Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Cell Metabolism, lijkt er op te wijzen dat een eiwitrijk dieet tijdens je middelbare jaren het risico op voortijdig overlijden verhoogt. De onderzoekers vonden bij hun onderzoek bij meer dan 6000 proefpersonen tussen de 50 en 65 jaar dat zij 74% meer kans liepen te overlijden als ze veel dierlijke eiwitten binnenkregen dan mensen die weinig dierlijke eiwitten of juist plantaardige eiwitten aten. Het risico om aan kanker te overlijden was 4 keer zo hoog (vergelijkbaar met roken) en ook het risico om aan diabetes dood te gaan was verhoogd. Dat meldt de LA Times.

Er was ook goed nieuws te melden: het eten van plantaardige eiwitten (noten, peulvruchten) zou de ongunstige effecten ten goede doen keren. En bij het bereiken van een hogere leeftijd is het juist weer aan te bevelen om over te stappen op dierlijke eiwitten. Daarmee wordt de ouderdomsverzwakking en broosheid tegengegaan die het gevolg is van dalende niveaus van het groeihormoon IGF-I - dat juist gestimuleerd wordt door eiwitinname.
Dit artikel afdrukken