Het Voedingscentrum waarschuwt vandaag tegen misleidende adviezen over zogenoemde superfoods. "Gojibessen zouden de kans op kanker verminderen, chiazaad vertraagt het verouderingsproces, dat soort dingen. Het is gewoon marketingpraat. Zulke wondermiddelen bestaan helemaal niet", zegt woordvoerster Patricia Schutte op NOS.nl.
De oproep wordt bovendien ondersteund door het Diabetes Fonds. Dat stelt dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor de voedingshypes rond superfoods. In een persbericht reageert directeur Hanneke Dessing als volgt: "Goed dat hier nu aandacht aan wordt besteed. Superfoods zijn in onze ogen het topje van de ijsberg, er zijn momenteel veel hypes op het gebied van voeding. Zoals rond soorten brood, noten, koolhydraten en nog veel meer. Veel van die hypes zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Het Diabetes Fonds stopt daarom geld in een nieuwe voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes waarvoor verschillende voedingshypes wetenschappelijk worden getoetst.”
Dit artikel afdrukken
De oproep wordt bovendien ondersteund door het Diabetes Fonds. Dat stelt dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor de voedingshypes rond superfoods. In een persbericht reageert directeur Hanneke Dessing als volgt: "Goed dat hier nu aandacht aan wordt besteed. Superfoods zijn in onze ogen het topje van de ijsberg, er zijn momenteel veel hypes op het gebied van voeding. Zoals rond soorten brood, noten, koolhydraten en nog veel meer. Veel van die hypes zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Het Diabetes Fonds stopt daarom geld in een nieuwe voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes waarvoor verschillende voedingshypes wetenschappelijk worden getoetst.”
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als ik directeur van het diabetesfonds was, zou ik ook (veel) geld vrijmaken om invloed van voedsel op onze gezondheid wetenschappelijk te toetsen, in het belang van de patiënten die ik zou vertegenwoordigen.
Ik zou echter zeer terughoudend zijn om achter de (goedkope) hype aan te lopen om allerlei kritische geluiden over de invloeden van bepaalde voeding op de gezondheid als "hype" te bestempelen. Het ageren tegen "Superfoods" zou mijn minste zorg zijn.
Vooral als het over "soorten brood (...) en koolhydraten" (basisvoedsel) gaat zou ik toch eerst de wetenschappelijke onderbouwing willen zien - in het belang van de patiënten die ik zou vertegenwoordigen - voordat ik de critici, die beweren dat dat dit voedsel funest is voor mijn patiënten in het verdachtenbankje van de "hypes" zou plaatsen.
Want er komt zo langzamerhand toch behoorlijk wat boven tafel, wat op zijn minst het overdenken en het onderzoeken waard is. De patiënten die ik vertegenwoordig, hebben er tenslotte recht op dat ik mijn fondsen ook inzet om de relatie tussen voeding en diabetes bloot te leggen. Voorkomen is beter dan genezen, lijkt me nog altijd een hele goede stelling.
Maar ja, ik ben geen directeur van het diabetesfonds....
Dit blijft toch merkwaardig advies op de site van het Diabetes Fonds:
Seidell: “Als je alleen let op de hoeveelheid koolhydraten is een eierkoek hetzelfde als een volkoren boterham. Maar in een eierkoek zitten vooral snelle suikers. Daarvan krijg je een hogere en snellere piek in je bloedsuiker en dat is niet gezond. De gevolgen in je lichaam zijn totaal verschillend.”
Wat is de GI van volkoren brood ook alweer?
En als diabetes de wereld uit is, waar hebben we het Diabets fonds dan nog voor nodig?
@Guido dit is geen advies maar een ingekort zinnetje uit een interview waarin de interviewer dacht dat eierkoeken goed zijn voor diabetes patiënten (geïnspireerd door Sonja Bakker neem ik aan). Als de fysiologie van obesitas en diabetes alleen gereguleerd zou worden middels de glycemische index dan moet je geen volkorenbrood eten. Maar volkorenbrood is op tal van andere zaken verschillend van eierkoeken:
- vezel verzadigd meer en verlaagt de spontane inname van calorieën.
- brood wordt meestal belegd (brood, kaas, vleeswaren) waardoor de voedingswaarde toeneemt (en de GI enorm afneemt). Eierkoeken worden niet belegd.
- brood bevat naast vezel ook vitaminen en mineralen (eierkoeken niet).
- brood bevat minder suiker dan eierkoeken. Suiker prikkelt beloningscentra (dopamine) waardoor je er meer van gaat eten (nog onafhankelijk van de verzadiging).
De boodschap was: eet liever een belegde volkoren boterham dan eierkoeken.
'Superfoods' zijn misschien een verkeerde benaming. Het VC moet toch wel weten dat de ene voeding de andere niet is... en het ene fruit niet het andere.
Als het ene fruit veel meer van bepaalde nutriënten bevat (zoals anthocyanen) , die aangetoond een positief effect hebben op allerlei aantastingen die het gevolg zijn van diabetes.... (zie bijv. weer AJP 032014, in de niet aflatende reeks positieve resultaten)
dan kun je ermee schermen dat de wetenschappelijke onderbouwing nog steeds onvoldoende is... maar mag je daarom die resultaten wegwuiven als 'marketingpraat'? Daarvoor is de oplossingenproblematiek te groot.
Hetzelfde geldt ook voor andere stofjes, zoals DHA bij het tegengaan van hersenaantastingen a.g.v. diabetes. Effecten zijn vastgesteld. In de kast wegstoppen die resultaten... tot nader orde?
#1 Peter, het Voedingscentrum is een buitengewoon onprofessionele organisatie, die uitgaat van standpunten die in de literatuur moeilijk zijn terug te vinden.
Ik zal je dit toelichten:
Hun bewering is dat er wordt gezegd dat: "Gojibessen de kans op kanker zouden verminderen." . Ik heb dit nog nooit ergens gelezen. Gojibessen zijn essentieel voor alle 50-plussers.
Toevallig heb ik de eigenschappen van gojibessen zorgvuldig bestudeerd.
Ik ben 25 jaar sectieleider R&D bij EXXON CHEMICAL en UNILEVER URL en UNICHEMA in Duitsland geweest en je zult begrijpen dat ik enige ervaring heb met literatuuronderzoek.
De belangrijkste reden dat ik in de eigenschappen van gojibessen geïnteresseerd ben is de observatie op het internet, gedaan in 2009, dat de chinezen al eeuwen lang weten dat het gebruik van gojibessen tot gevolg heeft dat je ogen gezond blijven. Je zult begrijpen dat ik natuurlijk geïnteresseerd was waarom is dit zo?
Gojibessen zijn zeer rijk aan de carotenoïde: zeaxanthine. De aanwezigheid van deze verbinding tezamen met de verbinding luteïne is essentieel voor de eigenschappen van de gele vlek. De hoogleraar oogheelkunde prof Keunen, UMCN en voorzitter van Vision2020, heeft al in 1998 in een uitgebreid artikel in het Reformatorisch Dagblad gewezen op het belang van het eten van voldoende voeding waarin deze twee essentiële voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Luteïne is rijkelijk aanwezig in groene groenten, maar zeaxanthine niet.
Ga eens naar de website van het het Voedingscentrum en zoek eens onder zeaxanthine. Je zult er helemaal niets over vinden. Met andere woorden ze weten er niets van.
Gojibessen zijn zeer rijk aan de stof zeaxanthine en 50-plussers zouden er verstandig aan doen om met enige regelmaat een klein handje van deze bessen te eten. Mogelijk voorkomt dit het ontstaan van de oogaandoening MD, maculadegeneratie. Dit is een onomkeerbare aandoening en nog steeds geldt dat voorkomen is beter dan genezen, zeker indien je weet dat genezen nog niet mogelijk is.
Van het Voedingscentrum zou ik een professionele aanpak hebben verwacht en eerst eens zorgvuldig bekeken hebben wat zit er nu eigenlijk in die gojibessen. En waar zijn ze dan wel mogelijk goed voor. Integendeel ze stormen als een verwilderd paard door de porseleinkast.
Heb je mijn punt begrepen