De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) stelt voor dat suiker nog maar 5% zou mogen uitmaken van de dagelijkse energie-inname van mensen. Woensdag opende de WHO de publieke consultatie over de voorgestelde nieuwe richtlijnen: tot eind maart is commentaar mogelijk. De vorige richtlijn dateert uit 2002 en gaat nog uit van niet meer dan 10% van de dagelijkse energie-inname uit suikers.

De nieuwe richtlijn is gebaseerd op de ‘bewezen relatie tussen de inname van vrije suikers, lichaamsgewicht en tandbederf’. De toename van de suikerconsumptie, al dan niet in de vorm van toegevoegde suikers, heeft de afgelopen jaren geleid tot een ‘ongezond dieet, gewichtstoename en een verhoogd risico op hartziekten, diabetes en kanker’. Gezondheidsexperts pleiten al langer voor een reductie van de suikerrichtlijn.

Bij een volwassene met een normaal gewicht komt 5% suiker in het dagelijks eten overeen met zo'n 25 gram, of 6 theelepels suiker. In een blikje frisdrank zitten gemiddeld al 9 theelepels suiker. De WHO maakt overigens geen onderscheid tussen glucose, fructose, sucrose of tafelsuiker. Ook maakt het niet uit of de suikers van nature in eten voorkomen (honing, fruitsap) of toegevoegd zijn door de producent.
Dit artikel afdrukken