Dat zei Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, toen hij aan Omroep Gelderland toelichtte dat Nederland op zijn vlees moet letten.
Daaraan voegde hij toe dat er vermoedelijk 38 mensen jaarlijks doodgaan van het eten van vlees:
En daar zitten we dus. Dat klinkt als veel.
Is het veel of is het een normaal risico? Wat zou het geweldig zijn als mensen met echte vakkennis daar op zouden willen reageren.
Toegevoegd om 15.13h: Dick Veerman legt bij RTL uit hoe de cijfers volgens hem gelezen moeten worden.
Fotocredits: Tjibbe Joustra, still, Omroep Gelderland
Dit artikel afdrukken
En daar zitten we dus. Dat klinkt als veel.
Is het veel of is het een normaal risico? Wat zou het geweldig zijn als mensen met echte vakkennis daar op zouden willen reageren.
Toegevoegd om 15.13h: Dick Veerman legt bij RTL uit hoe de cijfers volgens hem gelezen moeten worden.
Fotocredits: Tjibbe Joustra, still, Omroep Gelderland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat mij bevreemd is dat de pijlen gericht worden op de voedselveiligheid en mijns inziens boosdoener vleesfraude aan de kant geschoven word. Hoe aantoonbaar is het dat consumenten direct ziek worden van vlees. Is het verkeerd bereid,ligt het te lang in de koelkast(verkeerde opslag) . Hoeveel factoren zijn er wel niet bepalend voordat je ergens ziek van word. Ligt het wel aan het vlees. Er zullen best bedrijven zijn die met hygiene een loopje nemen bewust of onbewust(kosten) naar mijns inziens wordt er toch behoorlijk netjes gewerkt in NL. Moment dat er fraude wordt gepleegt(bijmenging) is de controle een stuk lastiger
Hoeveel consumenten hebben thuis vier snijplanken (voor kip, varken, rund en groente apart), en verschillende messen die ze dan ook nog eens goed reinigen en desinfecteren? Als de nVWA bij de mensen thuis zou komen, zou 90% van de keukens gesloten worden en de overige 10% zou er met een waarschuwing vanaf komen...
Dat zo veel genoemde verhitten is blijkens onderzoek van professor Zwietering van de WUR minder effectief dan verwacht, Niels.
Om maar een beestje te noemen: Inmiddels is circa 10% van de bevolking besmet met een ESBL. En 100% van de plofkip, en tientallen procenten van het rund-, varkens- en kalfsvlees.
Is het dan zo onwaarschijnlijk dat er veel mensen ziek worden en er doden vallen door onveilig voedsel? Het aantal doden door alleen al ESBL-besmetting werd voor 2007 reeds op 100 geschat. Zoals de Onderzoeksraad ook meldt: het is alleen wat lastig om aan te tonen welke bacterie van welk dier welke patiënt heeft doen hemelen.
Waarom het probleem niet bij de bron aanpakken, in plaats van een niet-effectieve end-of-pipe-oplossing? Waarom stunten supers dan nog steeds met plofkip?
Vlees met multiresistente bacteriën is een sluipmoordenaar. Je valt niet direct om als je besmet vlees eet. Vooral wanneer mensen verzwakken worden ze slachtoffer, maar ook een gezonde jonge meid als Daphne Deckers werd maanden uitgeschakeld door een opstijgende urineweginfectie, die tot een nierbekkenontsteking leidde.
De schade in de VS door multiresistente bacteriën wordt op tientallen miljarden geschat, het aantal doden op 23.000, en voor Europa op 25.000.
Jaren, zelfs decennialang hebben microbiologen voor de gevaren gewaarschuwd.
Ik vind het onbegrijpelijk dat dit soort discussies nog gevoerd moet worden,
4 jaar na de eerste gedocumenteerde Nederlandse dode door ESBL-kip.
Wij eten hier met vlees van met TBC besmette runderen uit Groot-Brittanië.
En als phenylbutazon echt zo weinig kwaad kan, dan kunnen we beter helemaal stoppen met de controle daarop bij paardenvlees.
Uit het RIVM-rapport ‘Nuchter omgaan met risico’s’. p 17:
Risicofactor Sterfte/jaar - DALYs
het roken van sigaretten 20.000 - 440.000
overgewicht 8.000 - 170.000
lichamelijke inactiviteit 8.000 - 135.000
ongezonde voeding 7.000 - 137.000
alcohol 2.200* - 195.000
ongevallen thuis 2.200 - 52.500
ongevallen verkeer 1,200 - 85.000**
luchtverontreiniging stof*** 1.300 - 1.800
radon in woningen 800 - 7.900
passief roken 530 - 6.300
Legionella in drinkwatersystemen 80 - 560****
benzeen 3 - 140
grote ongevallen 1 - 40****
bliksem 1,5 - 40
* exclusief verkeersongevallen
** alleen blijvende letsels
*** gebaseerd op studies naar samenhang dagelijkse variatie in sterfte en luchtverontreiniging
**** alleen verloren levensjaren door sterfte
Beste Tjibbe Joustra, ik hoop dat u dit leest. Stel dat er dagelijks 10 miljoen mensen in Nederland & Europa 'levensgevaarlijk' (uw woorden) in Nederland geproduceerd vlees eten. Laten we die hoeveelheid op 100 gram houden. Dat is dan 1 miljoen kg 'levensgevaarlijk' vlees, per jaar 365 miljoen kg. Die 365 miljoen kg veroorzaken 38 'statistische' sterfgevallen per jaar. Dus de kans dat een consument in Nederland en Europa overlijdt als gevolg van 'levensgevaarlijk' vlees, is ongeveer 1 op 9 miljoen. In het licht gezien van de risico's om te roken, alcohol te drinken, aan het verkeer deel te nemen, in een trein te rijden (uw vakgebied), melk te drinken (slecht voor de nieren), medische handelingen te ondergaan (ik ben jammer genoeg een ervaringsdeskundige), lijkt mij de kans om te sterven door 'vlees' erg klein.
Daarnaast, zoals Niels Willems in #2 schrijft, is het algemeen bekend dat de meeste (ongeveer 90%) van de ongelukken met voedsel ontstaan in de keuken van de consument. Ik doe u een voorstel namens mijn sector: de OvV neemt die 36 sterfgevallen voor haar rekening en wij zullen er voor zorgen dat die 2 sterfgevallen die aan onze sector kunnen worden toegerekend, op nul komen te staan. Deal ?