De Londense cardioloog Aseem Malhotra zet in het gerespecteerde medische vakblad The British Medical Journal de angst voor verzadigd vet overboord. Hij verwijst daarbij naar onderzoeken die aantonen dat het niet om de energie-intake gaat - verzadigd vet is energiedicht - maar om de samenstelling van ons menu. Hij blijkt een aanhanger van de 'a calorie is not a calorie' gedachte en kiest voor een menu met een lage glycemische index en een laag aandeel in koolhydraten. Het feit dat in de afgelopen dertig jaar de VS een afnemende energie-intake over de gehele bevolking heeft laten zien, terwijl het gewicht van Amerikanen sterk is toegenomen is daarvoor het zwaarstwegende bewijs volgens Malhotra.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, normaal drink ik op donderdagavond nooit wijn, maar nu wel.
Op een dergelijke reactie heb ik al ruim 20 jaar gewacht. Ik heb nooit willen accepteren dat verzadigde vetten zo slecht zijn als door sommigen wordt beweerd. Ik neem 's-ochtends altijd volle kwark.
Nu moeten we maar afwachten wat de reactie van het VC zal zijn. ik ga ervan uit dat de GR een goed gedocumenteerd rapport heeft op basis waarvan men altijd gezegd heeft dat verzadigde vetten ongezond zijn.
Verzadigde vetten zijn niet ongezond, maar te veel verzadigde vetten is wel ongezond. Dat is mijn denkwijze er over, maar ja wat is teveel?
@Wicher: het is niet echt nieuws hoor. Al vele malen eerder beschreven. Ik ben net als jij benieuwd of het Voedingscentrum, Jaap Seidell of Frank van Berkum hier iets over te zeggen hebben.
Ondertussen geniet ik bijna elke ochtend van mijn 10% vette yoghurt (Lidl) en eet ik bijna een liter slagroom in de week (het meeste verdwijnt in de espresso). Verder voornamelijk roomboter en kokosolie in de pan. Brandstof voor het brein.
Even korte reactie vanuit Geneve. Inderdaad niet veel nieuws. Ik zag ook deze week een interview met dr. Malhotra op CNN. Hij bleek niet goed ingelezen maar had duidelijk net Taubes gelezen. Kern van de zaak: de angst voor vet heeft wereldwijd geleid tot een afname van de vetinname en die is vervangen door koolhydraten (vooral suikers en zetmeel). Dat is een ongunstige ontwikkeling geweest waar we nog steeds de prijs voor betalen. Daar is overigens in 1997 al krachtig voor gewaarschuwd door Katan, Grundy en Willett (in de New England Journal of Medicine. Wat het voedingscentrum niet zegt is dat verzadigd vet vervangen moet worden door koolhydraten maar dat je die beter door onverzadigde vetten kunt vervangen. Over dat laatste is nog steeds discussie (maar daar heeft Malhotra het niet over) omdat er zoveel verschillende vetzuren zijn met zoveel verschillende effecten. Observationeel onderzoek zegt niet zoveel omdat de meeste mensen met een voeding hoog in verzadigd vet ook weinig groenten en fruit eten en veel zetmeelrijke en calorierijke producten. Trials met vetzuren kijken vaak alleen naar basale lipoproteïnen.
Malhotra maakt er verder nogal een punt van dat statines het risico op hart- en vaatziekten niet zouden verlagen. Je kunt twijfelen over het mechanisme maar dat die effectief zijn lijkt nu toch wel evident.
“Wat het voedingscentrum niet zegt is dat verzadigd vet vervangen moet worden door koolhydraten maar dat je die beter door onverzadigde vetten kunt vervangen. Over dat laatste is nog steeds discussie (maar daar heeft Malhotra het niet over) omdat er zoveel verschillende vetzuren zijn met zoveel verschillende effecten.”
Het onderzoek dat zou moeten bewijzen dat verzadigd vet ongezond is, rammelt aan alle kanten. Het is nog nooit aangetoond.
Zie bijvoorbeeld:
Robert Hoenselaar
Peter Attia
Kris Gunnars
Mark Sisson
Welke vetten gezond of ongezond zijn is door Mary Enig in 2000 al in Know Your Fats beschreven.
Chris Masterjohn zet het hier nog kort op een rijtje
In veel culturen is verzadigd vet gebruikt als conserveringsmethode. Belangrijk in tijden van onzekere voedselvoorziening. Het ligt voor de hand dat we zodanig geëvolueerd zijn dat verzadigd vet een belangrijke voedselbron is. Dat is ook precies wat Enig schrijft. Staffan Lindenberg zit er naast met zijn nadruk op “lean meat” vermoed ik. Loren Cordain schuift al de kant van meer vet op.