De Onderzoeksraad voor de Veiligheid bracht zojuist het rapport Risico's in de Vleesketen naar buiten. Het rapport is via deze link te downloaden, de aanbevelingen via deze link.
Update (11:34h):
Reactie Foodwatch:
De vleessector is ziek
Reactie op rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid over risico's vleessector
In reactie op het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de risico's in de vleessector - stelt foodwatch het volgende:
Meike Rijksen, campagneleider foodwatch Nederland:
“De conclusie is van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is duidelijk: de vleessector is ziek en het huidige controlesysteem is inadequaat. De consument wordt onvoldoende beschermd tegen ernstige risico's op het gebied van voedselveiligheid en fraude. Zelfregulering gaat deze problematiek niet oplossen. foodwatch vindt het hoog tijd dat staatssecretaris Dijksma en minister Schippers hun verantwoordelijkheid nemen, strengere wetgeving realiseren, transparantie aanjagen en krachtig handhaven.”
“foodwatch eist transparantie van de NVWA over te kort schietende (vlees)bedrijven en betrokken eindproducten, zodat consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken. Consumenten hebben het recht om dat te weten en het kan bovendien de sector de benodigde prikkel geven om de veiligheid te verbeteren. Nu houdt de NVWA de lippen stijf op elkaar. Consumenten weten nog steeds niet in welke producten verdacht vlees van Selten of Van Hattem is verwerkt. De NVWA lijkt de belangen van bedrijven boven die van consumenten te stellen. Dat is onacceptabel.”
Reactie Vleessector, bij monde van het COV:
Nederlandse vleessector zet vol in op verdere kwaliteitsverbetering
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) signaleert in haar vandaag gepubliceerde rapport enkele belangrijke knelpunten in de vleesketen en het toezicht daarop door de NVWA.
De Nederlandse vleessector produceert veilig vlees van hoge kwaliteit. De bedrijfstak zet zich dagelijks in om afnemers en consumenten hiervoor maximale garanties te bieden.
Het OvV-rapport is voor de vleessector -in eerste reactie- aanleiding om waar mogelijk te versnellen op de ingeslagen weg van verdere kwaliteitsverbetering. Voor bedrijven die hierin niet mee kunnen of willen is geen plek meer in de voedingsmiddelenketen.
Het produceren van betrouwbare en veilige voeding staat bij de bedrijven in de Nederlandse vleessector centraal. De recente incidenten zijn onacceptabel en worden uiterst serieus genomen, maar zijn geen maatstaf voor de hele sector. Nederlands vlees behoort tot het meest veilige van de wereld. Mede daardoor is Nederland een van de toonaangevende producenten en exporteurs van vlees.
Transparantie
De COV is van mening dat transparantie binnen de keten én tussen de kwaliteitssystemen en de NVWA een belangrijke bijdrage levert aan het verder verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen. De volle verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het bedrijfsleven en de overheid houdt daar risicogebaseerd toezicht op. De consument moet er altijd op kunnen vertrouwen, dat de Nederlandse vleessector alleen vlees van onberispelijke kwaliteit aanbiedt.
Taskforce Voedselvertrouwen
De meeste onderwerpen uit het rapport van de Onderzoeksraad zijn al onderwerp binnen de Taskforce Voedselvertrouwen. In deze Taskforce werken de ministeries van EZ en VWS, de NVWA, de primaire sector, de vlees- en voedingsmiddelenbranche en de supermarkten samen aan het bevorderen van het vertrouwen in voedsel. Ketensystemen zijn tegen het licht gehouden en er is gekeken naar mogelijkheden om de borging van de voedselveiligheid, kwaliteit en integriteit verder te versterken.
Maatregelen
Het OvV-rapport is voor de vleessector aanleiding om waar mogelijk te versnellen op de ingeslagen weg van verdere kwaliteitsverbetering.
In de bestaande (geborgde en gecertificeerde) kwaliteitssystemen van de vleessector worden de volgende maatregelen doorgevoerd:
• De systemen in de ketens sluiten (nog) beter op elkaar aan; integriteitseisen en de controle daarop worden integraal onderdeel van de hele productieketen.
• Transparantie binnen de keten wordt verder vergroot door actieve uitwisseling van keteninformatie richting de overheid als toezichthouder en naar de consument via productetikettering.
• Het controleregime wordt aangescherpt. Tegen bedrijven die niet aan de eisen voldoen, wordt hard opgetreden. Voor ondernemingen die niet voldoen is geen plek meer.
• In de opleidingsprogramma’s in de vleessector wordt extra aandacht besteed aan de bewustwording rond voedselveiligheid, kwaliteit en integriteit.
Dit artikel afdrukken
Update (11:34h):
Reactie Foodwatch:
De vleessector is ziek
Reactie op rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid over risico's vleessector
In reactie op het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de risico's in de vleessector - stelt foodwatch het volgende:
Meike Rijksen, campagneleider foodwatch Nederland:
“De conclusie is van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is duidelijk: de vleessector is ziek en het huidige controlesysteem is inadequaat. De consument wordt onvoldoende beschermd tegen ernstige risico's op het gebied van voedselveiligheid en fraude. Zelfregulering gaat deze problematiek niet oplossen. foodwatch vindt het hoog tijd dat staatssecretaris Dijksma en minister Schippers hun verantwoordelijkheid nemen, strengere wetgeving realiseren, transparantie aanjagen en krachtig handhaven.”
“foodwatch eist transparantie van de NVWA over te kort schietende (vlees)bedrijven en betrokken eindproducten, zodat consumenten een geïnformeerde keuze kunnen maken. Consumenten hebben het recht om dat te weten en het kan bovendien de sector de benodigde prikkel geven om de veiligheid te verbeteren. Nu houdt de NVWA de lippen stijf op elkaar. Consumenten weten nog steeds niet in welke producten verdacht vlees van Selten of Van Hattem is verwerkt. De NVWA lijkt de belangen van bedrijven boven die van consumenten te stellen. Dat is onacceptabel.”
Reactie Vleessector, bij monde van het COV:
Nederlandse vleessector zet vol in op verdere kwaliteitsverbetering
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) signaleert in haar vandaag gepubliceerde rapport enkele belangrijke knelpunten in de vleesketen en het toezicht daarop door de NVWA.
De Nederlandse vleessector produceert veilig vlees van hoge kwaliteit. De bedrijfstak zet zich dagelijks in om afnemers en consumenten hiervoor maximale garanties te bieden.
Het OvV-rapport is voor de vleessector -in eerste reactie- aanleiding om waar mogelijk te versnellen op de ingeslagen weg van verdere kwaliteitsverbetering. Voor bedrijven die hierin niet mee kunnen of willen is geen plek meer in de voedingsmiddelenketen.
Het produceren van betrouwbare en veilige voeding staat bij de bedrijven in de Nederlandse vleessector centraal. De recente incidenten zijn onacceptabel en worden uiterst serieus genomen, maar zijn geen maatstaf voor de hele sector. Nederlands vlees behoort tot het meest veilige van de wereld. Mede daardoor is Nederland een van de toonaangevende producenten en exporteurs van vlees.
Transparantie
De COV is van mening dat transparantie binnen de keten én tussen de kwaliteitssystemen en de NVWA een belangrijke bijdrage levert aan het verder verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen. De volle verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het bedrijfsleven en de overheid houdt daar risicogebaseerd toezicht op. De consument moet er altijd op kunnen vertrouwen, dat de Nederlandse vleessector alleen vlees van onberispelijke kwaliteit aanbiedt.
Taskforce Voedselvertrouwen
De meeste onderwerpen uit het rapport van de Onderzoeksraad zijn al onderwerp binnen de Taskforce Voedselvertrouwen. In deze Taskforce werken de ministeries van EZ en VWS, de NVWA, de primaire sector, de vlees- en voedingsmiddelenbranche en de supermarkten samen aan het bevorderen van het vertrouwen in voedsel. Ketensystemen zijn tegen het licht gehouden en er is gekeken naar mogelijkheden om de borging van de voedselveiligheid, kwaliteit en integriteit verder te versterken.
Maatregelen
Het OvV-rapport is voor de vleessector aanleiding om waar mogelijk te versnellen op de ingeslagen weg van verdere kwaliteitsverbetering.
In de bestaande (geborgde en gecertificeerde) kwaliteitssystemen van de vleessector worden de volgende maatregelen doorgevoerd:
• De systemen in de ketens sluiten (nog) beter op elkaar aan; integriteitseisen en de controle daarop worden integraal onderdeel van de hele productieketen.
• Transparantie binnen de keten wordt verder vergroot door actieve uitwisseling van keteninformatie richting de overheid als toezichthouder en naar de consument via productetikettering.
• Het controleregime wordt aangescherpt. Tegen bedrijven die niet aan de eisen voldoen, wordt hard opgetreden. Voor ondernemingen die niet voldoen is geen plek meer.
• In de opleidingsprogramma’s in de vleessector wordt extra aandacht besteed aan de bewustwording rond voedselveiligheid, kwaliteit en integriteit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Omdat ik (een beetje) verstand heb van voedselveiligheid in de vee- en vleessector bied ik mij aan om samen met enkele mij bekende voedseltechnologen een rapport uit te brengen over de eerstvolgende verkeersramp die Nederland treft.
Wat bedoel je daar precies mee, Zé?
Ik mis het punt meer marge, de krappe marges zijn de oorzaak van vele fraude gevallen. Het probleem bij de wortel aanpakken in plaats van een schijnoplossing als meer controles. De vleesfraude is een gevolg van de machtsmisbruik van de Supermarkten die eenzijdige kortingen opleggen door middel van chantage, als het eenzijdig opleggen van kortingen verboden was dan was er veel minder fraude. Het overduidelijk bekend dat mensen die het financieel niet kunnen bolwerken een grotere kans hebben dat ze gaan frauderen of stelen.
Dick, om de vrij complexe vee- en vleessector te onderzoeken, heb je vakmensen nodig. Dezelfde vakmensen die vroeger bij de RVV werkten en nu gemist worden bij de NVWA. Ik vind het vreemd dat onderzoekers die veel verstand hebben van met name verkeersrampen, zich als 'superslagers' voordoen.
Een ander punt vind ik de opmerking dat wellicht 200.000 voedselbesmettingen in Nederland terug te voeren zijn op onveilig vlees. Volgens experts - voedseltechnologen - worden die besmettingen voor het grootste deel veroorzaakt door consumenten die niet of nauwelijks verstand hebben van de risico's (kruisbesmettingen, bewaar- en kerntemperaturen, etc) die ontstaan bij het bewaren en bereiden van vlees.
Jordi, de krappe marges noemt de OVV wel in haar rapport, zij gaat niet zo ver om de schuld volledig bij de supermarkten te leggen en vindt dat de slachterijen ook zelf een verantwoordelijkheid hebben (die ze niet nemen). Zie mijn commentaar bij het Harry Paul artikel.
En Zé, als je uitgenodigd wordt voor het onderzoek naar de volgende verkeersramp, kom eens langs, dan kan ik je een paar goede tips geven over hoe je een onderzoek of audit opzet zonder veel specifieke vakkennis te hebben.