Kranten, bladen en TV hebben zo goed meegedaan aan het maken van nieuws over brood, dat het in de ban raakte. De gluten daarin zouden slecht zijn. Die zijn nu verder aan de beurt en zorgen voor verkoophits van 'glutenvrije' pizza's, pasta's en koekjes. Inmiddels komen de eerste waarschuwingen op gang.
Net zoals iedereen weet dat de relativiteitstheorie hetzelfde is als de formule E=mc2, zo weet tegenwoordig iedereen wat gluten zijn en dat ze slecht voor je zijn. Wat gluten echt zijn, kun je nalezen op Wikipedia. Gluten zijn eiwitten die voedingsmiddelen structuur en beet geven. Het laat brood bijvoorbeeld gemakkelijk rijzen. Vegetarische monniken zouden de ontdekkers zijn geweest toen ze op zoek waren naar een middel dat vleesvervangers een acceptabel mondgevoel gaf. Seitan, een vleesvervanger van oorspronkelijk Oosterse origine, komt uit die lange traditie. Het is een product dat de gluten uit tarwe geconcentreerd opdient.
This is the End
Vegetariërs en vooral veganisten die gevoelig zijn voor gluten moeten dus oppassen. Gluten zouden je darmwand aantasten. Ze zouden zorgen voor heel veel complicaties. Van op herpesaandoeningen lijkende huidirritaties tot mannelijke 'tarwetieten' en van een slecht humeur tot coeliakie.
En voor wie dat allemaal niet zo precies meekrijgt, zijn gluten de verzamelnaam voor alles wat slecht is. Onderstaand fragment uit de film This is the End (2013) geeft treffend weer wat een hype in de pers doet met de volksgeest van een land:
Zelfmoord
Volgens de zeer Amerikaanse presenterende maar van oorsprong Nederlandse dokter Adrian den Boer zorgen gluten zelfs voor zelfmoord. Als je ermee stopt, zou je je lekkerder voelen, ouder worden en raak je al je ontstekingen kwijt waar we als moderne mensen aan lijden:
Marketing tool
Toch lijkt teveel aandacht voor het slechte van gluten een tegenreactie op te roepen. Gisteren zei de Wageningse voedingsmiddelentechnoloog Van Boekel in Trouw dat er niets mis is met brood en zelfs niet met de gluten daarin, behalve dan voor coeliakie-patiënten. En vandaag identificeert de Amsterdamse trendwatcher Marjan Ippel de antiglutenberichten die nu onder het grote publiek pakken als een 'marketing tool'. Dat zegt ze vanmorgen in de Provinciale Zeeuwse Courant, de PZC voor mensen uit Zeeland. "Glutenvrij is als marketing tool ontdekt in het rijtje puur, eerlijk en natuurlijk". Ze vergat er nog bij te zeggen dat in datzelfde rijtje ook 'vegetarisch' thuishoort, maar dat is een lastige zoals je begrijpt. Glutenvrij en nepvlees gaan niet zo makkelijk samen.
Modeverschijnsel
In diezelfde PZC noemt diëtiste Esther van Melenberg van de Nederlandse Coeliakie Vereniging - de patiëntenvereniging voor mensen met een glutenintolerantie - de overal verschijnende vermelding op producten 'glutenvrij' een 'modeverschijnsel'. Ze zegt dat je moet oppassen met de hype. "Wij zijn van mening dat tarwe een gezond, vezelrijk product is dat je niet moet weglaten uit je voeding als daar geen medische noodzaak voor is, net als rogge, gerst, kamut en spelt en andere graanproducten die gluten bevatten". Volgens de krant zegt ze dat met stelligheid. Daar voegt ze aan toe: "Er zijn veel mensen die proberen geld te verdienen aan de nieuwe leefstijldiëten. Maar deze hype kan schadelijk zijn. Je loopt het risico op grote tekorten aan vezels, ijzer, vitaminen en mineralen."
Zoals het gaat met trends: het grote publiek hoort niet mevrouw Van Melenberg, maar alleen de 'buzz'. Voorlopig zijn gluten het nieuwe vet.
Vraag: denk je dat de nieuwe glutenvrije trend tot ondervoeding leidt op het niveau van een aantal micronutriënten?
Fotocredits: glutenvrije pizza, uitsnede, Kelly Garbato
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
This is the End
Vegetariërs en vooral veganisten die gevoelig zijn voor gluten moeten dus oppassen. Gluten zouden je darmwand aantasten. Ze zouden zorgen voor heel veel complicaties. Van op herpesaandoeningen lijkende huidirritaties tot mannelijke 'tarwetieten' en van een slecht humeur tot coeliakie.
En voor wie dat allemaal niet zo precies meekrijgt, zijn gluten de verzamelnaam voor alles wat slecht is. Onderstaand fragment uit de film This is the End (2013) geeft treffend weer wat een hype in de pers doet met de volksgeest van een land:
Zelfmoord
Volgens de zeer Amerikaanse presenterende maar van oorsprong Nederlandse dokter Adrian den Boer zorgen gluten zelfs voor zelfmoord. Als je ermee stopt, zou je je lekkerder voelen, ouder worden en raak je al je ontstekingen kwijt waar we als moderne mensen aan lijden:
Marketing tool
Toch lijkt teveel aandacht voor het slechte van gluten een tegenreactie op te roepen. Gisteren zei de Wageningse voedingsmiddelentechnoloog Van Boekel in Trouw dat er niets mis is met brood en zelfs niet met de gluten daarin, behalve dan voor coeliakie-patiënten. En vandaag identificeert de Amsterdamse trendwatcher Marjan Ippel de antiglutenberichten die nu onder het grote publiek pakken als een 'marketing tool'. Dat zegt ze vanmorgen in de Provinciale Zeeuwse Courant, de PZC voor mensen uit Zeeland. "Glutenvrij is als marketing tool ontdekt in het rijtje puur, eerlijk en natuurlijk". Ze vergat er nog bij te zeggen dat in datzelfde rijtje ook 'vegetarisch' thuishoort, maar dat is een lastige zoals je begrijpt. Glutenvrij en nepvlees gaan niet zo makkelijk samen.
Modeverschijnsel
In diezelfde PZC noemt diëtiste Esther van Melenberg van de Nederlandse Coeliakie Vereniging - de patiëntenvereniging voor mensen met een glutenintolerantie - de overal verschijnende vermelding op producten 'glutenvrij' een 'modeverschijnsel'. Ze zegt dat je moet oppassen met de hype. "Wij zijn van mening dat tarwe een gezond, vezelrijk product is dat je niet moet weglaten uit je voeding als daar geen medische noodzaak voor is, net als rogge, gerst, kamut en spelt en andere graanproducten die gluten bevatten". Volgens de krant zegt ze dat met stelligheid. Daar voegt ze aan toe: "Er zijn veel mensen die proberen geld te verdienen aan de nieuwe leefstijldiëten. Maar deze hype kan schadelijk zijn. Je loopt het risico op grote tekorten aan vezels, ijzer, vitaminen en mineralen."
Zoals het gaat met trends: het grote publiek hoort niet mevrouw Van Melenberg, maar alleen de 'buzz'. Voorlopig zijn gluten het nieuwe vet.
Vraag: denk je dat de nieuwe glutenvrije trend tot ondervoeding leidt op het niveau van een aantal micronutriënten?
Fotocredits: glutenvrije pizza, uitsnede, Kelly Garbato
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Moet ik toch even kwijt: mogen de polls wat meer overdacht worden? Ze zijn vaak dusdanig zwart/wit, overlappend, of elkaar niet uitsluitend dat er geen fatsoenlijk antwoord mogelijk is..
Otto, polls zijn doorgaans eenvoudig. Een boek met alle mitsen en maren is immers moeilijk te 'pollen'. Maar in de comments horen we graag wat volgens de lezers de nuances zouden moeten zijn.
Voor producten waarin van nature gluten voorkomen zijn er voldoende gezonde vervangingsmogelijkheden. Da’s maar goed ook anders zou het voor coeliakiepatiënten niet mogelijk zijn om een gezond te eten ;-)
In heel veel producten worden gluten echter toegevoegd vanwege hun bindende eigenschap. Kijk eens op het etiket van een gemiddeld pakje vleeswaren, soep etc. Het gaat hier vaak om bewerkte producten uit ‘Pollans categorie met meer dan vijf ingrediënten’. Het zou wellicht gezonder zijn om dat soort producten te laten staan, niet zozeer vanwege de gluten, maar wel vanwege de vergaande mate van bewerking en overige toevoegingen. Gluten zijn bij dat soort producten als het ware een proxy voor een hoop andere minder gewenste (ongezonde ?) toevoegingen…
Tsja, gluten en gluten, ik denk dat er veel verschillen in zijn, die van spelt en kamut zijn wezenlijk anders dan die van doorgekweekte tarwe's die eindeloos gekneed kunnen worden. Je zou je kunnen voorstellen dat zwakke gluten ook door de mens makkelijker verteerbaar zijn dan de super sterke lijm van de tegenwoordige doorgekweekte tarwe rassen. Maar zijn gluten slecht of zijn het de koolhydraten en fitinezuur die slecht voor je zijn in brood? Volgens mij moeten wij allemaal gewoon gevarieerd, goed voedsel eten en niet teveel. Dan kun je gerust ook brood eten, vezels en mineralen zitten ook overdadig in groenten.
Gluten zorgen voor problemen bij mensen met een gevoeligheid voor gluten net zoals wollen truien voor problemen zorgen bij mensen met een gevoeligheid voor wol. Broodverbeteraars bevatten naast suiker, vet en enzymen vaak ook extra gluten. Zelfs veel van het brood zonder broodverbeteraars wordt gemaakt van meel waar extra gluten aan zijn toegevoegd. Het glutengehalte van het brood dat wij eten is hierdoor veel hoger dan nodig. Tijdens een lang fermentatieproces wordt een gedeelte van de gluten afgebroken. Het schrijnende is dat juist aan brood met een kort fermentatieproces broodverbeteraars (waaronder gluten) worden toegevoegd. Koop je brood dus bij een bakker die geen brood- of meelverbeteraars gebruikt en brood op een natuurlijke manier de tijd geeft om te fermenteren. Dat is beter verteerbaar en vooral lekkerder.
Overigens is de pizza op de foto misschien glutenvrij, maar bevat verder ongetwijfeld dezelfde rotzooi als een gewone voorverpakte pizza. Lees maar eens een etiket van een glutenvrije versie van een product in de natuurwinkel dat in de ‘natuurlijke’ versie glutenhoudend is..