Prof. Tiny van Boekel, levensmiddelentechnoloog aan de WUR, haalt brood weer uit de ban waarin het na de negatieve media-aandacht van de afgelopen week belandde.
De antibroodsentimenten keren zich tegen koolhydraten in het algemeen en tegen die in tarwe - die zelfs tot 'tarwetieten' bij mannen zou leiden - in het bijzonder.
"Koolhydraten zijn een verzamelbegrip van simpele suikers en complexe koolhydraten zoals zetmeel. In brood zitten vooral die complexe koolhydraten, en die worden in het lichaam langzaam afgebroken. Juist bij brood valt die piek dus heel erg mee." Dat zegt hoogleraar Van Boekel in Trouw.
Dit artikel afdrukken
De antibroodsentimenten keren zich tegen koolhydraten in het algemeen en tegen die in tarwe - die zelfs tot 'tarwetieten' bij mannen zou leiden - in het bijzonder.
"Koolhydraten zijn een verzamelbegrip van simpele suikers en complexe koolhydraten zoals zetmeel. In brood zitten vooral die complexe koolhydraten, en die worden in het lichaam langzaam afgebroken. Juist bij brood valt die piek dus heel erg mee." Dat zegt hoogleraar Van Boekel in Trouw.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Is wel erg algemeen gesteld, 'In brood zitten vooral complexe koolhydraten'. Dus eten mensen maar weer gerust hun bruine brood met een wit bolletje ernaast? Of moet je dan wel volkoren hebben, al dan niet de 100% volkoren voordat het complexe koolhydraten worden?
Inderdaad Otto. Erg algemeen en klopt wel maar mist ook een aantal essentiele punten. De toevoegingen aan snel fabrieksbrood zijn te veel gist en overbodige broodverbeteraars en daarnaast vaak suiker, sucrose of glucose stroop vaak. Bruinbrood is niet bruin door het volkorenmeel wat gebruikt is. En ik weet niet of Prof van Boekel wel eens glucose curves na een brood maaltijd gezien heeft en die vergeleken met puur glucose? Geeft toch een behoorlijkepiek dat witte brood. Echt zuurdesem trouwens veel minder en geeft vervolgens ook een veel betere glucose/suiker huishouding gedurende de dag, zeker in diabeten (type 2 voornamelijk).
Is dit niet het klassieke voorbeeld van de verschillende vakdisciplines die langs elkaar heen praten?
Dhr. van Boekel (@Dick - I stand corrected) is levensmiddelen-technoloog, die eigenlijk indirect reageert op uitlatingen van medici. Hij praat in algemeenheden over brood, waar een voedingswetenschapper meteen gehakt van zou maken (waarbij je je misschien ook nog moet afvragen of de journalist in onwetendheid over relevante details een eigen samenvatting heeft gemaakt van de antwoorden). Maar stel dat de journalist correct citeert, lijkt deze voedingstechnoloog de zorgen niet te kennen van de behandelend artsen over de impact van tarwe op ons metabolisme, zowel op de korte termijn (invloed op de suikerspiegel en vetopslag), als op de lange termijneffecten (welvaartsziektes).
Het is dan triest dat de kwaliteitskrant Trouw haar lezers zo kritiekloos het bos in stuurt, zonder een poging om dit verschil van mening/kennis/invalshoek te duiden.
Peter, Tiny heet Martinus. Een meneer dus en doorgaans heel bezonnen.
@Peter #2:
Zelfs als zuurdesem minder glucosepieken heeft, is dit dan niet hetzelfde als patienten met longkanker filtersigaretten voorschrijven i.p.v. te stoppen met roken? Anders: waarom zou een diabetes T1/T2 patient uberhaupt brood eten?
Weet Van Boekel dat volkoren brood een GI van 71 heeft? En dat ALLE koolhydraten omgezet worden in glucose? Het is met koolhydraten een numbers game: het gaat om totale hoeveelheid in het dieet en de snelheid waarmee de pancreas aan het werk wordt gezet om insuline af te geven.