De jaarlijkse griepepidemie blijft nog uit. Maar zodra de eerste verstopte of lopende neuzen opduiken, het kriebelt in je keel en de koude rillingen over je rug gaan, dan kan eten je lichaam helpen de opkomende griep snel weer de baas te worden. Dat zegt Cindy Shih.
Als je ziek bent, heb je vaak geen zin in eten. Toch is het belangrijk om genoeg te eten en te drinken, want je lichaam is juist hard aan het werk. Het bestrijdt de infectie, voert afvalstof af en zet je thermostaat een paar graden hoger in de vorm van koorts. Daarom heeft het juist meer calorieën én andere voedingsstoffen nodig dan normaal.
De Amerikaanse Cindy Shih zet op de gezondheidssite Greatist overzichtelijk op een rij wat we volgens oma en betovergrootmoeders al moesten eten en drinken bij griep - en wat juist niet.
Bij verkoudheid
- Soep op basis van bouillon, met name kippensoep. Dat lijkt geen sprookje, want het aminozuur cysteïne in de kip helpt slijm in de longen te verdunnen. Daar komt bij dat de warme bouillon je neus- en keelholte vochtig houdt, helpt tegen uitdroging en bestrijdt keelinfectie.
- Thee, bij voorkeur versgezette groene thee (rijk aan antioxidanten), of gewoon heet water met citroen. Dat zou ook helpen bij een verstopte neus.
- Citrusvruchten. Die zou je niet vanwege de vitamine C moeten nemen, maar om de flavonoïden die het immuunsysteem versterken en herstel bevorderen.
- IJslollies. Bij vastzittend slijm en verstoppingen is het extra belangrijk veel te blijven drinken. Een mogelijk welkome afwisseling zijn ijsjes, die ook nog eens de keel verzachten. Maak ze zelf van vers vruchtensap of fruit uit de blender.
- 'Hete' voedingsmiddelen. Sambal doet je de tranen in de ogen schieten en je neus lopen, maar dat zijn precies de eigenschappen die van pas komen bij verkoudheid. Maak je verstopte neus dus open met spaanse pepers, wasabi, mierikswortel en dergelijke.
Bij (buik)griep
Heb je het eenmaal flink te pakken, dan is vaak ook je maag-darmstelsel van streek. Maak het je maag dan niet moeilijker dan hij het al heeft en blijf ook in dit geval genoeg drinken. Eet bijvoorbeeld:
- Crackers en geroosterd brood. Daar raakt de maag niet van van streek en ze kunnen helpen de vertering te stabiliseren door hun hoge zetmeelgehalte (vooral na overgeven)
- Bananen zijn rijk aan kalium, en dat is een welkome aanvulling als je flink gezweet of overgegeven hebt, of diarree hebt. Verder zijn ze lichtverteerbaar en zouden ze helpen de lichaamstemperatuur omlaag te brengen en de electrolytenbalans op peil te brengen.
- Gember staat bekend om zijn gunstige effect bij misselijkheid en maag-darmproblemen. Gemberthee of gemberlimonade (zonder koolzuur) helpt tegen vochtbalans en doet meteen wat aan het ongemak in je maag.
Wat te vermijden aan eten en drinken?
Alles waar je lichaam het moeilijk mee heeft. Het is immers al volop in de weer met het bestrijden van de griep. Sommige voedingsmiddelen kunnen je je nog zieker doen voelen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Pittig en zuur eten. Vooral als je maag toch al van streek is kunnen stevig gekruide of gepeperde voedingsmiddelen hard aankomen. Heb je buikpijn, sla dan de neusverlichtende werking van 'hete' voedingsmiddelen maar liever over.
- Suiker- en vetrijk eten. Suiker doet een aanslag op je immuunsysteem en kan ontstekingen veroorzaken. En vetrijk eten ligt letterlijk zwaar op de maag, omdat het minder goed verteerbaar is dan koolhydraten en eiwitten.
- Over zuivel lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen werkt zuivel slijmopwekkend, waardoor je nog erger verstopt raakt. Maar volgens anderen is dat een placebo-effect. Neemt niet weg dat het kan voelen alsof je meer of dikker slijm produceert. Is dat het geval, sla je glaasje melk dan maar liever even over.
Misschien komen we deze 'winter' wel door zonder een echte griepepidemie. Slaat die toch toe, of loop je toch ergens een stevige verkoudheid op, dan kun je je lichaam helpen door er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Het recept is simpel: vooral veel drinken en de processen in je lijf zo min mogelijk verstoren. Een wijs advies nog van de Belgische 'griepcommissaris' Marc van Ranst: blijf vooral een paar dagen thuis. Dan loop je niet alleen veel minder risico dat je je collega's en naasten besmet, de (gedwongen) rust versnelt het herstelproces. Net als de kippensoep.
Kom hier nog even vertellen of het echt werkt als het noodlot toeslaat en je besluit naar bovenstaande huismiddelwijsheden te grijpen.
In de 'Works Cited' onderaan het bronartikel zijn verwijzingen naar onderliggende wetenschappelijke artikelen opgenomen.
Fotocredits: 'Chicken noodle soup', uitsnede, Pretty Kate Machine
Dit artikel afdrukken
De Amerikaanse Cindy Shih zet op de gezondheidssite Greatist overzichtelijk op een rij wat we volgens oma en betovergrootmoeders al moesten eten en drinken bij griep - en wat juist niet.
Bij verkoudheid
- Soep op basis van bouillon, met name kippensoep. Dat lijkt geen sprookje, want het aminozuur cysteïne in de kip helpt slijm in de longen te verdunnen. Daar komt bij dat de warme bouillon je neus- en keelholte vochtig houdt, helpt tegen uitdroging en bestrijdt keelinfectie.
- Thee, bij voorkeur versgezette groene thee (rijk aan antioxidanten), of gewoon heet water met citroen. Dat zou ook helpen bij een verstopte neus.
- Citrusvruchten. Die zou je niet vanwege de vitamine C moeten nemen, maar om de flavonoïden die het immuunsysteem versterken en herstel bevorderen.
- IJslollies. Bij vastzittend slijm en verstoppingen is het extra belangrijk veel te blijven drinken. Een mogelijk welkome afwisseling zijn ijsjes, die ook nog eens de keel verzachten. Maak ze zelf van vers vruchtensap of fruit uit de blender.
- 'Hete' voedingsmiddelen. Sambal doet je de tranen in de ogen schieten en je neus lopen, maar dat zijn precies de eigenschappen die van pas komen bij verkoudheid. Maak je verstopte neus dus open met spaanse pepers, wasabi, mierikswortel en dergelijke.
Bij (buik)griep
Heb je het eenmaal flink te pakken, dan is vaak ook je maag-darmstelsel van streek. Maak het je maag dan niet moeilijker dan hij het al heeft en blijf ook in dit geval genoeg drinken. Eet bijvoorbeeld:
- Crackers en geroosterd brood. Daar raakt de maag niet van van streek en ze kunnen helpen de vertering te stabiliseren door hun hoge zetmeelgehalte (vooral na overgeven)
- Bananen zijn rijk aan kalium, en dat is een welkome aanvulling als je flink gezweet of overgegeven hebt, of diarree hebt. Verder zijn ze lichtverteerbaar en zouden ze helpen de lichaamstemperatuur omlaag te brengen en de electrolytenbalans op peil te brengen.
- Gember staat bekend om zijn gunstige effect bij misselijkheid en maag-darmproblemen. Gemberthee of gemberlimonade (zonder koolzuur) helpt tegen vochtbalans en doet meteen wat aan het ongemak in je maag.
Wat te vermijden aan eten en drinken?
Alles waar je lichaam het moeilijk mee heeft. Het is immers al volop in de weer met het bestrijden van de griep. Sommige voedingsmiddelen kunnen je je nog zieker doen voelen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Pittig en zuur eten. Vooral als je maag toch al van streek is kunnen stevig gekruide of gepeperde voedingsmiddelen hard aankomen. Heb je buikpijn, sla dan de neusverlichtende werking van 'hete' voedingsmiddelen maar liever over.
- Suiker- en vetrijk eten. Suiker doet een aanslag op je immuunsysteem en kan ontstekingen veroorzaken. En vetrijk eten ligt letterlijk zwaar op de maag, omdat het minder goed verteerbaar is dan koolhydraten en eiwitten.
- Over zuivel lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen werkt zuivel slijmopwekkend, waardoor je nog erger verstopt raakt. Maar volgens anderen is dat een placebo-effect. Neemt niet weg dat het kan voelen alsof je meer of dikker slijm produceert. Is dat het geval, sla je glaasje melk dan maar liever even over.
Misschien komen we deze 'winter' wel door zonder een echte griepepidemie. Slaat die toch toe, of loop je toch ergens een stevige verkoudheid op, dan kun je je lichaam helpen door er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Het recept is simpel: vooral veel drinken en de processen in je lijf zo min mogelijk verstoren. Een wijs advies nog van de Belgische 'griepcommissaris' Marc van Ranst: blijf vooral een paar dagen thuis. Dan loop je niet alleen veel minder risico dat je je collega's en naasten besmet, de (gedwongen) rust versnelt het herstelproces. Net als de kippensoep.
Kom hier nog even vertellen of het echt werkt als het noodlot toeslaat en je besluit naar bovenstaande huismiddelwijsheden te grijpen.
In de 'Works Cited' onderaan het bronartikel zijn verwijzingen naar onderliggende wetenschappelijke artikelen opgenomen.
Fotocredits: 'Chicken noodle soup', uitsnede, Pretty Kate Machine
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Begiin dit jaar was ik even heel kort flink verkouden, door ongezonde dingen te snoepen met kerst en oudjaar en te weinig slaap in die eerste nacht van het nieuwe jaar was mijn imuunsysteem even in de war en kreeg een flinke opdoner. Ik heb gewoon normaal gegeten wat ik altijd doe, zonder gezeik dat ik nergens trek in had, wel extra sinaasappels uitgeperst en na 3-4 dagen was ik ervan af. Voordeel is dat ik normaal al veel groente en fruit eet en zoveel mogelijk van pakjes, zakjes, chips, koeken en kant-en-klaar spul afblijf.
Het is naar mijn idee dus niet alleen belangrijk wat je moet eten/drinken als je ziek bent, maar ook daarvoor en na, als je al gezond genoeg eet word je niet of nauwelijks ziek en krijg je het dan alsnog te pakken dan is dat maar heel kort.
Ik blijf zweren bij kippensoep -ook als troost en comfort-eten.
Er was ooit een onderzoek (ik dacht in Nederland die zelfs goede eigenschappen aan kippensoep in alle gevallen toedichtte , zelfs uit bijv. iets als 'cup-a-soep').
Doet er niet toe: Als ik aan de rand van mijn leven sta en ik dreig ten onder te gaan (geestelijk of lichamelijk), dan maak (of gebruik) ik kippensoep.
James Wong maakt een bio-hack van. Kippensoep met goji bessen, ui, gember, chili's en shiitake.
http://www.youtube.com/watch?v=zucqiczNG6A
Bij flinke verkoudheid/grieperigheid neem ik altijd vers geperste sap van uitsluitend citrusvruchten; limoen/citroen, sinaasappels en grapefruit. Vitamine C helpt. Daarnaast maak ik een overheerlijke groentesoep. De bouillon laat ik echt uren trekken van een mergpijpje en runderpoulet. En heel veel verse groente, waaronder bleekselderij, wortel, prei, peterselie, ui, witte kool, champions. Zelf snijden en geen kant-en-klaar soepgroentenpakket. Soms varieer ik door verse tomatensap te mixen met de groentesoep. Dan krijg je de tomaten/groentesoep. Gegarandeerd succes en je verkoudheid is snel weer over. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde en verse producten een goed medicijn het lichaam is. Uitzieken help ook. Je lichaam kan het heus wel aan om ziektekiemen zelf te bestrijden door het immuunsysteem. Niet onderdrukken met medicijnen maar juist je lichaam laten werken. Juiste voeding ondersteunt het immuunsysteem hierbij.
Droge hoest: boekweithoning.
- Werkt beter dan de meeste hoestdrankjes.
- Honing is niet geschikt voor baby's.
Van oudsher bekend. De meeste andere honingsoorten hebben niet het gewenste effect. In Duitsland algemeen verkrijgbaar; hier via imkerverenigingen, natuurwinkels of bestellen via internet.
Onderzoek bron: NCBI