De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop wil een officieel Europees zoutbeleid. Niet alleen moeten er richtlijnen en controles op het zoutgehalte in levensmiddelen plaatsvinden (zoals nu al gebeurt voor brood), ook moeten etiketten van alle producten correcte informatie over het zoutgehalte bevatten.
Test-Aankoop onderzocht verschillende levensmiddelen en constateerde o.a. dat niet alle sectoren er hard aan trekken het zoutgehalte in hun producten te verlagen. Ook zijn er tussen verschillende merken opvallende verschillen. "Zo varieert het zoutgehalte in cornflakes volgens de metingen van Test Aankoop van 1 gram zout per 100 gram bij Crownfield cornflakes van Lidl tot 2,4 gram per 100 gram bij Delhaize Bio cornflakes. Tomatensoep met balletjes bevat 0,8 gram zout per 100 mililiter bij Aldi, tegenover bijna 2 gram per 100 mililiter bij Knorr en Carrefour", schrijft De Standaard.
Op de etiketten van de voorverpakte voedingswaren blijkt het een rommeltje te zijn. Zoutgehaltes worden niet vermeld, of zijn onjuist: bij een kwart van de producten bleek het werkelijke zoutgehalte hoger of lager te zijn dan vermeld.
Ook dit zij opgemerkt: als consumenten producten met minder zout (of suiker) te weinig zout (of zoet) vinden dan pakken ze rustig de zout- (of suiker)pot om hun gemis te compenseren.
Dit artikel afdrukken
Test-Aankoop onderzocht verschillende levensmiddelen en constateerde o.a. dat niet alle sectoren er hard aan trekken het zoutgehalte in hun producten te verlagen. Ook zijn er tussen verschillende merken opvallende verschillen. "Zo varieert het zoutgehalte in cornflakes volgens de metingen van Test Aankoop van 1 gram zout per 100 gram bij Crownfield cornflakes van Lidl tot 2,4 gram per 100 gram bij Delhaize Bio cornflakes. Tomatensoep met balletjes bevat 0,8 gram zout per 100 mililiter bij Aldi, tegenover bijna 2 gram per 100 mililiter bij Knorr en Carrefour", schrijft De Standaard.
Op de etiketten van de voorverpakte voedingswaren blijkt het een rommeltje te zijn. Zoutgehaltes worden niet vermeld, of zijn onjuist: bij een kwart van de producten bleek het werkelijke zoutgehalte hoger of lager te zijn dan vermeld.
Ook dit zij opgemerkt: als consumenten producten met minder zout (of suiker) te weinig zout (of zoet) vinden dan pakken ze rustig de zout- (of suiker)pot om hun gemis te compenseren.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#1
Helemaal mee eens Dick.
In Wageningen houden ze zich hier al een aantal jaren mee bezig. Onderzoekers, Instituten, Consumentenverenigingen, Politiek, Voedsel Producenten, Gezondheidsraden, Verzekeringsmaatschappijen, iedereen wijst naar elkaar en iedereen is het er mee eens dat de zout (natriumchloride) consumptie in een aantal landen naar beneden moet. In ieder geval in ons land. Een van de vragen is of je wel kan wennen aan een minder zoute smaak. Dit hoef je niet te onderzoeken, want iedereen die geruime tijd in een land verblijft waar de zoutconsumptie lager is, went daar aan en vindt bij terugkomst in Nederland alles te zout. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat er nog geen strenge regels worden opgelegd; wel voor tal van andere additieven die ook schadelijk kunnen zijn. De aanpak moet per land gebeuren i.v.m. de verschillende eetgewoontes. Hier zou je je wellicht kunnen beperken tot het brood, soep en samengestelde vleesproducten. Ook zijn er goede alternatieven zoals Lo-Salt en Pan-Salt, waar de Finnen geen probleem mee hebben en het al vele jaren als standaard zout gebruiken. Maar dan wordt het brood wel 2 cent duurdere en de soep ook, en ook de chips!? ......maar dát willen we toch niet?
Onze eigen Consumentenbond en de Nierstichting noemen Schippers'
nieuwe boterzachte boter, zout & zoet - akkoord óók al te vrijblijvend en gatenkaas...
Het lijkt onverstandig de foodsector tot 2020 zijn gang te laten gaan, evenmin als het verstandig lijkt de veehouderij met van Doorn's "Akkoord van den Bosch" nog tot 2020 carte blanche te geven om orde op zaken te stellen in eigen huis.
De ervaring heeft helaas geleerd dat convenanten zonder effectieve sancties tandeloos zijn en als vodjes papier beschouwd worden.
Wat heeft het voor zin om te proberen om "aan de achterkant" op de zorg te besparen
als je "aan de voorkant" volop nieuwe hart-, vaat-, en obesitasklanten blijft kweken
door de Coca Cola's en de Unoxen van deze wereld gewoon hun gang te laten gaan
met overdoses suiker, vet & zout?