De Keuringsdienst van Waarde kwam met een programma waaruit bleek dat er geen starten van ossen in de soep die ossenstaartsoep heet zit. Daarop besloten zowel Unilever als Albert Heijn hun soep aan te passen.
Wij willen weten wat je daarvan vindt.
Schandaal!
De Keuringsdienst ontdekte eind vorig jaar dat er 'gewoon' rundvlees in de ossenstaartsoep zit. Schandaal! Er moet immers in wat er op de zak of het blik staat. Toch?
Geconfronteerd met het vreselijke bedrog, ging ook Unilever dat geloven. Het megaconcern ging door de knieën en koos er deemoedig voor om de soep voortaan van echte staart te voorzien. Het bedrijf is nu wat duurder uit, maar was zo lief de prijs van de soep niet omhoog te gooien. De soep bleef natuurlijk hetzelfde smaken. Zo willen klanten dat nu eenmaal.
Albert Heijn koos een andere strategie. Daar kun je nu geen ossenstaartsoep meer kopen. Hun Ossenstaartsoep heet nu Rundvleessoep. Ook die bleef hetzelfde smaken omdat klanten nu eenmaal gewend zijn aan de smaak en je ze niet wilt laten schrikken. Wie echter AH Ossenstaartsoep wil, grijpt voortaan mis. Stom dus, want wat is nou toch Rundvleessoep als je gewoon je vertrouwde Ossenstaartsoep zoekt en geen idee hebt wat je in godsnaam moet verwachten bij zoiets vaags als 'rundvleessoep'?
Nepstaart
Unilever doet er voortaan echte staart in. Maar niet die van een os, maar die van een koe of een kalf. Ossen zijn er immers nauwelijks meer, want we willen geen gecastreerde stieren meer. Ze zijn bovendien veel te duur voor de slager. Unilever verving de snippers van 'gewoon koe' door echte koeien- en kalverstaart. Eigenlijk neppen ze de boel dus nog steeds. Koeien- of kalverstaartsoep is natuurlijk geen ossenstaartsoep. En daar was het de Keuringsdienst om te doen: in je soep moet zitten wat erop staat.
Volksvermaak
Die jongens bij Unilever zijn natuurlijk schatten dat ze luisterden naar het volksvermaak dat de Keuringsdienst zijn kijkers voorzette. Een kok in de uitzending verklaarde dat koeienstaart niet anders smaakt dan ossenstaart. Waarom? Omdat hij dat denkt en omdat er nou eenmaal geen ossenstaarten meer zijn maar hij wel 'ossenstaartsoep' wil blijven maken. Het is dus gewoon koeienstaartsoep.
Maar als koeienstaartsoep mag en niet anders smaakt dan rundvleessoep, waarom mag ossenstaartsoep van rundvlees dan niet terwijl die van koeien- en kalverstaart wél mag?
Kom op Keuringsdienst, jullie werk is niet af! We eisen kalver- en koeienstaartsoep. En niet door elkaar graag!
Of zullen we maar gewoon ophouden met zulk flauw volksvermaak? Waarom luisteren serieuze bedrijven er eigenlijk naar?
Fotocredits: still, KvW
Dit artikel afdrukken
Schandaal!
De Keuringsdienst ontdekte eind vorig jaar dat er 'gewoon' rundvlees in de ossenstaartsoep zit. Schandaal! Er moet immers in wat er op de zak of het blik staat. Toch?
Geconfronteerd met het vreselijke bedrog, ging ook Unilever dat geloven. Het megaconcern ging door de knieën en koos er deemoedig voor om de soep voortaan van echte staart te voorzien. Het bedrijf is nu wat duurder uit, maar was zo lief de prijs van de soep niet omhoog te gooien. De soep bleef natuurlijk hetzelfde smaken. Zo willen klanten dat nu eenmaal.
Albert Heijn koos een andere strategie. Daar kun je nu geen ossenstaartsoep meer kopen. Hun Ossenstaartsoep heet nu Rundvleessoep. Ook die bleef hetzelfde smaken omdat klanten nu eenmaal gewend zijn aan de smaak en je ze niet wilt laten schrikken. Wie echter AH Ossenstaartsoep wil, grijpt voortaan mis. Stom dus, want wat is nou toch Rundvleessoep als je gewoon je vertrouwde Ossenstaartsoep zoekt en geen idee hebt wat je in godsnaam moet verwachten bij zoiets vaags als 'rundvleessoep'?
Nepstaart
Unilever doet er voortaan echte staart in. Maar niet die van een os, maar die van een koe of een kalf. Ossen zijn er immers nauwelijks meer, want we willen geen gecastreerde stieren meer. Ze zijn bovendien veel te duur voor de slager. Unilever verving de snippers van 'gewoon koe' door echte koeien- en kalverstaart. Eigenlijk neppen ze de boel dus nog steeds. Koeien- of kalverstaartsoep is natuurlijk geen ossenstaartsoep. En daar was het de Keuringsdienst om te doen: in je soep moet zitten wat erop staat.
Volksvermaak
Die jongens bij Unilever zijn natuurlijk schatten dat ze luisterden naar het volksvermaak dat de Keuringsdienst zijn kijkers voorzette. Een kok in de uitzending verklaarde dat koeienstaart niet anders smaakt dan ossenstaart. Waarom? Omdat hij dat denkt en omdat er nou eenmaal geen ossenstaarten meer zijn maar hij wel 'ossenstaartsoep' wil blijven maken. Het is dus gewoon koeienstaartsoep.
Maar als koeienstaartsoep mag en niet anders smaakt dan rundvleessoep, waarom mag ossenstaartsoep van rundvlees dan niet terwijl die van koeien- en kalverstaart wél mag?
Kom op Keuringsdienst, jullie werk is niet af! We eisen kalver- en koeienstaartsoep. En niet door elkaar graag!
Of zullen we maar gewoon ophouden met zulk flauw volksvermaak? Waarom luisteren serieuze bedrijven er eigenlijk naar?
Fotocredits: still, KvW
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ach weet je Dirk, ik ben niet somber. Ik ben blij dat die jongens bij Unilever toch stiekum luisteren ;-) En AH noemt het ook anders. Dus toch een beetje winst :-) Ik koop zelf vooral het onbewerkte pure spul. En wens dat meer mensen dat ook gaan doen!
niet zo somber anja, voor echt goede sapjes blijven er goede klanten, maar de meerderheid wil gewoon geen echt goede dingen, surrogaat is meestal goed genoeg, en nog veel goedkoper ook bovendien! en, bedenk ook, surrogaat schildpad- en haaienvinnensoep (en andere soortgelijke zaken) is wel de redding van de schildpad, de haai en het ecosysteem.
@Hans en Dirk, bedankt voor jullie informatie. Dit is voor mij echt een hele shock. Ik koop nu ook geen Spa meer (industrieel afvalwater dus). Tot mijn grote spijt moet ik hier en nu bekennen dat ik te goedgelovig ben (naïef). Ik neem de dingen voor waarheid aan, ik ben zelf veel te eerlijk namelijk en verwacht dat ook van anderen. Mijn sapjes zijn 100% vers geperst en er zit niets anders in dan groente en fruit. Het is zelfs niet aangelengd met water. Ik moet echt 2 keer slikken bij het lezen van dit alles. Ja, erg jammer dat het niet anders kan. Maar ik waardeer jullie openhartigheid ;-)
voor een kritisch marktsegment die meer wil betalen zou het wel kunnen natuurlijk hans en anja, maar, idd, wat is de meerwaarde of extra veiligheid als (straat)eters precies zouden weten wat er in hun lekkerbekje, kroket, portie snert op het ijs of gehaktbal zit? ik herinner mij een plaatje uit Alice in Wonderland van een schildpad met een kalfskop (the Mock Turtle), had ermee te maken dat dure schildpadsoep vaak gewoon vervalst werd met bouillon van een kalfskop, dat er wel wat op leek (nog even opgezocht dat dier, het had zelfs een kalfsstaart, ook voor in de bouillon??). stel je voor dat je je gasten kalfs-kop of -staartsoep zou moeten opdienen, in van die heel speciale kleine schilpadsoepkopjes met afbeelding van het diertje zelf(georven van mijn moeder, wat moet ik ermee??). En dan is er nog de haaievinnensoep, die in het engels trouwens heel eerlijk egg drop soup heet, haha! zou dat vroeger sharkfin soup hebben geheten?
Anja#40 Anja, ik vrees dat je dat niet meer mag verwachten. Het proces waarbij de benaming van een product refereert aan een oorspronkelijk product, maar nu een samengesteld product is waarvan slechts een minimale hoeveelheid meestal de basis vormt, loopt al zo'n 40 jaar. En niet alleen voor voeding, maar voor vrijwel alle consumentenartikelen. Voor voeding zijn de huidige parameters voedselveiligheid, prijs en 'beleving' (life style) normgevend. Niet meer het oorspronkelijke ingrediënt of de oorspronkelijke smaak. Die wordt hooguit kunstmatig benadert. Dat kan prijstechnisch en logistiek (beschikbare hoeveelheid) niet meer. Jij zult mogelijk met zuiver sap werken. Ik drink suikervrije siroop in mijn Spa. Het aantal vruchten op de blikken fles suggereert meer dan wat er werkelijk in zit, en met mijn achtergrond uit de procesindustrie weet ik dat alle mineraalwater gepimpt wordt met afval CO2 uit de chemie waar in paar gespecialiseerde plants die CO2 (soms zelfs met minimale sporen van verontreinig) comprimeren en leveren aan de drankindustrie. Limonade is in de meeste gevallen, ook door de toegevoegde artificiële smaak- en kleurstoffen, niets anders meer dan 'industrieel afvalwater'. Jammer, maar het kan niet anders met 16 miljoen mensen in Nederland.