De VN-voedselorganisatie FAO heeft het boek Milk and dairy products in human nutrition uitgebracht waarin het de lof zingt van melk en zuivel. Volgens de FAO zijn melk en zuivelproducten een belangrijke bron van energie, eiwitten en vet en bevatten ze bovendien veel micronutriënten die van belang zijn in het bestrijden van ondervoeding in ontwikkelingslanden waar het vaak eenzijdige stapelvoedsel vooral uit zetmeel en granen bestaat.
Naar verwachting zal de zuivelconsumptie in ontwikkelingslanden tot 2025 met 25% toenemen, schrijft de FAO. Maar voor veel arme gezinnen zullen melk en zuivel nog steeds te duur zijn. Daarom roept de FAO regeringen op te investeren in programma's die melk en zuivel beschikbaar maken voor arme gezinnen en hen helpen zelf op kleine schaal melk te produceren. Door zelf melkveehouder te worden (bij voorkeur geiten, geen koeien) verzekeren boeren zich van een gestage inkomstenstroom door het jaar heen, waar ze bij landbouw afhankelijk zijn van één oogstmoment.
De FAO heeft in het boek alle mogelijke melkproducerende dieren op een rijtje gezet, van ezels tot lama's en elanden. Ook komen de specifieke eigenschappen van de melk van ieder van die diersoorten aan bod. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan de gezondheids- en milieuaspecten van melk.
Dit artikel afdrukken
Naar verwachting zal de zuivelconsumptie in ontwikkelingslanden tot 2025 met 25% toenemen, schrijft de FAO. Maar voor veel arme gezinnen zullen melk en zuivel nog steeds te duur zijn. Daarom roept de FAO regeringen op te investeren in programma's die melk en zuivel beschikbaar maken voor arme gezinnen en hen helpen zelf op kleine schaal melk te produceren. Door zelf melkveehouder te worden (bij voorkeur geiten, geen koeien) verzekeren boeren zich van een gestage inkomstenstroom door het jaar heen, waar ze bij landbouw afhankelijk zijn van één oogstmoment.
De FAO heeft in het boek alle mogelijke melkproducerende dieren op een rijtje gezet, van ezels tot lama's en elanden. Ook komen de specifieke eigenschappen van de melk van ieder van die diersoorten aan bod. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan de gezondheids- en milieuaspecten van melk.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
geiten waren vroeger in drente en brabant ook de koe der armen (graasden aan een pin aan wegkanten) maar of de melk van die geit (vooral de witte saanengeit, verbeterd door regeringsprogrammas) nu ook verkocht werd? dat betwijfel ik, en ik denk dat ook nu in 3de wereld die geit alleen iets in de zelfvoorzieningssector zal blijven, als die uitbreiding al lukt. want geiten lopen in Afrika en elders overal rond in dorpen en zelfs veel voorsteden, maar dat zijn vleesgeiten die net genoeg geven voor eigen jongen. ik hoop dat het niet weer een of ander goed idee is, aan de conferentietafel bedacht!
Toch wel boeiend: geen vleesvervangers, maar dierlijk eiwit voor de armen. Dat is er eentje om over na te denken.
Varkens en kippen lijkt mij beter.
@ dick: vleesvervangers is een industrieel product dat gefabriceerd en gedistribueerd en verhandel dient te worden, dus niet zo geschikt voor mensen die vaak zelfs geen brood kopen (maïsmeel of banaan of cassave van eigen kostgrondjes is goedkoper). @ henk: in Afrika is/was geiten en rundvlees veel goedkoper dan varken of kip, geiten en koeien vreten gras dat niemand kan eten en op communale gronden groeit(of niet groeit bij droogte, en dan sterven die dieren massaal, vooral de koeien). in die prijsverhoudingen zit sinds kort wel verandering door massale importen van diepgevroren plofkip uit het rijke westen. het kan verkeren!
dirk varkens en kippen eten alles, ook gras. Wij denken dat ze brokjes moeten hebben.... Trouwens insecten is in veel regios nog interessanter.