Het AD bericht naar aanleiding van het vandaag verschenen WNF-rapport The Growth of Soy: "In Nederland zou de soja zelfs niet aan te slepen zijn. 'Nederland is na China 's werelds grootste importeur van soja', stelt het WNF".
In die telling wordt voorbijgegaan aan het eenvoudige feit dat Nederland al die soja niet zelf consumeert, maar als doorvoerhaven voor heel Europa fungeert. Volgens directeur Henk Flipsen van Nevedi, de koepel van de veevoerbedrijven in Nederland, blijft van de ruwweg 8 miljoen ton ingevoerde soja 'een kleine 2 miljoen ton' in Nederland. De suggestie dat grootimporteur Nederland ook de verbruiker van de import is, behoeft dan ook enige nuance.
Dit artikel afdrukken
In die telling wordt voorbijgegaan aan het eenvoudige feit dat Nederland al die soja niet zelf consumeert, maar als doorvoerhaven voor heel Europa fungeert. Volgens directeur Henk Flipsen van Nevedi, de koepel van de veevoerbedrijven in Nederland, blijft van de ruwweg 8 miljoen ton ingevoerde soja 'een kleine 2 miljoen ton' in Nederland. De suggestie dat grootimporteur Nederland ook de verbruiker van de import is, behoeft dan ook enige nuance.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
We kunnen de conclusie van WNF nog wel iets verfijnen: De steden Rotterdam en Amsterdam zijn na China de grootste importeurs van soja.
WNF vergeet wel er bij te zeggen dat de Rotterdamse haven ook een doorvoer station is van goederen, een groot deel van die soja zou wel in Duitsland, België of Frankrijk afgezet worden.
Verder wordt er ook soja gebruikt voor de productie van vegetarisch vlees, tofu en sojamelk en die dingen worden niet genoemd, waarom? scoort het niet? jaagt het WNF de vegetarische gedeelte van de achterban tegen in het harnas?
Het valt mij op dat de veehouderij vaak als zondebok wordt gebruikt.
Indirect eten wij die soja wel, via koeien- en varkensvlees.