Een boer moet ervoor zorgen dat zijn koeien, schapen, geiten en buffels gelukkig en gezond zijn. Wanneer zijn ze dat en wat verwacht je nog meer van een boer?
Graag wil ik dat van je horen omdat we willen peilen wat consumenten zich voorstellen bij zuivel die zij OK vinden.
NieuwVers is namelijk op zoek naar zuivel die zo OK en zo lekker is als maar kan.
Hoe dat zit kun je hier lezen. In deze draad horen we graag de gedachten, dromen en wensen van consumenten bij zuivel zoals zij die graag zouden willen kunnen kopen.
Welke gedachten heb je bijvoorbeeld over het houden van de dieren, hun voer, de bestemming van hun mest en de manier waarop hun melk wordt omgezet in zuivel, van boter tot kaas en van yoghurt tot Neder-mozzarella.
Fotocredits: Douglas gets hugged, uitsnede, Marji Beach
Dit artikel afdrukken
NieuwVers is namelijk op zoek naar zuivel die zo OK en zo lekker is als maar kan.
Hoe dat zit kun je hier lezen. In deze draad horen we graag de gedachten, dromen en wensen van consumenten bij zuivel zoals zij die graag zouden willen kunnen kopen.
Welke gedachten heb je bijvoorbeeld over het houden van de dieren, hun voer, de bestemming van hun mest en de manier waarop hun melk wordt omgezet in zuivel, van boter tot kaas en van yoghurt tot Neder-mozzarella.
Fotocredits: Douglas gets hugged, uitsnede, Marji Beach
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Spannend initiatief! Als consument zou ik het goed vinden wanneer er in het zuivelschap ook kalfsvlees producten zouden liggen, of verwijzingen daarnaar. Kalfsvlees is toch ook een zuivelproduct?
Onverwacht, maar zeker waar. De vraag wordt dan: wie heeft kalfsvlees dat past bij de kringloop en waar zo weinig mogelijk mee gesleept is en dat ook nog eens lekkerder is dan 'gewoon' kalfsvlees? De Fransen kennen nog jong kalf: van 'veau sous la mère'. Zou dat er voor jou in passen Peter? Zoals een koe - volgens duurzaamheidsdenkers - grasgevoerd hoort te zijn, behoort een kalf immers moedermelkgevoerd te zijn. Zijn die er in Nederland van zuivelkoeien?
In Nederland zijn dacht ik zo'n 30 melkveehouders die werken met een familiekudde. Meestal 3 maanden bij moeder zogen en dan worden ze gespeend. Enkele van deze boeren zijn ook gestart met eigen verkoop van kalfsvlees van de stierkalveren die geboren worden. Ik geloof alleen via huisverkoop. Het Koblomke vlees van Hanneke Hansma is een voorbeeld. Wij doen het (met waterbuffels) via Crowdfunding en dat werkt op de kleine schaal waarmee we werken uitstekend! Het kost best veel melk, zo'n familiekudde, omdat de kalveren te veel melk drinken, dus door het eigen vlees te verkopen kun je mooi wat terugverdienen!
Niet verder vertellen, maar vanwege mijn opvattingen over dierenwelzijn match ik ons verbruik aan schapen-, geiten- en koeienkaas met het eten van jonge dieren, het zou eigenlijk op de verpakking moeten staan "voor dit kaasje is xyz gram kalf, lam of bok geproduceerd".
Zullen we de melkgevende dieren daar nog bij optellen? Er zijn er maar weinig die een natuurlijke dood sterven in de veehouderij...