Soms kun je ineens onbedwingbare trek hebben in iets lekkers. Bij verslaafden is er een officiële term voor: 'craving'. Bij gewone mensen houden we het maar op hunkeren naar.
De Amerikaanse psychologe Ellen Hendriksen schreef in de Huffington Post een handzaam artikel om je van het hunkeren - met name naar lekkers - af te helpen. Haar zeven tips volgens hieronder.
1. Hunkeren is geen noodsituatie. Je denkt wel dat je NU iets wilt, maar probeer eens een beetje geduld te oefenen. Net als een storm komt een hunkering keihard aanwaaien, maar waait hij ook weer over. Verwelkom de hunkering als een tijdelijke gast, in plaats van je er tegen te verzetten als ware het een vijand.
2. Buig mee. Om de hunkering het hoofd te kunnen bieden is het een goede tip om juist een instrument toe te passen dat tegen je intuïtie ingaat: meebuigen met de hunkering. Je lichaam roept om aandacht, niet om appeltaart met slagroom. Luister naar je lichaam en probeer erachter te komen wat je eigenlijk wilt.
3. Stel uit. Naar sommige dingen hunker je hevig maar kort, andere zeuren uren of dagen door. Simpel truukje voor de korte termijn hunkeringen: beloof jezelf die chips - over een half uurtje. Grote kans dat het dan niet meer hoeft. Heb je nog steeds enorme zin, dan is het misschien een hunkering van de zeurende soort. Dus doe die zak chips in je boodschappenkar en ga over tot de volgende tip (4).
4. Vrouwen: gooi 't eruit. Mannen: vertel het juist niet verder. Uit een onderzoek uit 2008 kwam dat wanneer vrouwen hun gedachten over chocolade probeerden te onderdrukken, ze maar liefst 50% meer chocolade aten dan vrouwen die aangemoedigd werden er expliciet aan te denken en over te praten. Voor mannen was de uitkomst omgekeerd: de mannen die eraan mochten denken en over praten aten meer chocolade dan degenen die iedere gedachte aan chocola de kop in probeerden te drukken.
5. Maak een ritueeltje rondom je favoriete eten. Daardoor ga je er nog meer genieten, blijft het effect langer hangen en vind je het ook nog eens extra lekker, bleek uit een recent onderzoek.
6. Vervangers werken niet. Als je naar een koekje hunkert maar je eet een wortel, is de kans groot dat je een paar minuten later alsnog dat koekje neemt. Of meer. Hou jezelf - en je hunkering - niet voor de gek.
7. Geniet ervan. Als je dan toch eindelijk je tanden er in zet, proef het dan ook echt. Eet langzaam en aandachtig, kauw, proef alle smaken. Geen hap-slik-weg. "Het is zo gewoon om een maaltijd zo naar binnen te schuiven zonder te proeven dat het 'raar' voelt om je tempo te verlagen. Maar 'mindful' eten kan je hunkeringen en je buikomvang doen afnemen", besluit Ellen Hendriksen. En je hoeft er niet eens bijzonder voor te eten, niet bijzonder, veganistisch of biologisch. Al eet je de korstjes van de boterhammen van je kinderen - als je het maar met je volle aandacht doet.
Dus: onbedwingbare trek? Geen paniek, buig mee en geniet met volle aandacht van ieder hapje. Met een beetje oefenen ben je zo van je hunkeringen af.
Fotocredits: geertr
Dit artikel afdrukken
1. Hunkeren is geen noodsituatie. Je denkt wel dat je NU iets wilt, maar probeer eens een beetje geduld te oefenen. Net als een storm komt een hunkering keihard aanwaaien, maar waait hij ook weer over. Verwelkom de hunkering als een tijdelijke gast, in plaats van je er tegen te verzetten als ware het een vijand.
2. Buig mee. Om de hunkering het hoofd te kunnen bieden is het een goede tip om juist een instrument toe te passen dat tegen je intuïtie ingaat: meebuigen met de hunkering. Je lichaam roept om aandacht, niet om appeltaart met slagroom. Luister naar je lichaam en probeer erachter te komen wat je eigenlijk wilt.
3. Stel uit. Naar sommige dingen hunker je hevig maar kort, andere zeuren uren of dagen door. Simpel truukje voor de korte termijn hunkeringen: beloof jezelf die chips - over een half uurtje. Grote kans dat het dan niet meer hoeft. Heb je nog steeds enorme zin, dan is het misschien een hunkering van de zeurende soort. Dus doe die zak chips in je boodschappenkar en ga over tot de volgende tip (4).
4. Vrouwen: gooi 't eruit. Mannen: vertel het juist niet verder. Uit een onderzoek uit 2008 kwam dat wanneer vrouwen hun gedachten over chocolade probeerden te onderdrukken, ze maar liefst 50% meer chocolade aten dan vrouwen die aangemoedigd werden er expliciet aan te denken en over te praten. Voor mannen was de uitkomst omgekeerd: de mannen die eraan mochten denken en over praten aten meer chocolade dan degenen die iedere gedachte aan chocola de kop in probeerden te drukken.
5. Maak een ritueeltje rondom je favoriete eten. Daardoor ga je er nog meer genieten, blijft het effect langer hangen en vind je het ook nog eens extra lekker, bleek uit een recent onderzoek.
6. Vervangers werken niet. Als je naar een koekje hunkert maar je eet een wortel, is de kans groot dat je een paar minuten later alsnog dat koekje neemt. Of meer. Hou jezelf - en je hunkering - niet voor de gek.
7. Geniet ervan. Als je dan toch eindelijk je tanden er in zet, proef het dan ook echt. Eet langzaam en aandachtig, kauw, proef alle smaken. Geen hap-slik-weg. "Het is zo gewoon om een maaltijd zo naar binnen te schuiven zonder te proeven dat het 'raar' voelt om je tempo te verlagen. Maar 'mindful' eten kan je hunkeringen en je buikomvang doen afnemen", besluit Ellen Hendriksen. En je hoeft er niet eens bijzonder voor te eten, niet bijzonder, veganistisch of biologisch. Al eet je de korstjes van de boterhammen van je kinderen - als je het maar met je volle aandacht doet.
Dus: onbedwingbare trek? Geen paniek, buig mee en geniet met volle aandacht van ieder hapje. Met een beetje oefenen ben je zo van je hunkeringen af.
Fotocredits: geertr
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Bijna al die aanbevelingen zijn gebaseerd op het idee dat je hunkering met wilskracht kunt bestrijden. We hebben het hier over een fysiologisch probleem.
Ieder mens is verschillend, sommige mensen kunnen een sigaretje per dag roken. De meesten echter niet en hebben baat bij het verwijderen van de verslavende factor uit hun leven.
In dit geval zou ik zeggen: stop met nep-eten (suiker en bloem) en vervang het door door iets dat verzadigt (vet, eiwit). Dat is precies wat ik tegen het idee heb dat je junkfood moet vervangen door groente. Het gaat niet werken, want het verzadigt onvoldoende. Ga van het ene pleziertje naar het andere. Dan wordt het ook niet gezien als straf.
Bij mij begon het zin in iets lekkers meestal in de middag, ondanks dat ik geen chips e.d. in huis had moest ik iets lekkers hebben, als ik dan groente of fruit nam bleef ik dooreten. Tussen de middag at ik een zelfgemaakte verse salade. Pas toen ik tussen de middag crème fraîche met fruit of salade met gekookt ei ging eten bleef de trek naar chips enz. weg.
Ik ben het met Guido #1 eens dat je moet zorgen voor verzadiging in de vorm van gezonde vetten en eiwitten aangevuld met groente.
Hier had ik het in verschillende draden over. [N.B.: Ik ben geen bioloog, voedingsdeskundige etc., maar wel een nuchter en doordenkend consument.]
Goede aanbevelingen, 4. is een doordenker voor mij.
Guido #1 het heeft voor mij juist niet met wilskracht te maken. Dacht ik eerst ook, maar het artikel past wel in 'mijn verhaal'.
Mijn idee is: Maak je om de hunkering niet druk, maar zet in je achterhoofd (het reptielenbrein?) de vraag vast waarom je hunkert. Wat is de onderliggende behoefte?
Bij mij duurde het jaren, voordat ik enigszins vat kreeg. Daarna blijft het werken, maar je smaak verandert + voldoening die je bij divers eten krijgt.
Op het moment dat ik "hunker" veeg ik de vloer aan met alle goedbedoelde adviezen en strategieën die ik mezelf voorhoud. Er is maar een ding belangrijk en dat is het onderwerp van mijn hunkeren. Alles in mijn hoofd wijkt om toch vooral het ultieme moment van verzadiging en bevrediging te bereiken.
Gelukkig is het "hunkeren" nu verleden tijd ik heb al enkele jaren geen enkele behoefte aan chips e.d. meer, zonder er nog aan te hoeven werken.
Anke,
Hoe bewerkstellig jij dat dan?