Minister Edith Schippers tekende donderdag een akkoord met de brancheorganisaties van fabrikanten, supermarkten en horeca- en cateringbedrijven om tot een zout-, vet- en suikerreductie te komen.
In 2020 moet de hoeveelheid zout in levensmiddelen zodanig zijn verminderd dat een volwassene dagelijks niet meer dan 6 gram zout binnenkrijgt met zijn eten. Overigens bevat het akkoord geen concrete normen, die moeten nu vastgesteld gaan worden per productcategorie, waarbij producten voor kinderen, koekjes, soepen en sauzen als eerste beoordeeld worden door een adviescommissie van voedingsexperts. De brancheorganisaties zullen jaarlijks over hun vooruitgang moeten rapporteren.
De Consumentenbond is ontevreden over het akkoord en noemt het 'gatenkaas'. De consumentenorganisatie geeft de voorkeur aan wettelijke maatregelen boven zelfregulering. Minister Schippers is wel tevreden: "Het belangrijkste is dat de voedingsindustrie zich zelf committeert aan het akkoord. Dat zet pas zoden aan de dijk", zegt haar woordvoerder in De Volkskrant.
Dit artikel afdrukken
In 2020 moet de hoeveelheid zout in levensmiddelen zodanig zijn verminderd dat een volwassene dagelijks niet meer dan 6 gram zout binnenkrijgt met zijn eten. Overigens bevat het akkoord geen concrete normen, die moeten nu vastgesteld gaan worden per productcategorie, waarbij producten voor kinderen, koekjes, soepen en sauzen als eerste beoordeeld worden door een adviescommissie van voedingsexperts. De brancheorganisaties zullen jaarlijks over hun vooruitgang moeten rapporteren.
De Consumentenbond is ontevreden over het akkoord en noemt het 'gatenkaas'. De consumentenorganisatie geeft de voorkeur aan wettelijke maatregelen boven zelfregulering. Minister Schippers is wel tevreden: "Het belangrijkste is dat de voedingsindustrie zich zelf committeert aan het akkoord. Dat zet pas zoden aan de dijk", zegt haar woordvoerder in De Volkskrant.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het probleem is niet hoeveel zout burgers binnen krijgen, maar dat de industrie dat bepaalt. Hoe meer bedrijven en overheid zorgen over voeding weg houden bij de samenleving, hoe meer burgers denken dat het ze een rotzorg zal zijn.
Wat fijn, een akkoord.
#2: kun je aangeven waarom je het fijn vindt?
Ik dacht dat mijn ironie wel begrepen werd. Niet dus. Van Haagse akkoorden in zijn algemeen, maar ook betreffende onze industrie komt meestal weinig terecht.
Half werk.
Hoe kun je de Nederlandse brancheorganisaties een grensoverschrijdende opdracht geven? Of komen tegen die tijd alle levensmiddelen uit eigen land?
Hoe kunnen supermarkten ervoor zorgen dat jij niet meer dan 6g zout binnen krijgt?
Mijn idee.
Als je je beperkt tot water, thee, groente, fruit, vlees, vis, olie, brood, boter, honing en kaas, dan blijven alleen brood en kaas nog over waar iets aan gedaan kan worden. De rest moet je zelf weten en met mate gebruiken.
Met zo'n maatregel verander je onze (verwende) smaak niet. Daarnaast verwacht ik nog meer chemische zoetstoffen in de groenteconserven, sauzen, koek en frisdranken. De meeste producten waar het om gaat, noemt men m.i. ten onrechte "levensmiddelen" terwijl in feite onnatuurlijke extra's zijn waar we niet van af kunnen blijven.
Er kan op kortere termijn veel meer bereikt worden middels een selectieve aanpak.
Als je alleen Brood en Frisdrank aanpakt, dan heb je nog maar met slechts 1 brancheorganisatie te maken: broodbakkers.
In plaats van frisdranken moet weer meer water gedronken worden, wat middels campagnes en gratis drinkwater op openbare locaties en in de horeca bevorderd kan worden.
Voor zout geef ik de voorkeur aan de Finse maatregel, waar natriumchloride is vervangen door Panzout. Te beginnen bij producten uit eigen land zoals het brood, kaas, waarmee we al een groot deel van onze zoutinname te pakken hebben.
Het gebruik van panzout vult bovendien een deel van de tekorten aan magnesium en kalium aan, waar onze voedingsgewoonte een chronisch gebrek aan schijnt te hebben.
Meer water en minder frisdranken, is moeilijker aan te pakken.
Op tal van plaatsen (stationskiosk, horeca, supermarkt) is drinkwater duurder dan frisdrank, nota bene in een land waar we bijna verzuipen in het water. Gewoon gratis water op tal van openbare locaties, en in de horeca bij de koffie of maaltijd, in combinatie met publicaties van horecaondernemingen waar je voor water nog moet betalen. (Op het toilet mag je nota bene gewoon 10 liter drinkwater weg laten stromen). In landen waar het drinkwater schaarser en duurder is, wordt meestal niets extra rekening gebracht als om water vraagt.
Kortom, ik verwacht niet veel van dit akkoord, en zie liever meer versproducten waar we zelf eventueel nog zout aan toe mogen voegen.