Uit Nederlands-Italiaans onderzoek blijkt dat de Europese watervoetafdruk aanzienlijk zou verkleinen als de Europeanen minder of geen vlees zouden eten. Dat schrijft Vilt.be.
Het blijkt dat 89% van de Europese watervoetafdruk gebruikt wordt voor de productie van landbouwproducten. Vlees is daarin een grote waterslurper, net als suiker- en oliën overigens. De onderzoekers verdeelden Europa in 4 regio's - conform de eetgewoonten - om vervolgens de watervoetafdruk te berekenen voor het huidige dieet, een 'gezond dieet' (met minder suiker en olie) en een vegetarisch dieet,
In alle vier de regio's heeft een vegetarisch dieet de kleinste watervoetafdruk. Indien er gekeken wordt naar het huidige dieet, scoren 'noord' en 'zuid' het laagst. Overgaan op een gezond dieet zou de watervoetafruk van noord met 3% verlagen, maar overgaan op een vegetarisch dieet zou maar liefst 32% schelen. Voor de regio 'west' zijn de getallen respectievelijk 26% (gezond dieet) en 41% (vegetarisch dieet). Voor 'zuid' ligt dat anders: daar is de huidige watervoetafdruk het hoogste. Overstappen op een gezond dieet deed het waterverbruik met 30% dalen, een vegetarisch met 41% - ook omdat in het zuiden opvallend veel vlees gegeten wordt (58,9 kilo per persoon per jaar). In 'oost' wordt betrekkelijk weinig vlees gegeten, daar levert overstappen op het gezonde dieet 11% waterwinst op en een vegetarisch eetpatroon 27%.
Dit artikel afdrukken
Het blijkt dat 89% van de Europese watervoetafdruk gebruikt wordt voor de productie van landbouwproducten. Vlees is daarin een grote waterslurper, net als suiker- en oliën overigens. De onderzoekers verdeelden Europa in 4 regio's - conform de eetgewoonten - om vervolgens de watervoetafdruk te berekenen voor het huidige dieet, een 'gezond dieet' (met minder suiker en olie) en een vegetarisch dieet,
In alle vier de regio's heeft een vegetarisch dieet de kleinste watervoetafdruk. Indien er gekeken wordt naar het huidige dieet, scoren 'noord' en 'zuid' het laagst. Overgaan op een gezond dieet zou de watervoetafruk van noord met 3% verlagen, maar overgaan op een vegetarisch dieet zou maar liefst 32% schelen. Voor de regio 'west' zijn de getallen respectievelijk 26% (gezond dieet) en 41% (vegetarisch dieet). Voor 'zuid' ligt dat anders: daar is de huidige watervoetafdruk het hoogste. Overstappen op een gezond dieet deed het waterverbruik met 30% dalen, een vegetarisch met 41% - ook omdat in het zuiden opvallend veel vlees gegeten wordt (58,9 kilo per persoon per jaar). In 'oost' wordt betrekkelijk weinig vlees gegeten, daar levert overstappen op het gezonde dieet 11% waterwinst op en een vegetarisch eetpatroon 27%.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
watergebruik voor gewassen en gras is in noord Europa vooral regenwater, dat, als het niet verdampt , bij tijden voor veel overlast kan zorgen en gedraineerd of anderszins afgevoerd of tegengehouden dient te worden. in spanje en italie is dat water zomers opgepompt of in reservoirs opgeslagen en gedistribueerd irrigatiewater dat duur, schaars en een constante zorg is van ingenieurs en beleidsmensen. als je voor die voetafdruk alle water, regen of irrigatie, op een hoop gooit, heb je aan die cijfers (zo en zoveel kuub per inwoner met dat en dat patroon) dus helemaal niets. water kan dus , afhankelijk van de situatie, zowel een asset, als een liability betekenen!
Wereldwijd bekijken.
Het gaat er bij de water footprint in eerste instantie om veel minder water te onttrekken uit de droge landen waar wij het veevoer en katoen vandaan halen.
Terwijl een 4-persoons huishouden hier 140.000 liter zoet water per week verbruikt, zijn er nog een miljard mensen die maar een paar liter per dag kunnen bemachtigen. En dan nog vaak vervuild waardoor er nog steeds 4000 kinderen per dag aan besmet en verontreinigd water overlijden.
Laatste reserves.
Het oerwater wordt steeds meer naar boven gepompt en valt onder niet-hernieuwbare bronnen. Een laatste redmiddel, waar we zo snel mogelijk weer vanaf moeten.
(uit fr.wikipedia)"In 2000, het gebruik van niet-hernieuwbare grondwater voor irrigatie in de wereld was ongeveer 250 km3/jaar op 2510 km3/jaar van het water gebruikt voor irrigatie. Het gebruik van niet-hernieuwbare water is verdrievoudigd sinds de jaren 1960."
Voor wie zich hierin wil verdiepen:
Boek: The Green Blue Book: The Simple Water-Savings Guide to Everything in Your Life door Thomas M. Kostigen
Documentaire 2012: La Soif Du Monde (uitgezonden op France 2)
Water Footprint Network
(video)Prof. Arjen Hoekstra: The water footprint of our daily consumer goods
(KRO documentaire)Wat kost water
Vegetarisme zou voor woestijnlanden weinig uitmaken, ik zou eerder de oplossing in de richting van het geschikt maken van zeewater voor landbouw en als drinkwater.
Verder moet men eens kijken dat ze via pijpleidingen water van te natte gebieden naar te droge gebieden kan verplaatsen.
@ jordi: ik heb gewerkt in gebieden waar het te weinig regende om er iets te verbouwen, maar genoeg tot meer dan genoeg om er nomadische veeteelt te bedrijven (nomaden kopen hun graan van boeren in de regenrijkere gebieden, vegetarisme hangt dus van regenval af hier). ga aub niet na hoeveel regenwater er gemoeid is met de produktie van 1 lt melk of 1 k vlees van zulke systemen, want dat is vele malen de kuubs(dus de waterfootprint) die Hoekstra berekent voor dierlijke produkten. echter, heel belangrijk, hoe ongunstig de waterfootprint ook is, het maakt allemaal niets uit, want zonder veeteelt zou daar dat gras of die kruiden gewoon afsterven en verdorren, terwijl het nu tenminste nog iets oplevert, waar je normalerwijze niet eens iets kunt zaaien en oogsten (tenzij met pijpleidingen, irrigatie, of ontzilt zeewater, maar dat gaat je kapitalen kosten, en daar moet je niet te snel mee beginnen want regen is er elders of in de buurt meestal meer dan voldoende. kijk naar egypte, dat importeert 50% van zijn broodgraan dat elders gewoon op regenwater groeit, en gebruikt zijn kostbaar nijlwater voor andere zaken die meer opbrengen, onze sperzieboontjes bijvoorbeeld).
@ Dirk, je noemt bepaalde systemen, geef mij eens eenzelfde analyse met betrekking tot waterverbruik van het grootste rundvleessysteem in de wereld, het Amerikaanse feedlot systeem en de watersituatie in de midwest van de USA.