Californië levert ongeveer de helft van alle Amerikaanse groenten, fruit en noten. Dat is vooral dankzij het zonnige klimaat, dat de teelt van allerlei 'mediterrane' gewassen mogelijk maakt, zoals citrusvruchten, kiwi's, dadels, vijgen en olijven. De nijvere boeren van Californië hebben zich in een aantal gevallen ware monopolie-posities verworden: zo komt maar liefst 99% van alle Amerikaanse amandelen en walnoten uit Californië, net als 98% van alle pistache-noten. De staat tekent ook voor 95% van alle broccoli, 90% van alle tomaten en 74% van alle sla. Bovendien komt 92% van alle aardbeien uit de Sunny State, plus 91% van alle druiven.

De keerzijde van deze hoogproductieve landbouw is dat er veel gebruik gemaakt wordt van irrigatie en besproeiing. 77% van het Californische water wordt in de landbouw aangewend. En dat is in deze tijden van droogte en schaarste iets om je eens achter je oren te krabben.

Hoeveel water kost het eigenlijk om een krop sla te produceren? Of een druif? De Amerikaanse nieuwsorganisatie Mother Jones zocht het uit.

waterverbruik1


Een broccoli slurpt dus maar liefst 20,4 liter water op. Een krop sla: 13,2 liter, één tomaat: 12,4 liter. Eén enkele walnoot: 18,5 liter! Dan kun je voor je nootjes toch voortaan maar beter voor amandelen of pistachenootjes kiezen. De waterverbruiken daarvan zijn wat bescheidener. Al is voor 1 amandel nog altijd 4,2 liter water nodig. 1 druif kost iets meer dan een liter.

waterverbruik2


Naast de landbouw, zijn ook de steden grootverbruikers van water. Ook daarvoor zette Mother Jones een en ander eens overzichtelijk op een rijtje. Wat springt daarbij in het oog: het enorme verschil in waterverbruik tussen de inwoners van het (landinwaarts gelegen) Palm Springs, dat met meer dan 2650 liter water per inwoner per dag met kop en schouders boven de andere Californische steden uitsteekt. Daar valt dus mogelijk nog best wat te besparen. Dan zijn de bewoners van San Francisco al een stuk beter bezig; zij verbruiken nog geen 400 liter per dag.

Droogte en waterschaarste zijn een onderwerp waar we nog veel over gaan horen. Zeker in de VS waar de winning van schaliegas een fors deel van het grondwater gebruikt, niet om eten te laten groeien maar om de kachel te laten branden en de industrie flink aan de stoomfluit te kunnen laten trekken.

Fotocredits: California grows it, uitsnede Ron A. Parker
Dit artikel afdrukken