Ooit verdiepte ik mij in het wel en wee van de Romeinse wijnhandel. Als wijnliefhebber ga je wel eens op zoek naar de roots van je favoriete drank. Zonder veel moeite kwam ik in zeer oude tijden terecht.

De antieke wereld (zo tussen 700 voor en 500 na Chr.) drééf in de wijn – er werden aan het begin van onze jaartelling jaarlijks honderden miljoenen liters geproduceerd en over de hele Middellandse Zee vervoerd. Romeinse soldaten die in de eerste eeuwen van onze jaartelling zo trefzeker half Europa aan hun voeten legden, werden al snel gevolgd door mensen die de werken van de vrede introduceerden in de veroverde gebieden: wijnstokken aanplanten was een van hun eerste activiteiten.
Vanzelfsprekend liet al dit wijn drinken ook zijn sporen na in de antieke keuken. Er bestaat haast geen recept zonder dat er wijn, wijnderivaat of ingekookte most bij gaat. Dat maakt het lezen van deze recepten prettige lectuur. Voor een groot deel zijn ze verzameld in de bundel De re coquinaria (Kookkunst) toegeschreven aan Apicius, die in de eerste eeuw AD leefde.

Ook ik kook graag met een lekkere fles in de buurt – voor de inwendige mens maar vooral om een gerecht spannend te maken. Antieke recepten doen soms verrassend modern aan, vooral doordat er naast talloze kruiden zoveel uit het Verre Oosten afkomstige specerijen in verwerkt worden, ook in zoete zaken.

En wentelteefjes, de glorie uit de zuinige keuken van onze (groot)moeders? Ook die maakten huismoeders in hun antieke mediterrane keukens. Maar wel met wijn, honing en peper erin. Met 'Putanini alla Romana' heb ik de harten van menig eigentijdse fijnproever die meenden alles al eens gegeten te hebben, veroverd.
Ga er ook eens lekker van genieten, bij voorkeur op een herfstige avond wanneer de wind door de straten loeit.

Romeinse wentelteefjes (Putanini alla Romana). Het recept is voor 4 personen.
- 4 stevige sneden oud wit brood
- 2 dl melk
- 1 ei
- 1 dl zoete witte wijn
- 5 el dunne honing
- 1 theel. kaneel
- 1 theel. gemalen kardamom
- enkele slagen versgemalen witte peper
- 50 gr boter
- 2 el olijfolie

Meng alle ingrediënten behalve de boterhammen, boter en olie goed door elkaar. Snijd de korsten van het brood. Leg de boterhammen in een platte schaal en schenk het eimengsel erover heen. Sop het brood aan twee kanten goed in dit mengsel en laat het een paar minuten staan. Verwarm in een ruime koekenpan de boter en de olie. Laat de boterhammetjes goed uitlekken en bak ze aan twee kanten goudbruin, voeg eventueel nog wat boter en/of olie toe. Houd ze warm tot je ze gaat eten.
Serveer liefst direct met eventueel, als concessie aan het heden, een bolletje kaneelijs erbij, maar in ieder geval een glas koele zoete wijn.

lucettes wentelteefjes


Fotocredits: Alpha en Lucette Faber
Dit artikel afdrukken