In een korte videoboodschap bespreekt de Nederlandse bioloog en romanschrijver Maarten 't Hart De Voedselzandloper van Kris Verburgh. Het afschaffen van brood en zetmelen vergelijkt hij met een autorijden. 'Je mag er wel mee rijden, maar de benzine schaffen we af.' Havermout eten is wat hem betreft als de terugkeer tot de houtgestookte gasgenerator om auto's te laten rijden. Ook is volgens 't Hart het hele begrip Glycemische Index 'zeer speculatief'.
't Hart karakteriseert Verburgh als 'een jongetje van 26 dat denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft'.
Dit artikel afdrukken
't Hart karakteriseert Verburgh als 'een jongetje van 26 dat denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft'.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Charmante man, die Maarten 't Hart, maar hij zou zich wel wat meer mogen verdiepen in de echte argumenten van het verminderen van de ploftarwebroden irt sensitiviteit en verteringsproblemen, en dat is wat anders dan de redenen die Verburgh gebruikt.. Wat ik nog steeds mis in de discussies is de praktijkervaring van de professionals die dagelijks mensen begeleiden. Vaak zijn het wetenschappers die nog nooit iemand begeleid hebben en zich blindstaren op onderzoek vol causaliteitsverwarring, of hier een Maarten 't Hart die zijn logica er op los laat terwijl hij alleen kan praten vanuit zijn eigen n=1...
Als je naast de Voedselzandloper ook Het Dovemansorendieet van Maarten 't Hart leest, valt het vooral op dat 'T Hart op een verantwoorde wijze pleit voor gezonde voeding, en daarbij enthousiaste maar (nog) niet wetenschappelijk opgezette voedingsplannen met recht op de hak neemt. Zijn pleidooi voor wat hij een gezonde voeding acht is tenminste goed gefundeerd en uitgelegd. Hij heeft met recht kritiek op de matig-onderbouwde manier waarop de Voedselzandloper is gebaseerd en wordt gepresenteerd. Dat gezegd is het voedingsadvies uit de Voedselzandloper beslist beter dan wat de gemiddelde Nederlander tot zich neemt. Maar niet uitsluitend beter en niet compleet beter, want iedereen is anders en iedereen heeft andere behoeften. Daarom is het, in het bijzonder voor professionals, zaak om te kijken naar de patiënt en voorzichtig te zijn met lukrake ongefundeerde voedingsadviezen die uitsluitend voortkomen uit stokpaardjes en uit (niet-objectieve) observaties van jezelf en anderen en uit van horen zeggen, dan uit wetenschappelijke kennis en resultaten. Dat betekent niet dat deze diëten geen resultaten opleveren, zelf vind ik dat ik het ook beter doe op een koolhydraatarm dieet. Mijn man juist op een koolhydraatrijk. Hang er alleen alsjeblieft geen pseudo-wetenschappelijke verklaring aan tot het echt bewezen is. Als het werkt werkt het. Of niet. We hebben al genoeg Voedingsdeskundige Jomanda's in de Nederlandse Dieëtindustrie (alleen diëtist is een wettelijk beschermde term, dus voor de rest mag iedereen zich expert noemen. Ik ook). Eet smakelijk.