Wie dacht dat voeding geen medicinale werking heeft, komt bedrogen uit. De interactie tussen groene thee en bètablokker nadolol laat een nieuw voorbeeld zien uit de nog grotendeels onbekende wereld van de interacties tussen onze medicatie, ons eten en de werking van ons lichaam.
De medische wereld realiseert zich steeds vaker dat de werkzame stoffen in dagelijkse levensmiddelen en ook in voedings- en kruidensupplementen een interactie kunnen vertonen met bepaalde voorgeschreven medicatie. Zo is al langer bekend dat je een aantal medicijnen, waaronder bètablokkers, maar beter niet kunt combineren met grapefruitsap. Dat is dan in de bijsluiter vermeld en, als het goed is, wordt je daar door de apotheek op gewezen.
In dit geval namen Japanse onderzoekers de 'bijwerking' van groene thee onder de loep. 10 proefpersonen werd gevraagd twee weken lang of water of groene thee te drinken. Op de testdag kregen ze vervolgens 1 dosis van de bètablokker nadolol. Bij de theedrinkers bleek dat de werking van het transporteiwit OATP1A2 duidelijk minder was. Hierdoor werd minder nadolol vanuit de darm opgenomen en was de werking van het medicijn minder. Het onderzoek is gepubliceerd in Clinical Pharmacology & Therapeutics.
Op de bijsluiter van nadolol staat dat bepaalde medicijnen, inclusief 'herbal remedies' de werking van nadolol kunnen beïnvloeden. Maar: groene thee staat daar niet bij. Groene thee heeft juist de naam 'gezonder' te zijn dan zwarte. Dat zou te danken zijn aan het feit dat groene thee minder gefermenteerd is dan zwarte en daardoor meer antioxidanten bevat. De 'echte' wetenschappelijk erkende gezondheidsclaims zijn nog beperkt, maar er zijn aanwijzingen dat groene thee gunstige effecten heeft bij o.a. kanker in blaas, slokdarm, eierstokken en alvleesklier, de ziekte van Parkinson en de vetsamenstelling van het bloed.
Het verdient dus aanbeveling in de bijsluiter van nadolol voortaan ook op te nemen dat je de pil het beste gewoon met water kunt innemen. Wil iemand toch liever groene thee blijven drinken, dan zou het verstandig kunnen zijn ten minste vier uur te wachten na het nemen van de medicatie. Net als nu aanbevolen wordt bij grapefruitsap, zegt een woordvoerder van de Britse Royal Pharmaceutical Society in het artikel op BBC News Health.
Dit onderzoek laat ook maar weer eens zien hoe weinig we feitelijk weten van de interacties tussen de processen in ons lichaam en de 'werkzame stoffen' die we - bewust dan wel onbewust - binnenkrijgen met ons eten, drinken en medicatie.
Fotocredits: 'Japanese tea ceremony', ken tam
Dit artikel afdrukken
In dit geval namen Japanse onderzoekers de 'bijwerking' van groene thee onder de loep. 10 proefpersonen werd gevraagd twee weken lang of water of groene thee te drinken. Op de testdag kregen ze vervolgens 1 dosis van de bètablokker nadolol. Bij de theedrinkers bleek dat de werking van het transporteiwit OATP1A2 duidelijk minder was. Hierdoor werd minder nadolol vanuit de darm opgenomen en was de werking van het medicijn minder. Het onderzoek is gepubliceerd in Clinical Pharmacology & Therapeutics.
Op de bijsluiter van nadolol staat dat bepaalde medicijnen, inclusief 'herbal remedies' de werking van nadolol kunnen beïnvloeden. Maar: groene thee staat daar niet bij. Groene thee heeft juist de naam 'gezonder' te zijn dan zwarte. Dat zou te danken zijn aan het feit dat groene thee minder gefermenteerd is dan zwarte en daardoor meer antioxidanten bevat. De 'echte' wetenschappelijk erkende gezondheidsclaims zijn nog beperkt, maar er zijn aanwijzingen dat groene thee gunstige effecten heeft bij o.a. kanker in blaas, slokdarm, eierstokken en alvleesklier, de ziekte van Parkinson en de vetsamenstelling van het bloed.
Het verdient dus aanbeveling in de bijsluiter van nadolol voortaan ook op te nemen dat je de pil het beste gewoon met water kunt innemen. Wil iemand toch liever groene thee blijven drinken, dan zou het verstandig kunnen zijn ten minste vier uur te wachten na het nemen van de medicatie. Net als nu aanbevolen wordt bij grapefruitsap, zegt een woordvoerder van de Britse Royal Pharmaceutical Society in het artikel op BBC News Health.
Dit onderzoek laat ook maar weer eens zien hoe weinig we feitelijk weten van de interacties tussen de processen in ons lichaam en de 'werkzame stoffen' die we - bewust dan wel onbewust - binnenkrijgen met ons eten, drinken en medicatie.
Fotocredits: 'Japanese tea ceremony', ken tam
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het gebruik van beta-blokkers is omstreden en heeft regelmatig ongewenste/ tegenstrijdige bijwerkingen. Voor de hand liggende oorzaken van een hoge bloeddruk en onrustige hartslag - zoals magnesium en kalium tekort - worden niet of nauwelijks onderzocht. Oplossingen worden ook niet in de richting van natuurlijke voeding en kruiden gezocht.
Stoppen met groene thee om beta-blokkers te kunnen slikken? Straks blijken tomaat, banaan, kerrie en broccoli ook negatief te werken... De omgekeerde wereld.
Voor natuurlijke oplossingen zie hier, en mijn pagina hierover.
En dit laat dus zien dat met 'voeding' efficienter rekening gehouden moet worden in 'behandeling' in het algemeen. Het werkt beide kanten op, soms remt het de opname van een medicijn, soms stimuleerd het de afbraak en soms remt het de afbraak. En misschien leverd de voeding wel sort gelijke 'medicatie' gratis en voor niets....???
Maar niet alle "groene thee" bevat anti-oxidanten.
Uit een analyse (Bron: 60 Millions de Consommateurs No. 467) bleek dat het gehalte aan catéchine varieerde tussen 0 en 73 mg per kopje van 33 cl.
Nota bene een van de bekendste merken (L.....) bevatte slechts 1,6 mg. De etikettering vermeld hier niets over, terwijl velen juist uit gezondheidsoverwegingen groene thee drinken!
Ik vraag mij af of beta-blokkers ook niet een groot deel van de antioxidanten elimineert, en zo de gebruikers hiervan (o.a. afremmen van macula degeneratie) benadelen. Ben maar een leek, maar interactie tussen levensmiddelen onderling of met medicijnen is vaak een wisselwerking waarbij beide beoogde stoffen elkaar tegenwerken of zelfs elimineren.
Tja, groene thee reduceert inderdaad wel de triglyceriden en LDL, was dat ook geen factor bij hart- en vaatziekten, of toch niet? En ach, die effectiviteit van bètablokkers bleek op fraude te berusten. Ik zet mijn geld toch maar op voeding, inclusief groene thee.
#3 Joep: ik kan alleen deze vinden over zware metalen en pesticiden. Bedoel je ijsthee of zakjes thee? (bij zakjes is het een persoonlijke zaak hoe lang je de thee laat trekken - ik houd van sterk)
Welke ijsthee springt er het beste uit? (ijsthee met fructosestroop, aspartaam, cyclamaat of veel suiker lijkt me sowieso geen aanrader... suiker helpt om catechines op te nemen, maar als er nauwelijks catechines in zitten... i.t.t. tot de ook zoete, maar sterk uitgetrokken Marokkaanse thee). Ik heb nog nooit zelf geprobeerd lekkere ijsthee te maken... heeft iemand hier ervaring mee?