De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) stelt voor dat suiker nog maar 5% zou mogen uitmaken van de dagelijkse energie-inname van mensen. Woensdag opende de WHO de publieke consultatie over de voorgestelde nieuwe richtlijnen: tot eind maart is commentaar mogelijk. De vorige richtlijn dateert uit 2002 en gaat nog uit van niet meer dan 10% van de dagelijkse energie-inname uit suikers.
De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de ‘bewezen relatie tussen de inname van vrije suikers, lichaamsgewicht en tandbederf’. De toename van de suikerconsumptie, al dan niet in de vorm van toegevoegde suikers, heeft de afgelopen jaren geleid tot een ‘ongezond dieet, gewichtstoename en een verhoogd risico op hartziekten, diabetes en kanker’. Gezondheidsexperts pleiten al langer voor een reductie van de suikerrichtlijn.
Bij een volwassene met een normaal gewicht komt 5% suiker in het dagelijks eten overeen met zo'n 25 gram, of 6 theelepels suiker. In een blikje frisdrank zitten gemiddeld al 9 theelepels suiker. De WHO maakt overigens geen onderscheid tussen glucose, fructose, sucrose of tafelsuiker. Ook maakt het niet uit of de suikers van nature in eten voorkomen (honing, fruitsap) of toegevoegd zijn door de producent.
Dit artikel afdrukken
De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de ‘bewezen relatie tussen de inname van vrije suikers, lichaamsgewicht en tandbederf’. De toename van de suikerconsumptie, al dan niet in de vorm van toegevoegde suikers, heeft de afgelopen jaren geleid tot een ‘ongezond dieet, gewichtstoename en een verhoogd risico op hartziekten, diabetes en kanker’. Gezondheidsexperts pleiten al langer voor een reductie van de suikerrichtlijn.
Bij een volwassene met een normaal gewicht komt 5% suiker in het dagelijks eten overeen met zo'n 25 gram, of 6 theelepels suiker. In een blikje frisdrank zitten gemiddeld al 9 theelepels suiker. De WHO maakt overigens geen onderscheid tussen glucose, fructose, sucrose of tafelsuiker. Ook maakt het niet uit of de suikers van nature in eten voorkomen (honing, fruitsap) of toegevoegd zijn door de producent.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jammer dat ze inderdaad honing, siropen (is wel twijfel) en vruchtensappen (echt puur zelf vers geperst sap) ook mee nemen. Hier in de UK een uiters dubieuze item breakfast BBC gisteren met een 'nutritionist' die eigenlijk alleen maar aan het klagen was dat het niet haalbaar is en moeilijk en dat ze de richtlijn toch niet gaat volgen (hoeft ze ook niet uiteraard!). Met een beetj eopletten en lezen kan het makkelijk toch?
@Peter, #3
Ik gaf ook geen antwoord op jouw vraag :-)
Meer voor de statistiekfetisjisten die denken dat gemiddelde(n) uit epidemiologisch onderzoek veel zeggen. Attia's artikel is basismateriaal voor iedereen die zich de vraag stelt of ingredienten giftig zijn (en of dat acuut, subchronisch of chronisch is).
Van hoeveel sigaretten krijg je kanker? Is het feit dat we dit niet weten, reden om te gaan/blijven roken?
Net als suiker, hebben we sigaretten niet nodig.
En nee, ik kan bij de WHO geen achterliggende studie(s) vinden die het standpunt over suiker onderbouwen.
Dank je Guido voor dit fraaie antwoord op een niet gestelde vraag :-). Ik ben bekend met het gedachtengoed van Peter Attia. Maar ik vraag naar de onderbouwing van de stellingname van de WHO, niet naar die van Attia.
Het oorspronkelijke persbericht geeft in elk geval één redenering: "There is increasing concern that consumption of free sugars - particularly in the form of sugar-sweetened beverages - increases overall energy intake and may reduce the intake of foods containing more nutritionally adequate calories," the WHO statement said."
Suiker verdringt dus inname van gezonde caloriën, is een van de boodschappen.
De fantastische Peter Attia schreef een geweldig stuk over de vraag of suiker giftig is: het is de verkeerde vraag.
"So, in response to the question, “Is sugar toxic?” it seems to me the answer is, “yes, sugar is probably chronically toxic to many people.” And so is water. And so is oxygen. My sincere hope, however, is that you now understand that this is probably the wrong question to be asking. The better question is probably “What dose of sugar can I (or my child) safely tolerate to avoid chronic toxicity?” The goal should be to figure out your toxic dose, then stay well below it.
Die zagen we al aankomen. Misschien dat ik nu antwoord krijg op mijn eerder gestelde vraag wat de inhoudelijke onderbouwing is van deze stellingname van de WHO.
Deze richtlijn komt neer op ongeveer 9,1 kilo per persoon jaar, wat een beetje scherp afsteekt het Nederlandse consumptieniveau wat ruim drie keer zo hoog ligt als de inname van geraffineerde suikerinname. Maar de WHO gaat nog een stukje verder, want dit percentage zou ook inclusief honing, siropen en suikers in vruchtensappen zijn (zie oorspronkelijke bericht van persbureau Reuters).