is het te specifiek, te technisch en -helaas- niet top of mind.
In het NOS-Radio 1 journaal vaochtend http://nos.nl/artikel/638670-ketens-beloven-beter-varkensleven.html werd het kort en bondig neergezet: meer dierenwelzijn door meer ruimte in de stal, geen castratie en speelmateriaal. Dat snapt de consument. En degenen die het met eigen ogen willen zien, bezoeken de zichtstallen: http://www.stapindestal.nl/index.php/zichtstallen
Goed dat geleidelijk stappen gezet worden, al zijn het kleine.
We zijn varkens zo dicht op elkaar gaan houden, dat staarten geknipt moeten worden omdat ze elkaar anders kannibaliseren. Ook 1-sterrenvarkens.
Mooi dat de sector meer openheid biedt, al geven zichtstallen met veel stro geen representatief beeld, om het nog maar helemaal niet te hebben over de begeleidende NOS-foto van varkens in de modder.
Het in een aantal zichtstallen genoemde knuffelen van biggetjes lijkt me niet altijd verstandig. Zeer veel varkenshouderijen zijn MRSA-besmet, en transmissie door lichamelijk contact is goed mogelijk, evenals door stof en insecten.
Varkens zijn verder dikwijls ook drager van hepatitis E.
In 2009 waren ernstige huidinfecties met MRSA de 7e opname-indicatie voor kinderen in de VS.
Nog even een wat late reactie. Hier zit iets fundamenteel NIET GOED. Varkenshouders mogen wel een inspanning leveren: minder dieren houden (doordat ze meer ruimte krijgen, kunnen er minder in de stal) en meer speeltjes (dat kost meer), maar "de consument merkt er niks van: het vlees kost evenveel"!!!
Waarom heeft nog niemand dat gezien en opgemerkt. Dat is toch krom. Je weet toch ook wel dat het rijden in een Mercedes duurder is dan in een SEAT....
Maar voor vlees valt dat bijna niemand op. Dat moest mij nog even van het hart vanavond.