Een oude, pas nu naar boven komende fraude zou me niet verbaasd hebben. Maar wie na Selten nog fraudeert met paardenvlees is een dwaas. Een groot bedrijf kan er goed aan verdienen of zijn tanende winst flink mee opkrikken. Maar het is oliedom.

'Nu kun je niemand meer vertrouwen'
Wie gesnapt wordt, is zijn tent kwijt en staat voorgoed op de zwarte lijst. Dat ligt voor een klein bedrijf niet anders, terwijl de beperkte winst niet opweegt tegen zoveel risico.

Daarom is de oude pi-pa-paardentruuk om paardengehakt door het rundergehakt te mengen voor iedereen te riskant. Wie nu nog een zogenaamde integriteitsfraude met paardenvlees pleegt, zit óf financieel compleet klem óf is ronduit dom.
Toch? 'Ja', bevestigde één van mijn contacten in het vlees. En wie het doet wordt gelynched door zijn vakbroeders. Toch? Nog een ja. Wie is het? 'Van Hattem vermoed ik', zei de één. 'Dat vind ik echt heel moeilijk te geloven', zei de ander. Toen het nieuws gisteren na vieren eenmaal rondging, belde ik mijn ongelovige contact terug. 'Tsja, nu kun je dus echt niemand meer vertrouwen', was zijn reactie.

1Vandaag die het nieuws gisteravond op TV bracht, liet overtuigend zien dat er nog steeds stront aan het vleesfront is, al moet worden aangetekend dat Van Hattem nog slechts verdacht is. De NVWA is er bij monde van woordvoerder Benno Bruggink echter helder over: hier is zoveel rook, dat er wel vuur moet zijn. In de voorraad van Van Hattem is een fraudeleuze partij aangetroffen, terwijl bovendien de administratie niet klopt. Niet alle ingekochte kilo's paard, worden ook weer als paard verkocht.

Recente fraude
Europese rundvlees snippers - de grondstof voor gehakt - daalden het afgelopen jaar in prijs. Dat is gek, want de vraag naar gehakt (minced in vaktaal) vlees - de vorm waarin we al meer dan 50% van ons vlees binnenkrijgen - groeit. Relatief gezien dalen de zogenaamde luxe delen van de koe zelfs in waarde. Eén van de mogelijke verklaringen voor die tegenintuïtieve prijsontwikkelingen, is het wantrouwen van vleesverwerkers en maaltijdenmakers jegens Europese snippers. Als super, pizzamaker, lasagnekoker of hamburgerdraaier weet je na 'Selten' en 'Draap' niet meer of iemand paard voor rund verkoopt. Je weet wel dat als je erop gepakt wordt, de rapen gaar zijn. Daarom zijn de profi's minder happig op Europees rundvlees. Als dat waar is, is dat een teken aan de wand. Het zegt veel over de moraal en het onderling vertrouwen in de vleeshandel.

Daarom ook is de fraude bij Van Hattem zo gek. Het is een gerenommeerd bedrijf. Het heeft wat te verliezen. Het knalt niet met zijn kilo's. Je zou niet verwachten dat het zijn naam eraan waagt. De fraude is echter recent. De verdachte partij rundvlees met paarden DNA in Van Hattems voorraad stamt uit december 2013. Post-Selten-Paardenneppers zijn roekeloze diehards. Van Hattem lijkt niet in dat profiel te passen. Toch lijkt het erop dat hij echt een fraude heeft gepleegd waar net de doodstraf op is gezet. Er lijken dus nog steeds waaghalzen rond te lopen. Hoe het echt zit gaan we vast nog horen.

Het werkelijke nieuws
Ik hoorde uit betrouwbare bron dat de tip waarop 1Vandaag aansloeg van 'iemand uit het vlees' kwam. Dat is winst. Het toont aan dat de vleessector zijn rotte appels zelf uit de mand wipt. Middenin de media zodat het flink opvalt. NVWA-man Bruggink toont zich in de uitzending bescheiden maar duidelijk blij te kunnen bevestigen dat zijn NVWA een boef heeft weten te vangen. Hoeveel de NVWA er níet weet te vangen, weet niemand. Na die domme Alders, en zeker na vandaag is het wantrouwen in de vleessector verder vergroot. Zoals op Foodlog gisteren werd opgemerkt, wennen we al aan 'weer een vleesschandaal'. Kamerlid Sjoera Dikkers voelde die sfeer ook aan en twitte:



Het werkelijk nieuws is dan ook niet de vangst van deze slachter en slager. De tipgever laat zien dat de vleessector zichzelf reinigt. Alleen durf ik te wedden dat alleen mensen uit het vak dat zien. Daarbuiten zal de roep om maatregelen die de roekeloze gekken toch niet tegen kunnen houden nog verder toenemen. En het publiek zal blijven denken 'je wordt toch altijd genaaid'. Of zeggen


Naming & shaming
Mocht de NVWA de tipgeving in scène hebben gezet, dan zou ik dat een uiterst knappe mediatactiek vinden. Toch krijgen we het vertrouwen onder het publiek er niet mee terug. Als het een opzetje was van een of meerdere correcte vleesmannen om hun sector schoon te maken, dan laat het zien dat ze het herstel van de moraal in hun sector niet van de (al dan niet heruitgevonden) NVWA verwachten, maar van slim toegevoegde en hardhandige naming & shaming.


De uitzending van 1Vandaag van gisteravond is hier te bekijken:

sitestat


Fotocredits: Van Hattem
Dit artikel afdrukken