De koeien worden nauwkeurig geselecteerd. Ze moeten minstens drie jaar oud zijn en voldoen aan de eisen qua vorm en vetgehalte. Doordat de koeien 'zich lang gevoed [hebben] met grassen', zit hun vlees boordevol smaak. Die wordt gekoesterd tijdens het 7-weken durende rijpingsproces. In die tijd verliest het vlees zo'n 20% vocht, versterkt zich de smaak en zorgen enzymen ervoor dat de structuur zachter wordt. Vanaf april kunnen klanten het grasgevoerde melkkoeienvlees in de Colruyt beenhouwerijen verwachten, meldt Vilt.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter, je hebt gelijk waar het mijn toon aangaat, maar je weet dat cowboys eerst schieten en dan denken. Ik probeerde uit te leggen dat een beetje melkkoe meer dan 7000 liter melk geeft per jaar. Dat is een gigantische hoeveelheid eiwit. Om dat te bereiken, moet je die koe ook veel eiwit geven en dat is, zeker in de herfst, winter en voorjaar, godsonmogelijk met gras alleen. Dus krijgen de melkkoeien hoogwaardig plantaardig eiwit bijgevoerd, zoals soja. Maar dat wordt liever verzwegen, vandaar mijn cynische opmerkingen over de marketing achter dit concept. Daarnaast - maar dat weet ik dus niet 100% zeker - betwijfel ik of het afhangen (rijpen) van vlees met been afkomstig van melkvee qua voedselveiligheid wel kan. Zoals ik aangaf, heeft vlees van melkvee meer micro-organismen in en op het vlees zitten dan vlees van vleesvee. Het laten rijpen van vlees in vacuüm is dan een veiliger proces, maar de consument wordt 'lekker' gemaakt met het 'new age' droogrijpen. Ik zal voortaan tot 10 tellen voor ik schiet ;-)
Hee cowboy, doe niet zo uit de hoogte en voor ons burgers onbegrijpelijk.
Uw eigen vee in Uruguay eet ook het hele jaar rond gras.
En ik weet van sterke runderen in Ierland die het jaarrond gras eten. Wat hebt u te melden?
Grassen, ook in de winter. Mooi staaltje marketing. En 50 dagen droogrijpen van achtervoeten van melkvee, dat vaak hoge aanvangskiemgetallen heeft, wordt een spannend avontuur.