Het vond gisteren plaats in Amsterdam: een confrontatie tussen een publiek dat voor 'goed en gezond eten' bleek en 'die foute lui' van de supers en de voedingsmiddelenindustrie.
Karin Luiten schrijft over eten zonder pakjes & zakjes. Niet omdat ze zo heel vreselijk tegen is, maar omdat je het - koken dus - ook zelf kunt en dat helemaal niet moeilijk is. Nu ze er al drie jaar over schrijft, wilde ze de pakjes & zakjes makers er zelf wel eens over horen. Die lieten het namelijk maar gewoon gebeuren en gaven haar nooit sjoege. Daar moest eens verandering in komen, vond ze.
Dat leidde tot een gesprek in het gebouw van de NRC in Amsterdam waar Bart Fischer van Albert Heijn, zelfstandig productontwikkelaar Marc Veltman, hoogleraar voedingsmiddelentechnologie Tiny van Boekel (WUR) en Karin zelf aan deelnamen. Samen met een zaal van 85 NRC-lezers met een duidelijke voorkeur voor zelf koken.
Karin vroeg me het debat te modereren. Samen deden we ons best om die kleine honderd man zoveel mogelijk in het gesprek te halen. In een geanimeerde chaos kon er heel veel gezegd worden. Zoveel dat we er drie kwartier extra voor namen en niet eens aan de toekomst van ons eten toekwamen. Zoveel viel er te zeggen over het heden.
Als u er was: wij geven u hier graag verder de vloer. We willen graag horen wat u daar hebt meegemaakt. Wie er niet was vragen we: wat denkt u dat er gisteravond gebeurde?
We hadden het over thema's als koken is moeilijk/niet moeilijk, industrieel is lekker/niet lekker, kant-en-klaar is gezond/ongezond enzo.
Enne ... ik speel in deze draad verder geen rol. Karin wil u horen en er verder met u over praten.
Karin schreef voorafgaand aan het debat dit artikel in NRC Next.
Fotocredits: NRC gebouw, Rokin, Amsterdam, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Dat leidde tot een gesprek in het gebouw van de NRC in Amsterdam waar Bart Fischer van Albert Heijn, zelfstandig productontwikkelaar Marc Veltman, hoogleraar voedingsmiddelentechnologie Tiny van Boekel (WUR) en Karin zelf aan deelnamen. Samen met een zaal van 85 NRC-lezers met een duidelijke voorkeur voor zelf koken.
Karin vroeg me het debat te modereren. Samen deden we ons best om die kleine honderd man zoveel mogelijk in het gesprek te halen. In een geanimeerde chaos kon er heel veel gezegd worden. Zoveel dat we er drie kwartier extra voor namen en niet eens aan de toekomst van ons eten toekwamen. Zoveel viel er te zeggen over het heden.
Als u er was: wij geven u hier graag verder de vloer. We willen graag horen wat u daar hebt meegemaakt. Wie er niet was vragen we: wat denkt u dat er gisteravond gebeurde?
We hadden het over thema's als koken is moeilijk/niet moeilijk, industrieel is lekker/niet lekker, kant-en-klaar is gezond/ongezond enzo.
Enne ... ik speel in deze draad verder geen rol. Karin wil u horen en er verder met u over praten.
Karin schreef voorafgaand aan het debat dit artikel in NRC Next.
Fotocredits: NRC gebouw, Rokin, Amsterdam, Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik was er niet. Ik ben heel nieuwsgierig naar de reacties van de AH en de rest. Wat het publiek vond kan ik wel raden. Ik denk dat er weinig pakjeskokers in het publiek aanwezig waren.
Helaas, pakjeskokers zijn waarschijnlijk moeilijk te porren voor een bijeenkomst die gaan over datgene waar ze nu juist niet zoveel trek in hebben, namelijk koken. Maar ik had ze er graag bij gehad. Jou ook trouwens, want het blijkt simpelweg ondoenlijk om die complexe, breed uitwaaierende, bij vlagen hilarische avond in een samenvatting te vatten.
Ik was er wel en heb er een blog over geschreven. Inderdaad moeilijk om er een samenvatting van te schrijven, Karin! Het Grote Pakjes en Zakjes Debat - De Voedzame Keuken
De Spits was erbij en schreef een verslag.
Op de site reageerden mensen die we er gisteravond graag bij hadden gehad.
"Een zelfgemaakte pesto volgens origineel Italiaans recept eindigde onderaan de lijst. Volgens Karin Luiten, foodblogger en initiatiefnemer van het debat, is dit een typisch voorbeeld van de verloedering van onze smaak, veroorzaakt door het alsmaar consumeren van voorverpakt voedsel."
Dat vind ik een nogal vreemde conclusie. Het feit dat iets al jaren op dezelfde manier gebeurd of volgens het zelfde recept wordt gemaakt wil natuurlijk niet zeggen dat dit de juiste manier is(of de lekkerste).
Verder ben ik het wel eens met de opmerking dat alle pakjes dezelfde algemene smaak hebben. Zeker binnen een bepaald merk smaken ze allemaal hetzelfde. Naar bouillonblokjes en structureel teveel zout.