"Jammer, dat stuk in TrouwGroen over gans in bitterbal. Gans hoort niet in het eten, maar in de natuur." Dat zei een tweet van de Dierenbescherming naar aanleiding van een stuk in Trouw.
Trouw schreef over de bitterbal van gans die onlangs door Hollands Wild, poelier Driessen en krokettenmaker Dick Zeldenrijk werd gelanceerd.
De Dierenbescherming vindt het maar niks. Je zou heel anders met ganzen moeten omgaan en ze geen overlast moeten laten worden. Jagers zorgen er bovendien voor - zegt de Dierenbescherming - dat 40% van de dieren met lood in het lijf rondvliegt. Heel wat ganzen worden geraakt door slecht schietende schutters. Dat moet dus beter of anders. Logische zaak zou je zeggen.
Maar ... alweer heel lang geleden pleitte consumentenvoorlichter Wouter Klootwijk voor het eten van ganzen voor het goede doel. Recenter beweerde ook CLM, een adviesburo dat tevens een beetje een natuurbeschermer is, dat het juist prima is om wilde gans op te eten omdat die een plaag is geworden in ons land. Het is zonde om ze te doden en weg te gooien, vindt CLM net als Klootwijk. Daarom maakte CLM zelfs een receptenboekje voor wilde ganzen dat door de Youth Food Movement - die voor verantwoord eten is - geprezen werd.
Wie moet je nou geloven als argeloze consument op zoek naar verantwoord vlees of een snack die wel mag?
Fotocredits: bitterballen met ganzenvlees, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
De Dierenbescherming vindt het maar niks. Je zou heel anders met ganzen moeten omgaan en ze geen overlast moeten laten worden. Jagers zorgen er bovendien voor - zegt de Dierenbescherming - dat 40% van de dieren met lood in het lijf rondvliegt. Heel wat ganzen worden geraakt door slecht schietende schutters. Dat moet dus beter of anders. Logische zaak zou je zeggen.
Maar ... alweer heel lang geleden pleitte consumentenvoorlichter Wouter Klootwijk voor het eten van ganzen voor het goede doel. Recenter beweerde ook CLM, een adviesburo dat tevens een beetje een natuurbeschermer is, dat het juist prima is om wilde gans op te eten omdat die een plaag is geworden in ons land. Het is zonde om ze te doden en weg te gooien, vindt CLM net als Klootwijk. Daarom maakte CLM zelfs een receptenboekje voor wilde ganzen dat door de Youth Food Movement - die voor verantwoord eten is - geprezen werd.
Wie moet je nou geloven als argeloze consument op zoek naar verantwoord vlees of een snack die wel mag?
Fotocredits: bitterballen met ganzenvlees, Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ganzen voor het goede doel, en dan vooral gevangen en begast, want dan geen kogeltjes, geen beschadigingen en breed inzetbaar!
Harold, hoe vang je wilde ganzen zonder kogeltjes?
Beschermd beestje. De meeste ganzensoorten zijn net als alle andere vogels die in het wild voorkomen, beschermd door de Flora- en Faunawet. Je mag dus geen ganzen verjagen of doden. Uit oogpunt van schadebestrijding kan er een individuele ontheffing aangevraagd worden. Ook zijn er vrijstellingen.
Wouter, voordat je wat vraagt altijd eerst even googlen: Ganzenflapper is een heel oud beroep.
Mijn vrienden de jagers vinden het ook maar niks dat afschot van die ganzen. Bij schieten op een koppel opvliegende ganzen is ziekschieten de norm. Je hoort de meeste hagel afketsen. Geen lol aan. Pas op de grond zie je of je een verkeerde soort hebt geschoten. Trouwens voordat je een tweede schot kunt lossen zijn ze al op de wieken.
@wouter, zie www.dukefaunabeheer.nl
de conclusie en de vraagstelling wat betreft verantwoord vlees, op het eind, is natuurlijk nogal naief , want waarom zou er in NL maar een type consument moeten zijn? er is een heel scala, van het ene naar het andere uiterste (net als bij het zwartepietendebat) waarvan grote groepen nooit op een blog of voor de media hun mening vertolken. Maxima mocht niet zeggen dat de NLer niet bestaat, maar zo was het toch maar net! En hoeveel mensen (over democratie gesproken) zouden het niet betreuren dat de goedkope plofkip verdwijnt?-Ons eten heeft ook een morele dimensie- herhaalde Louise Fresco voor de zesde keer afgelopen zondag in haar paradijsreeks, maar voor hoeveel mensen is dat zo? ik denk , procentueel gesproken, voor heel erg weinig.