Dat zeiden gisteren zowel het European Centre for Diseases Prevention and Control (ECDC) als medici van het UMCG in Groningen. Volgens Reuters hebben het overmatige gebruik en misbruik van antibiotica in de EU voor resistentie voor carbapenem, de meest krachtige antibiotica, gezorgd. Inmiddels is een in ziekenhuizen helaas gemakkelijk optredende infectie met voor longcomplicaties zorgende Klebsiella in 5 landen - Griekenland, Cyprus, Italië, Roemenië en Slowakije - reeds in 5% van de gevallen niet meer behandelbaar met carbapenem. In 2009 gold dit alleen nog voor Griekenland en Cyprus.

Een andere bron van zorg is de opkomt van de carbapenem-resistente Acinetobacter die in reeds 8 landen verantwoordelijk is voor 25% van de infectiegevallen. In de EU sterven op dit moment naar schatting reeds 25.000 mensen per jaar wegens het ontbreken van effectieve antibiotica.

Het ECDC concludeert dat de situatie 'beslist zorgwekkend' is geworden, met name maar niet alleen in Zuid-Europese landen. Grote zorgen waren onlangs al te horen vanuit de VS. Dr. Arjun Srinivasan van de Amerikaanse CDC verklaarde: we hebben het einde van ons antibiotica-Latijn inmiddels bereikt. Dat betekent dat de twee bepalende continenten van de Westerse beschaafde wereld een groot aantal chirurgische ingrepen niet meer kunnen uitvoeren zonder een tot nu toe ongekend hoog en stijgend risico op complicaties en sterfte.
Dit artikel afdrukken