Als je verliefd bent, vinden er in je lichaam allerlei spannende processen plaats. Verliefdheid en liefde hebben een gunstige invloed, bijvoorbeeld op je hart. Een Fins onderzoek uit 2013 liet zien dat getrouwde mannen en vrouwen minder risico liepen op een hartaanval. Ongetrouwde mannen liepen een 58 tot 66% hoger risico op een hartaanval, ongetrouwde vrouwen 60 to 65%. Andere onderzoeken wijzen er op dat mensen met een 'liefhebbende wederhelft' minder aderverkalking hebben. Getrouwde mensen zouden zelfs drie keer meer kans hebben om de eerste drie maanden na een hartoperatie te overleven dan ongetrouwde.

Liefde blijkt ook goed voor je mentale gezondheid. Binnen een (gelukkige) relatie hebben mannen een betere fysieke gezondheid. Bij vrouwen zorgt het voor een betere mentale gezondheid, mogelijk omdat voor hen de relatie van groter belang is. Ook bij homo-huwelijken lijkt de mentale gezondheid erop vooruit te gaan, waarschijnlijk dankzij een verdergaand gevoel van sociale integratie en steun.

Verliefde en gelukkig getrouwde mensen produceren minder stresshormonen. Een onderzoek uit 2010 liet zien dat het cortisol-niveau bij een stress-experiment veel minder piekte bij mensen in een (gelukkige) vaste relatie dan bij alleenstaanden. Het huwelijk, of het samen-zijn blijkt een remmende werking te hebben op de cortisolrespons bij psychologische stress.

Je lichaam zou ook wel eens minder pijn kunnen ervaren als je verliefd bent. Dat komt in ieder geval uit een experiment waarbij proefpersonen met een prille relatie aan warmtepijn werden blootgesteld terwijl ze naar een foto van hun geliefde keken, of naar een foto van een andere bekende, of een afleidende woordassociatie-test deden. Zowel de geliefde als de test zorgden voor minder pijn, maar het zien van de geliefde activeerde ook nog eens het beloningscentrum in de hersenen.

Gelukkig getrouwde mensen blijken over het algemeen ook een iets lagere bloeddruk te hebben. Opvallend genoeg is de bloeddruk van singles weliswaar iets hoger dan de gelukkig getrouwde mensen, maar beide groepen laten een lagere bloeddruk zien dan ongelukkig getrouwde koppels.

Er zijn verschillende onderzoeken die een verband laten zien tussen getrouwd zijn en langer leven. Uit zo'n onderzoek kwam bevoorbeeld dat alleenstaanden tot wel 10 jaar eerder overlijden dan hun getrouwde leeftijdsgenoten. Het overlijdensrisico van een alleenstaande man zou 32% hoger zijn dan van een getrouwde man, voor alleenstaande vrouwen lag het overlijdensrisico 23% hoger. De onderzoekers verklaren het verschil uit de zorg van de ene partner dat de ander wel goed eet en op tijd naar de dokter gaat.

Mannen zouden wel eens een verlaagd risico op beroertes kunnen hebben. Uit een langjarig onderzoek zou blijken dat alleenstaande mannen een 64% hoger risico hadden op een fatale beroerte dan gelukkig getrouwde mannen. Dat gelukkig moet er wel bij, want voor mannen met een ongelukkig huwelijk bleek het beroerterisico ook 64% hoger te zijn. Maar dan hebben we het over een associatie, geen onomstotelijk bewijs.

Nog een opsteker voor gelukkig getrouwde stellen: zij hebben een lager risico op chronische aandoeningen dan singles of weduwen en weduwnaars. Ook schatten gelukkige stellen hun gezondheid beter in als ze ouder worden. "Een goede band met je echtgenoot gaat je kanker niet genezen, maar werken aan een goede relatie kan mensen zowel opmonteren en hun welbevinden vergroten als hun stress verminderen", zegt een van de auteurs van dit onderzoek.

Gelukkig getrouwde vrouwen lijken beter te slapen dan hun ongelukkige sexegenoten. In een ongelukkige relatie kan het juist voor onrustige slaap en slapeloze nachten zorgen.

Een andere factor in en rond het bed: sex. Getrouwde stellen hebben meer, en gevarieerdere, sex dan singles. Dat is goed nieuws, want goede sex zorgt voor een sterker immuunsysteem en een lagere bloeddruk. Bovendien geeft lekkere sex meer zin in sex.

Waarschijnlijk is 'en ze leefden nog lang en gelukkig' echt waar. Uit onderzoek blijkt dat bij getrouwde mensen in het eerste jaar een heuse 'gelukspiek' optreedt. Maar ook dat het geluksniveau in de jaren daarna hoger uitkomt dan wanneer ze niet getrouwd zouden zijn. Overigens lijkt dit ook van toepassing te zijn bij mensen die samenwonen.

In de hersenen van dolverliefden worden aanmerkelijk hogere niveaus dopamine en oxytocine aangetroffen. Zowel de hersenactiviteit als de 'feel good' stoffen zorgen er voor dat je daadwerkelijk, in je verliefde staat, een beetje 'high' bent. Geen wonder dat je door het leven danst en niets je lijkt te kunnen raken.

Wie dacht dat je alleen van eten en bewegen gezond wordt of blijft, komt bedrogen uit. Liefde maakt ook heel gezond en het is chemisch verklaarbaar.

Fotocredits: 'Chris & Jessica engagement - Falling', uitsnede, Jeremy Blanchard
Dit artikel afdrukken