Wat zou dat betekenen voor het aanbod in winkels en reclame voor eten?
Brazilianen worden te dik. Het land kampt met een grote massa ongezond buikvet. Dat is het gevolg van een rijker wordend land waarin rijkere armen aan de zogenaamde processed foods met frisdrank gaan. Om dat tegen te gaan kwam de Braziliaanse overheid met 10 eetprincipes en 3 gouden regels.
Public Health professor Marion Nestle zette die regels gistermiddag in een vanuit het Portugees naar het Engels vertaalde versie online op haar blog. Lees mee:
De drie "gouden regels":
1. Make foods and freshly prepared dishes and meals the basis of your diet.
2. Be sure oils, fats, sugar and salt are used in moderation in culinary preparations.
3. Limit the intake of ready-to-consume products and avoid those that are ultra-processed.
De 10 Braziliaanse eetrichtlijnen:
1. Prepare meals from staple and fresh foods.
2. Use oils, fats, sugar and salt in moderation.
3. Limit consumption of ready-to-consume food and drink products
4. Eat regular meals, paying attention, and in appropriate environments.
5. Eat in company whenever possible.
6. Buy food at places that offer varieties of fresh foods. Avoid those that mainly sell products ready for consumption.
7. Develop, practice, share and enjoy your skills in food preparation and cooking.
8. Plan your time to give meals nd eating proper time and space.
9. When you eat out, choose restaurants that serve freshly made dishes and meals. Avoid fast food chains.
10. Be critical of the commercial advertisement of food products.
Nestle schrijft: "The guidelines are remarkable in that they are based on foods that Brazilians of all social classes eat every day, and consider the social, cultural, economic and environmental implications of food choices."
Stel je voor dat we in Nederland besluiten deze eetregels over te nemen. Welke vertaling zouden ze nodig hebben naar onze sociale context en zou de beschikbaarheid van voedsel op verkooppunten - winkels, take-aways's, bedrijfskantines, kiosken, snackbaars, de inrichting van winkelstrips en NS stations en nog veel meer - er voor moeten veranderen? Het knappe van de regels - zegt Nestle - is dat mensen zich gewoon kunnen redden met het aanbod dat al te koop is.
Met een beetje steun van journalisten Hiske Versprille (Parool), Janneke Vreughdenhil (NRC), Karin Luiten (Trouw) en Felix Wilbrink (Telegraaf) zijn die tien regels immers in een vloek en een zucht onder het publiek te brengen. De eerste twee zijn al begonnen. De laatste twee ijveren al jaar voor zelf koken en samen eten. Voor je het weet gebeurt het al.
Fotocredits: screenshot, Marion Nestle
Dit artikel afdrukken
Public Health professor Marion Nestle zette die regels gistermiddag in een vanuit het Portugees naar het Engels vertaalde versie online op haar blog. Lees mee:
De drie "gouden regels":
1. Make foods and freshly prepared dishes and meals the basis of your diet.
2. Be sure oils, fats, sugar and salt are used in moderation in culinary preparations.
3. Limit the intake of ready-to-consume products and avoid those that are ultra-processed.
De 10 Braziliaanse eetrichtlijnen:
1. Prepare meals from staple and fresh foods.
2. Use oils, fats, sugar and salt in moderation.
3. Limit consumption of ready-to-consume food and drink products
4. Eat regular meals, paying attention, and in appropriate environments.
5. Eat in company whenever possible.
6. Buy food at places that offer varieties of fresh foods. Avoid those that mainly sell products ready for consumption.
7. Develop, practice, share and enjoy your skills in food preparation and cooking.
8. Plan your time to give meals nd eating proper time and space.
9. When you eat out, choose restaurants that serve freshly made dishes and meals. Avoid fast food chains.
10. Be critical of the commercial advertisement of food products.
Nestle schrijft: "The guidelines are remarkable in that they are based on foods that Brazilians of all social classes eat every day, and consider the social, cultural, economic and environmental implications of food choices."
Stel je voor dat we in Nederland besluiten deze eetregels over te nemen. Welke vertaling zouden ze nodig hebben naar onze sociale context en zou de beschikbaarheid van voedsel op verkooppunten - winkels, take-aways's, bedrijfskantines, kiosken, snackbaars, de inrichting van winkelstrips en NS stations en nog veel meer - er voor moeten veranderen? Het knappe van de regels - zegt Nestle - is dat mensen zich gewoon kunnen redden met het aanbod dat al te koop is.
Met een beetje steun van journalisten Hiske Versprille (Parool), Janneke Vreughdenhil (NRC), Karin Luiten (Trouw) en Felix Wilbrink (Telegraaf) zijn die tien regels immers in een vloek en een zucht onder het publiek te brengen. De eerste twee zijn al begonnen. De laatste twee ijveren al jaar voor zelf koken en samen eten. Voor je het weet gebeurt het al.
Fotocredits: screenshot, Marion Nestle
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
regel 1. prepare more staple and fresh, in brazilie denk ik dan aan droge bonen en cassave, rijst en snijbiet of bladkool, heel toepasselijke goede raad voor brazilianen die dat armeluismenu nu dankzij hun groeiend inkomen net voorbij zijn en aan de hamburger gaan, maar moeilijke opgaaf voor Janneke e.a. om een en ander voor NLse toestanden te vertalen, laat staan aan de man te brengen. Of onderschat ik je Janneke?
Zo ingewikkeld lijkt me dat niet, Dirk. Nog even afgezien van het feit dat wij net zo goed 'staple and fresh produce' hebben als de Brazilianen, is het mooie aan deze regels nu juist dat er niet voor wordt geschreven WAT er gegeten moet worden, maar suggesties worden gedaan HOE om te gaan met de dagelijkse maaltijd. Zoiets zou als je het mij vraagt ook in Nederland prima moeten lukken.
Ik ga me niet verdiepen in de punten 1 t/m 10 vanwege de volgende voorwaarde waar we m.i. niet aan kunnen voldoen.
Onze woon-werk cultuur maakt dit voor de meesten onmogelijk. De lunchpauzes van 30 minuten moeten 2x of 3x zolang worden, anders is het niet mogelijk om de warme hoofdmaaltijd op dit tijdstip te nuttigen op een gezonde relaxte manier. Naast grote aanpassingen in bedrijfsrestaurants moeten er heel veel eetgelegenheden bijkomen, die voornamelijk tijdens de lunchpauze geopend zijn. Alleen tijdens vakanties kunnen wij Nederlanders hier aan voldoen, maar dan eten we vaak 's avonds weer veel te veel.
Dat is toch geen goed argument, Joep? Die infrastructuur rondom onze lunchgewoonten kunnen we toch zo veranderen? Meer lunchtentjes met een betaalbaar, gevarieerd en gezond aanbod lijkt mij niet het grootste probleem. Kijk bijvoorbeeld naar Portugal waar je overal tussen de middag een goedkope versbereide maaltijd kunt eten, als wilt binnen een half uur/drie kwartier. Dat kan bij ons ook. Als er maar genoeg vraag naar is. Ofwel: als we (overheid, werkgevers, consumenten) het maar belangrijk genoeg vinden.
Janneke slaat volgens mij de spijker op z'n kop: inlooprestaurants met lange tafels op plekken waar veel mensen langskomen (stations en van en naar stations) en waar goed gekookt wordt voor weinig (5/6/7 euro). Ze komen al op. Prachtige plekken om mensen te ontmoeten bovendien. Ik vermoed zelfs dat je zulke tafels in binnenstadssupers gaat vinden.