Wat is nou eigenlijk belangrijk als onderwerp om je druk over te maken? Vleesfraude, superfoods, vleesonveiligheid, ongezond eten, dreigende hongersnoden.
Terwijl professor Jaap Seidell zich het vuur uit de sloffen loopt om stadslandbouw onder de kansarme jeugd populair te maken, kwam de NASA met zijn verontrustende analyse: we gaan naar de kloten, omdat we niet kunnen delen en op tijd ons leven kunnen veranderen. Nederland maakte zich druk om paardenmishandeling en de NVWA die zei dat we in Nederland de facto geen voedselpolitie meer hebben.
De week daarvoor maakte ik me druk over het onrecht dat daardoor mogelijk ontstaat voor tientallen vleesverwerkende bedrijven. Tegelijk maken we ons druk over het herstel van de bodem waar plantjes uit moeten kunnen blijven groeien om ons te voeden, maar vergeten we dat we met zoveel zijn dat we de bodem wel kunnen herstellen maar niet voor iedereen. Kort daarvoor viel hier een indrukwekkend en beangstigend stuk te lezen: alle moderne landbouw kost zoveel energie dat het niet uit kan.
We maakten ons hier razend druk over suiker, terwijl de uitdaging is anders te gaan eten. Eergisteren kwam het nieuwe VN klimaatrapport uit, waaruit moet blijken dat we ten onder gaan als we niet heel snel onze uitstoot en dus ons leven veranderen. Dat gaan we niet doen. Dat maakte werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes afgelopen zondag in Buitenhof duidelijk. We gaan veilig en duurzaam schaliegas winnen, ook al komt daar een berg chemicaliën en een zoetwaterverspilling bij kijken waar de NASA en VN mensen hun hoofd bij schudden. En ik, ik maakte me drie dagen druk om uit te vinden of Joustra's vleesonveiligheidsrapport geen cover-up is voor bestuurlijk overheidsfalen.
Dagelijks gaan we op in de waan die altijd meeslepend is. Het raast maar door en alles is even spannend. Maar eigenlijk is het vermaak, tijdverdrijf om tegen elkaar te kunnen praten. Steeds meer krijg ik dat Ti Ta Tovenaar gevoel: laten we de boel eens stop zetten en kijken wat echt belangrijk is.
Wat doet ertoe? En hoe kunnen we dat beter verslaan, volgen en er een samenhangend beeld over opbouwen?
Fotocredits: Ti Ta Tovenaar, Televisietijd
Dit artikel afdrukken
De week daarvoor maakte ik me druk over het onrecht dat daardoor mogelijk ontstaat voor tientallen vleesverwerkende bedrijven. Tegelijk maken we ons druk over het herstel van de bodem waar plantjes uit moeten kunnen blijven groeien om ons te voeden, maar vergeten we dat we met zoveel zijn dat we de bodem wel kunnen herstellen maar niet voor iedereen. Kort daarvoor viel hier een indrukwekkend en beangstigend stuk te lezen: alle moderne landbouw kost zoveel energie dat het niet uit kan.
We maakten ons hier razend druk over suiker, terwijl de uitdaging is anders te gaan eten. Eergisteren kwam het nieuwe VN klimaatrapport uit, waaruit moet blijken dat we ten onder gaan als we niet heel snel onze uitstoot en dus ons leven veranderen. Dat gaan we niet doen. Dat maakte werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes afgelopen zondag in Buitenhof duidelijk. We gaan veilig en duurzaam schaliegas winnen, ook al komt daar een berg chemicaliën en een zoetwaterverspilling bij kijken waar de NASA en VN mensen hun hoofd bij schudden. En ik, ik maakte me drie dagen druk om uit te vinden of Joustra's vleesonveiligheidsrapport geen cover-up is voor bestuurlijk overheidsfalen.
Dagelijks gaan we op in de waan die altijd meeslepend is. Het raast maar door en alles is even spannend. Maar eigenlijk is het vermaak, tijdverdrijf om tegen elkaar te kunnen praten. Steeds meer krijg ik dat Ti Ta Tovenaar gevoel: laten we de boel eens stop zetten en kijken wat echt belangrijk is.
Wat doet ertoe? En hoe kunnen we dat beter verslaan, volgen en er een samenhangend beeld over opbouwen?
Fotocredits: Ti Ta Tovenaar, Televisietijd
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, mooi dat bredere perspectief en de nuancering vd waan vd dag waar we het vaker over hebben gehad. Dus stel dat we het voortbestaan van de soort in optimale gezondheid en welzijn voorop zetten. Er zou een compleet andere wereld ontstaan. Gaan we dan, om er maar een paar te noemen:
Schaliegas verbieden
Diesel verbieden (ogv vernietigende WHO rapport over schadelijkheid)
Verbieden kostbare landbouwgrond te gebruiken voor biobrandstof, suikerteelt, wijnbouw, bier etc (zeker met de recente publicatie dat we 300gr fruit en 375 gr groente dagelijks nodig hebben ipv 200 gr van elk, los van de haalbaarheid dat op te eten waar haal je de landbouwgrond vandaan?)
Vleesproductie quoteren tbv klimaatdoelstellingen (ogv recente publicaties)
Vervuiling op elk mogelijke manier afstraffen (mbv bijv VN resoluties, G7 lidmaatschap zoals nu tav de Krim)
Ik ben het eens met de strekking van het artikel, maar vraag mij af wie hierin het voortouw gaat nemen en hoe we een cultuur en politieke verandering op gang brengen. En economisch belang dus ondergeschikt maken. Hoe zie jij dat voor je? Alle rapporten en publicaties die er zijn ten spijt, ongeacht het feit dat het point of no return steeds dichterbij komt, niemand doet werkelijk iets, dus hoe?
#Dick,
Ja de waan van de dag raast voort. Ik ben voor mezelf wel de visie aan het complementeren hoe ik denk dat een melkveebedrijf in Nederland in het Groene hart op de veenweide gronden en-of klei op veen eruit kan-moet zien.
Is enerzijds complex plaatje en anderzijds super simpel.
Vertalen naar de praktijk das de hele grote bottelnek.
O enne rendabel krijgen /houden.
#altijdweerdie€...
Over vertaling naar praktijk is nu ook column te lezen van mij in Melkveemagazine voor Melkveehouders bedrijven laat hun klant en gehele sector stuurloos aan hun lot over...
Wat een mooi standpunt om op te staan, Dick. Hoe zouden we stilte en stilstand kunnen organiseren in het debat? Sprakeloos zijn. Voor mij heeft dat te maken met nou ff dimmen met al die oplosingen, en eerst de pijn eens goed te nemen. Durven we te benoemen waar we gewoon fout zitten, en waar de onmacht auw doet. En daar dan eerst maar eens bij te blijven? Wie dat als eerste doet, breekt de ban.
Dit is voor mij een belangrijke draad op voorhand.
Ik heb 'links' bewust niet aangeklikt, omdat ik dan op voorhand weet, dat ik -na veel lezen zelf niets meer te vertellen heb-, want ogenschijnlijk is dat dan niet meer van belang. Er zijn dan voor mij dan zoveel welsprekende/-schrijvende mensen voorgegaan, die theoretisch goed onderlegd zijn in hun vak, dat ik mijn eigen reactie soms niet meer zinvol vind (waarschijnlijk vaak terecht).
Ik heb wel die van NIELSFCWILLEMS #3 aangeklikt.
Waarom, weet ik niet duidelijk; had iets met zijn optie over 'stilstand' te maken. Ik vond zijn reactie in totaal gewoonweg ontroerend. Een van de mooiste emoties die mij kunnen overkomen; dankjewel daarvoor Niels.
Werd eerst wat ongeduldig van het filmpje, maar ben blijven kijken.
Dit is wat wij moeten hebben; de 'vaart van de volkeren' is voorbij.
We zullen verder dan ons eigen straatje moeten denken; en dat houdt heel veel in.
Als je 'gedwongen wordt' door externe omstandigheden, zoals ik, om na te denken over het toch vaak "luxe-leven" in ons Westen, ben je gezegend.
Maar ik weet dat ik ook daarvoor daarover nadacht.
Het zou goed zijn als we met zijn allen durven stil te zijn (om bij Niels te blijven); even. Gewoon kijken wat er gebeurt.
Dick, het is inderdaad om wanhopig van te worden. Ons voedsel bedreigt onze gezondheid. Dat klopt helemaal niet. Maar als je nou alle voorbeelden die je noemt tot op het bot uitbeent, zou ik bijna zeggen, wat ligt daar dan aan ten grondslag? Het feit dat voedsel handelswaar is. We kunnen niet delen, schrijf je. Omdat voedsel voor ons handelswaar is, dat gaan we niet weggeven. Paardenmishandeling, misstanden in de slachthuizen, te lage prijzen voor de producten, te hoge brandstofprijzen. Stakende vissers. De bepalende factor hierin is marktwerking. Het moet zo goedkoop mogelijk. Als er niet gecontroleerd wordt, wordt er misbruik gemaakt. Het is dat er deze week niets over beursspeculatie met grondstoffen door onze banken in het nieuws was, anders had je dat er ook vast bij vermeld. Ik heb mij hier eerder druk gemaakt om de volstrekt immorele manier van zakendoen door de voedingsmiddelenbedrijven. De industrie maakt ons willens en wetens ziek met bewerkt, verslavend voedsel, geen multinational uitgezonderd, lees Salt, Sugar Fat van Moss er nog maar eens op na. De schaalgrootte knijpt de boeren en de leveranciers af. Kom mij niet aan met die bioboer in Duitsland die minder voor zijn biomelk krijgt dan de Lidlboer. Want voor de bioboer gelden dezelfde economische wetten. De biologische niche doet het goed, omdat de prijzen concurerender worden door de schaalvergroting. Maar ook omdat een voorhoede schoorvoetend protesteert vanuit de portemonnee. De verkoop van frisdrank was in 2013 op het niveau van 1995, na negen slechte jaren voor Coca Cola c.s. Victorie! Maar veel te traag natuurlijk. Het gaat m.i. niet om bio of conventioneel, duurzaam of verspillend, lokaal of globaal, maar om ethisch of onethisch. En naar mijn idee zijn de enige producenten en handelaren die op een ethische manier met voedsel omgaan die paar krabbelaars die je op de boerenmarkt ziet staan.
Daar doet mijn onmacht auw.