Slechts 2% van de Nederlanders houdt zich aan de criteria van de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding.
Dat kan positiever worden uitgelegd dan het op het eerste gezicht lijkt, menen prof. Frans Kok en prof. Daan Kromhout van de Wageningse Universiteit.
Voor mensen die slecht eten is het effect van een kleine verbetering namelijk extra groot.
Kok is verbonden aan de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij was voorzitter van een commissie van de Gezondheidsraad die de nieuwe richtlijnen voor goede voeding formuleerde. Kromhout is vice-voorzitter van de Gezondheidsraad en net als Kok hoogleraar in Wageningen.
Voedingsvezels
Een belangrijk struikelblok in de criteria vormen de voedingsvezels uit volkoren graanproducten, groente en fruit. Een volwassene heeft dagelijks 30 tot 40 gram vezels nodig. Dat is ongeveer de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je 12 volkoren boterhammen of 12 appels eet. Slechts 10% van de Nederlanders haalt dat. Dat heeft deels te maken met onze verminderde behoefte aan kilocalorieën, vermoeden de hoogleraren.
Groenten en fruit
Meer bewegen verhoogt de behoefte aan energie en dus de inname van voedingsmiddelen op een gezonde manier. Daardoor wordt het makkelijker om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Het knelpunt daarbij zit hem niet in de vitamines en mineralen. Bij mannen is alleen de inname van vitamine E aan de lage kant, bij vrouwen is de inname van ijzer ‘beneden de norm’. Serieuzer is de geringe inname van groenten en fruit. Slechts 4% van de Nederlanders gebruikt hoeveelheden zoals het Voedingscentrum adviseert.
Verzadigd vet en zout
Vooral in de vorm van volle zuivel en vlees consumeren Nederlanders nog steeds meer cholesterolverhogend verzadigd vet dan goed voor ze is. Slechts 8% van de bevolking eet wat verzadigd vet betreft volgens de Richtlijnen.
Van alle voedingsstoffen waarvan we minder zouden moeten consumeren zijn de Richtlijnen het meest eenduidig over keukenzout. De aanbevolen inname is aangescherpt van 9 gram per dag naar 6 gram. Hoeveel zout Nederlanders binnenkrijgen is niet exact bekend maar de hoogleraren schatten het op 10 gram per dag.
Effect van eerste verbetering is het grootst
Een voedingspatroon met veel zout verhoogt de bloeddruk en daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Consumenten kunnen overigens weinig doen om hun inname van zout te verminderen, want het gros van het zout dat ze gebruiken wordt door de voedingsindustrie in alledaagse levensmiddelen als brood, kaas en sauzen gestopt. Toch loont het de moeite om de inname van zout te verminderen, ook als je de 6 gram per dag niet haalt, stelt Kromhout. Een verlaging van een dagelijkse inname van 10 naar 9 gram levert meer gezondheidswinst op dan een vermindering van 9 gram tot 8 gram zout. Het verband tussen bloeddruk en hart- en vaatziekten is namelijk exponentieel. Eenzelfde verhaal gaat op voor een vermindering van de inname van slechte vetten, of voor een verhoging van de consumptie van groenten en fruit.
bron: foodholland
Dit artikel afdrukken
Dat kan positiever worden uitgelegd dan het op het eerste gezicht lijkt, menen prof. Frans Kok en prof. Daan Kromhout van de Wageningse Universiteit.
Voor mensen die slecht eten is het effect van een kleine verbetering namelijk extra groot.
Kok is verbonden aan de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij was voorzitter van een commissie van de Gezondheidsraad die de nieuwe richtlijnen voor goede voeding formuleerde. Kromhout is vice-voorzitter van de Gezondheidsraad en net als Kok hoogleraar in Wageningen.
Voedingsvezels
Een belangrijk struikelblok in de criteria vormen de voedingsvezels uit volkoren graanproducten, groente en fruit. Een volwassene heeft dagelijks 30 tot 40 gram vezels nodig. Dat is ongeveer de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je 12 volkoren boterhammen of 12 appels eet. Slechts 10% van de Nederlanders haalt dat. Dat heeft deels te maken met onze verminderde behoefte aan kilocalorieën, vermoeden de hoogleraren.
Groenten en fruit
Meer bewegen verhoogt de behoefte aan energie en dus de inname van voedingsmiddelen op een gezonde manier. Daardoor wordt het makkelijker om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Het knelpunt daarbij zit hem niet in de vitamines en mineralen. Bij mannen is alleen de inname van vitamine E aan de lage kant, bij vrouwen is de inname van ijzer ‘beneden de norm’. Serieuzer is de geringe inname van groenten en fruit. Slechts 4% van de Nederlanders gebruikt hoeveelheden zoals het Voedingscentrum adviseert.
Verzadigd vet en zout
Vooral in de vorm van volle zuivel en vlees consumeren Nederlanders nog steeds meer cholesterolverhogend verzadigd vet dan goed voor ze is. Slechts 8% van de bevolking eet wat verzadigd vet betreft volgens de Richtlijnen.
Van alle voedingsstoffen waarvan we minder zouden moeten consumeren zijn de Richtlijnen het meest eenduidig over keukenzout. De aanbevolen inname is aangescherpt van 9 gram per dag naar 6 gram. Hoeveel zout Nederlanders binnenkrijgen is niet exact bekend maar de hoogleraren schatten het op 10 gram per dag.
Effect van eerste verbetering is het grootst
Een voedingspatroon met veel zout verhoogt de bloeddruk en daardoor de kans op hart- en vaatziekten. Consumenten kunnen overigens weinig doen om hun inname van zout te verminderen, want het gros van het zout dat ze gebruiken wordt door de voedingsindustrie in alledaagse levensmiddelen als brood, kaas en sauzen gestopt. Toch loont het de moeite om de inname van zout te verminderen, ook als je de 6 gram per dag niet haalt, stelt Kromhout. Een verlaging van een dagelijkse inname van 10 naar 9 gram levert meer gezondheidswinst op dan een vermindering van 9 gram tot 8 gram zout. Het verband tussen bloeddruk en hart- en vaatziekten is namelijk exponentieel. Eenzelfde verhaal gaat op voor een vermindering van de inname van slechte vetten, of voor een verhoging van de consumptie van groenten en fruit.
bron: foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Natuurlijk begrijp ik dat onze regering ons wil laten geloven dat er amper Nederlanders rondlopen met een vitaminegebrek, maar als slechts 4% van de Nederlanders zich houdt aan het minimale advies van 2 stuks fruit en 2 ons groente, waar haalt de overige 96% dan zijn vitamines vandaan?
Ergo... Waarom zouden wij fruit en groente eten als het níet nuttigen van deze voedingsmiddelen níet zorgt voor gebreken?
De portee van de boodschap van Kok en Kromhout doet me denken aan die 2 vertegenwoordigers in schoenen die een nieuwe markt gingen verkennen: Afrika. De een kwam terug en zei: "baas, vergeet het. Er is daar geen markt voor schoenen, iedereen loopt op blote voeten."
De ander zag het omgekeerd: 'baas, ik verhuis meteen. Onvoorstelbaar: niemand heeft daar nog schoenen!"
Goeie marketeers, dit duo voedingshoogleraren. Als je van 2% naar 4% groeit kun je immers zeggen dat je verbetering al 100% is en dat je daarmee 50% van het totaal te bereiken effect in je zak hebt. Die kan de voedingsindustrie dan mooi claimen. Net als die schoenenverkoper die nu in Afrika woont.
Toch even: kan iemand achterhalen hoe hier 'gezondheidswinst' is gedefinieerd? Langer leven? Langer leven zonder hoge gezondheidskosten? Lagere gezondheidskosten gedurende de operationele fase en daarna snel dood (lage 'total cost of ownership' dus voor de maatschappij)?
Gezondheidswinst. Mooi woord, maar wat betekent het?
''Maar als slechts 4% van de Nederlanders zich houdt aan het minimale advies van 2 stuks fruit en 2 ons groente, waar haalt de overige 96% dan zijn vitamines vandaan?''
Uit Chuppa Chups. En in de oostelijke grensstreek uit Nimm Zwei.
Wouter,
Ik tikte net dit verhaaltje weer eens op voor een leesmap-blaadje. Het is politiek incorrect, maar waar.
Groenten en fruit maken ‘gezond leven’ aangenaam en gemakkelijk, maar de mens kan uitstekend zonder. Dat bewezen de eskimo’s op Groenland, die tot zo’n 30 jaar geleden uitsluitend leefden van vis en zeehondenvlees, nooit een blaadje groen zagen en toch een robuuste gezondheid behielden. Ze waren bijvoorbeeld geheel vrij van hartproblemen. In 1928 schokte Harvard-antropoloog Vilhjalmur Stefansson de medische stand door zich samen met een collega te laten opsluiten in het New Yorkse Bellevue Ziekenhuis en daar onder strikte controle een jaar lang alleen vlees (met het vet) te eten. Tot verbijstering van de artsen ondervond Stefansson geen enkel nadelig effect van het eenzijdige dieet. Integendeel, zijn toch al puike gezondheid werd nog iets beter. Zijn niet zo fitte Deense collega zag al zijn kwalen verdwijnen.
Ja prachtige verhalen, ik smul er altijd van en eskimo's, inuits, passen in veel redeneringen, levende bewijzen uit meestal ongerijmdheden. Japanners ook als het zo uit komt en Kretensers en de mannen van Zutphen die minder dood gingen toen ze meer vis aten.
Maar het bericht hier bovenaan bevat weer zo een mededeling waar niemand over durft te struikelen, omdat het een bewering is van twee geleerden op gebied van humane voeding, mogelijk versimpeld door de schrijver van het bericht.
' Een volwassene heeft dagelijks 30 tot 40 gram vezels nodig. Dat is ongeveer de hoeveelheid die je binnenkrijgt als je 12 volkoren boterhammen of 12 appels eet.'
Er bestaat helemaal geen enkel bewijs, nergens ter wereld, dat dat staaft. Het zijn vermoedens en vermoedens in de wetenschap van de humane voeding moeten vrijwel wekelijks worden bijgesteld.
Maar bescheiden zijn ze bepaald niet, Kok en Kromhout.