In de printeditie van de PZC schrijft Wilma de Cort over de voedselveiligheid van streekproducten, die door boeren en tuinders langs de weg of in hun winkels aan huis te koop aangeboden worden - in 2013 bij zo'n 3127 boeren. Grote bedrijven dienen zich immers aan het uitgebreide HACCP-protocol te houden, maar voor kleine, lokale producenten is dat vaak niet haalbaar. Daarom heeft Wageningen UR samen met LTO Nederland en Deli XL een 'beknoptere hygiënecode' ontwikkeld. Deze ligt momenteel bij de NVWA ter goedkeuring. De NVWA zal ook op naleving van de code moeten gaan toezien.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gestandaardiseerde HACCP richtlijnen werken in de hand dat mensen zelf niet meer nadenken, maar regeltjes gaan volgen! Dat was juist niet de bedoeling van HACCP.
Als ik het goed begrepen heb, is HACCP ontsproten uit een NASA-checklist.
Het belang om een astronaut veilig op de maan en terug te krijgen ligt wat anders dan het op tafel krijgen van veilig voedsel. Zijn we niet doorgeschoten met procescontrole, met veronachtzaming van monitoring van het eindresultaat?
Ligt een doodsimpele eindcontrole op bijvoorbeeld bacteriële besmetting dan niet veel meer voor de hand? Dat is toch waar het uiteindelijk allemaal om begonnen is?
Harold, jij weet iets van voedselveiligheid, want het is je werk. Een gewetensvraag: welke producten zijn veiliger:
- die van de boer en de ambachtsman
Of
- die van de grote industrie en retailers?
Dick, HACCP komt uit onderandere de chemische industrie en heeft alles te maken met inschatten en vervolgens beheersen van risico's.
Eindcontrole is slechts een steekproef (bij veel tests gaat je product verloren, dus 100% controle kan niet) van wat je op dat moment hebt liggen. Dat zou zelfs bij een onveilige temperatuur kunnen liggen, maar toch geen besmetting bevatten, toeval, maar niet goed. Dus onbeheerst!
@Dick #3, in mijn ogen kunnen beide veilig, het ligt m.i. aan de beheersing en dus vakkennis.
Maar bij een kleinere leverancier audit / check je andere zaken dan bij een reeds volledig gecertificeerde partij.