Deze week stemde het Europese parlement over de vraag of honing met een beetje pollen van GMO-bloemen natuurlijk mag heten. Als dat niet zo zou zijn, moet voortaan alle honing getest worden op de aanwezigheid van GMO-sporen.
Het EP besloot dat honing altijd natuurlijk is. Argument: de limiet van 0,9% die de regelgeving voor GMO-sporen met zich meebrengt zal nooit overschreden worden. Of dat zo is zullen we nu echter ook nooit meer te weten komen. Niet testen betekent immers dat je het maar aanneemt. Niettegenstaande deze kanttekening moet worden opgemerkt dat er in de EU nog maar nauwelijks GMO-gewassen worden geteeld.
Dit artikel afdrukken
Het EP besloot dat honing altijd natuurlijk is. Argument: de limiet van 0,9% die de regelgeving voor GMO-sporen met zich meebrengt zal nooit overschreden worden. Of dat zo is zullen we nu echter ook nooit meer te weten komen. Niet testen betekent immers dat je het maar aanneemt. Niettegenstaande deze kanttekening moet worden opgemerkt dat er in de EU nog maar nauwelijks GMO-gewassen worden geteeld.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"Niettegenstaande deze kanttekening moet worden opgemerkt dat er in de EU nog maar nauwelijks GMO-gewassen worden geteeld."
Maar op de meeste supermarkthoning staat "Herkomst: uit niet-EC landen".
Hoeveel GMO-sporen er in de honing van de Zuid-Amerikaanse koolzaadolievelden zit blijft dus onbekend?
Interessant voor de supermarkten, die nu nog goedkopere honing kunnen gaan importeren. Het zal mij daarom niet verbazen als er in Duitsland en Frankrijk nu zeker getest gaat worden omdat men daar van oudsher honing net zoals water als een natuurzuiver ingrediënt beschouwt.
Zuid/Noord Amerikaanse honing is verdachter in dit opzicht, dat klopt. Het probleem neemt alleen maar toe (even afgezien van de enorme aantasting van de bijenpopulaties door GMO). GM koolzaad verdringt het natuurlijke wilde koolzaad volledig in Noord Amerika. Maar ook het weinig kritische beleid van de EU t.a.v. GM gewassen baart zorgen.
Het grootste probleem is momenteel echter de besmetting met pesticiden en antibiotica die heel aanzienlijk kan zijn, bijv. in (Zwitserse) honingproducten van Nectaflor.
Een ander bedreiging is de mogelijke besmetting met giftige alkaloïden - wat speelt bij Alpenhoning, en eerder bij honing uit Afrika, Azië, Oceanië en Noord-Amerika. Maar ook in ons land kan dat een probleem gaan vormen, met de toename van st. Jacobskruid, zie hier.
Frank, hoe werkt dat, enorme aantasting van de bijenpopulatie door GMO?
Henric, GMO maakt bijen onmogelijk, zie hier.... even afgezien van de GM besmetting van de overgebleven honing...
De beschreven situatie is veelzeggend genoeg.... al is het - nu nog - ver van m'n bed.... zijn de consequenties op mondiaal niveau ingrijpend.
Als ik het goed lees, Frank, gaan de bijen dood van Roundup. Maar misschien begrijp ik het verkeerd?