Annemieke van Dongen van de Persdienst liet zien dat de Dierenbescherming haar welzijnsnormen aanpast als dat commercieel beter uitkomt. Die reageert woest en 'overweegt stappen'.
Omdat veehouder en -handelaar Henk Broeders beesten uit het buitenland haalt voor een Nederlandse super die graag 2 sterren van de Dierenbescherming op zijn vlees wil, paste de Dierenbescherming daar haar normen voor aan. De beesten mochten opeens 2 uur langer in de auto op transport. Het publiek hoorde daar alleen niets over. Dat maakte Annemieke van Dongen duidelijk in De Gelderlander.
Buitenkip binnen
Omdat een andere super graag kip met een ster wilde, hoefden sterrenkippen jarenlang niet naar buiten van de Dierenbescherming, maar liet zij kopers van het vrolijke vlees denken dat het kwam van blije buitenkippen. Foodlog schreef er jaren geleden al over en ook Van Dongen schreef er gisteren weer over in haar artikel.
En nu is de Dierenbescherming boos. Directeur Frank Dales zei vandaag tegen Boerderij "Wij hebben met eer en geweten een keurmerk gelanceerd dat inmiddels 25 miljoen dieren een aantoonbaar beter leven heeft gegeven. Dat wordt door onafhankelijke instanties gecontroleerd. Wij verdienen dit niet."
Flessen of uitleggen
Dat is een raar argument. Als je onafhankelijke controleurs en experts je eerst adviseren om kippen buiten te doen of maximaal 8 uur in een vrachtwagen op transport te zetten, dan is het gek als dat vervolgens toch heel anders blijkt te zijn. De dieren hoeven opeens niet meer buiten en ze mogen in plaats van 8 plotseling 10 uur in de auto zitten. Dat vertel je niet aan het publiek en je wordt boos als iemand je erop wijst dat je de boel hebt zitten flessen of weleens had mogen uitleggen.
Volume
De Nederlandse rundvleeshouderij is al jaren verbolgen over het feit dat de Dierenbescherming geen sterren in Nederland wil uitdelen. Daar blijkt de organisatie een reden voor te hebben: de boeren zijn te klein en de Dierenbescherming ziet er geen been in daar moeite in te steken. Albert Heijn en woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming zeggen het zo tegen De Gelderlander: "De vleesveesector is te klein en gefragmenteerd om zaken mee te doen, verklaart Albert Heijn. "De bedrijven bieden onvoldoende volume om het vlees in al onze winkels beschikbaar te hebben. Niels Dorland - Dierenbescherming - stelt dat kleine boerderijen en slagerijen lastiger te controleren zijn. "Om op een efficiënte manier te garanderen dat hun vlees aan de eisen voldoet, doen supers zaken met grote leveranciers."
Meedenken
Dat Albert Heijn zo reageert is begrijpelijk. Een super heeft volume nodig dat gelijkmatig van kwaliteit is. De reactie van de Dierenbescherming is daarentegen onbegrijpelijk: wie klein is, vindt de Dierenbescherming niet gelijk voor de wet. De Dierenbescherming blijkt juist de kleinschalige veehouderij die 'bewust Nederland' zo graag wil, stiekem buiten zijn sterrensysteem te zetten. Dat is de beste manier om pers en publiek tegen je in het harnas te jagen. Zeg dan gewoon dat je niet weet hoe je kleine boeren moet controleren. Misschien wil het publiek dat toch sympathie voor je blijft voelen dan zelfs wel meedenken over manieren om dat op te lossen.
Fotocredits: screenshot, Bief Select, Henk Broeders
Dit artikel afdrukken
Buitenkip binnen
Omdat een andere super graag kip met een ster wilde, hoefden sterrenkippen jarenlang niet naar buiten van de Dierenbescherming, maar liet zij kopers van het vrolijke vlees denken dat het kwam van blije buitenkippen. Foodlog schreef er jaren geleden al over en ook Van Dongen schreef er gisteren weer over in haar artikel.
En nu is de Dierenbescherming boos. Directeur Frank Dales zei vandaag tegen Boerderij "Wij hebben met eer en geweten een keurmerk gelanceerd dat inmiddels 25 miljoen dieren een aantoonbaar beter leven heeft gegeven. Dat wordt door onafhankelijke instanties gecontroleerd. Wij verdienen dit niet."
Flessen of uitleggen
Dat is een raar argument. Als je onafhankelijke controleurs en experts je eerst adviseren om kippen buiten te doen of maximaal 8 uur in een vrachtwagen op transport te zetten, dan is het gek als dat vervolgens toch heel anders blijkt te zijn. De dieren hoeven opeens niet meer buiten en ze mogen in plaats van 8 plotseling 10 uur in de auto zitten. Dat vertel je niet aan het publiek en je wordt boos als iemand je erop wijst dat je de boel hebt zitten flessen of weleens had mogen uitleggen.
Volume
De Nederlandse rundvleeshouderij is al jaren verbolgen over het feit dat de Dierenbescherming geen sterren in Nederland wil uitdelen. Daar blijkt de organisatie een reden voor te hebben: de boeren zijn te klein en de Dierenbescherming ziet er geen been in daar moeite in te steken. Albert Heijn en woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming zeggen het zo tegen De Gelderlander: "De vleesveesector is te klein en gefragmenteerd om zaken mee te doen, verklaart Albert Heijn. "De bedrijven bieden onvoldoende volume om het vlees in al onze winkels beschikbaar te hebben. Niels Dorland - Dierenbescherming - stelt dat kleine boerderijen en slagerijen lastiger te controleren zijn. "Om op een efficiënte manier te garanderen dat hun vlees aan de eisen voldoet, doen supers zaken met grote leveranciers."
Meedenken
Dat Albert Heijn zo reageert is begrijpelijk. Een super heeft volume nodig dat gelijkmatig van kwaliteit is. De reactie van de Dierenbescherming is daarentegen onbegrijpelijk: wie klein is, vindt de Dierenbescherming niet gelijk voor de wet. De Dierenbescherming blijkt juist de kleinschalige veehouderij die 'bewust Nederland' zo graag wil, stiekem buiten zijn sterrensysteem te zetten. Dat is de beste manier om pers en publiek tegen je in het harnas te jagen. Zeg dan gewoon dat je niet weet hoe je kleine boeren moet controleren. Misschien wil het publiek dat toch sympathie voor je blijft voelen dan zelfs wel meedenken over manieren om dat op te lossen.
Fotocredits: screenshot, Bief Select, Henk Broeders
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Klein ? Onze grootste veehouder in Uruguay (100.000 hectares met ongeveer 100.000 runderen) die al wordt gecontroleerd door meerdere instanties en certificeerders, waaronder SGS en GlobalGAP, komt niet in aanmerking voor controle door de Dierenbescherming. Frappant detail is dat onze veehouders die biologisch produceren (onder SKAL/Control Union toezicht) wel 'indirect' gecontroleerd worden door de Dierenbescherming en 3 sterren BLk krijgen. Voornaamste reden om veehouder x in Ierland wel te controleren en veehouder y in Uruguay niet, is dat men het te druk heeft. Aan de andere kant, als ik zie wat de animo is in Nederland voor 3 sterren (kwaliteits) rundvlees, dan is dat inderdaad (nog) een niche artikel. Al met al doet de Dierenbescherming met BLk wat de consument hun opdraagt.
in mediterrane en oosteuropee landen zijn er best wel veel alternatieve ambachtelijke kleinschalige produkten in omloop die tot 2 @3x zoduur zijn als vergelijkbaar gangbaar, en allemaal van dieren die een prinsheerlijk leventje (mogen) hebben, ik ken de sulmtaler braadkip, het ibericovarken, de corsicaanse droge worst van een halfwild zwijntje( er zullen er best wel meer zijn), die allemaal gewoon op markten en in winkels verkocht worden, volgens mij zonder enige bemoeienis of ster van de locale dierenbescherming, goede wijn behoeft geen krans zeg ik #3 na, is het hele systeem toch iets noordelijks/stedelijks eigenlijk, waar (zichtbare)dieren toch vooral gezelligheidsdieren zijn geworden, en vertrouwen in plattelands-produktie (!) een schaars goed? ja , ik weet het, we zitten nu eenmaal hier! heeft roquefortkaas trouwens wel sterren?? zo'n schaap dat naar eigen smaak allerlei thijm en rozemarijn tussen de stenen en pollen mag snoepen, daar teken ik voor, met of zonder ster!
Dierenbescherming moet niet huilen. Het is geen doodsvergrijp, maar het klopt dus niet.
Het lijkt wel of iedereen marchandeert. Reden om stug door te gaan om alleen aan huis, tegen onze prijs en onze voorwaarden te verkopen.
Zo is korter transport voor mij een reden om niet meer SKAl keurmerk te hebben. Ik leg dat gewoon uit aan iedereen. En dat snappen ze best. Sterren?? Goede wijn behoeft geen krans.
Er zijn de agelopen jaren meerdere partijen (slachterijen en grote vleesveehouders)
bezig geweest voor 1 ster. Dit is altijd afgewezen terwijl zeker is dat onze vleesveehouderijen zeker qua dierwelzijn niet onder doet en op sommige punten beter scoort dan Ierland. AH is niet voor niets heel stilletjes gestopt met Iers rundvlees met 1 ster.
Henk, korter transport ? Kan je uitleggen wat dat met dierwelzijn te maken heeft ?