De Wereldgezondheidsorganisatie draagt in een rapport een aantal mogelijke maatregelen aan om de obesitasepidemie in te dammen. Regeringen moeten strenger optreden tegen het bedrijfsleven dat fastfood en ongezond eten promoot of zelfs de gezondheid bedreigende praktijken (chemische bestrijdingsmiddelen) hanteert. “Tenzij regeringen hun economieën gaan reguleren, zal de onzichtbare hand van de markt obesitas wereldwijd blijven promoten met desastreuze gevolgen voor de toekomstige volksgezondheid en economische productiviteit", zegt auteur dr. Roberto De Vogli.

De onderzoekers pasten een nieuwe methode toe: ze namen het aantal fastfoodaankopen per persoon in een land tussen 1999-2008 in 25 rijke landen en legden die naast de BMI-gegevens van diezelfde landen over dezelfde periode. Het gemiddeld aantal fastfoodaankopen steeg van 26,61 naar 32,76. De gemiddelde BMI steeg van 25,8 naar 26,4.

"In alle onderzochte landen steeg de verkoop van ongezond eten en drinken. Vooral in Canada, Australië, Ierland en Nieuw-Zeeland kochten mensen meer fastfood. In onder meer Nederland, Italië en Griekenland - waar al strengere regelgeving geldt - was de stijging het laagst", meldt Trouw nog.
Dit artikel afdrukken