Uit Nederlands-Italiaans onderzoek blijkt dat de Europese watervoetafdruk aanzienlijk zou verkleinen als de Europeanen minder of geen vlees zouden eten. Dat schrijft Vilt.be.

Het blijkt dat 89% van de Europese watervoetafdruk gebruikt wordt voor de productie van landbouwproducten. Vlees is daarin een grote waterslurper, net als suiker- en oliën overigens. De onderzoekers verdeelden Europa in 4 regio's - conform de eetgewoonten - om vervolgens de watervoetafdruk te berekenen voor het huidige dieet, een 'gezond dieet' (met minder suiker en olie) en een vegetarisch dieet,

In alle vier de regio's heeft een vegetarisch dieet de kleinste watervoetafdruk. Indien er gekeken wordt naar het huidige dieet, scoren 'noord' en 'zuid' het laagst. Overgaan op een gezond dieet zou de watervoetafruk van noord met 3% verlagen, maar overgaan op een vegetarisch dieet zou maar liefst 32% schelen. Voor de regio 'west' zijn de getallen respectievelijk 26% (gezond dieet) en 41% (vegetarisch dieet). Voor 'zuid' ligt dat anders: daar is de huidige watervoetafdruk het hoogste. Overstappen op een gezond dieet deed het waterverbruik met 30% dalen, een vegetarisch met 41% - ook omdat in het zuiden opvallend veel vlees gegeten wordt (58,9 kilo per persoon per jaar). In 'oost' wordt betrekkelijk weinig vlees gegeten, daar levert overstappen op het gezonde dieet 11% waterwinst op en een vegetarisch eetpatroon 27%.
Dit artikel afdrukken