Verstedelijking, een tekort aan jonge boeren, vervreemding van ons eten, verlies van transparantie in het voedselsysteem, maar ook standslandbouw, de ‘bewuste’ consument en het ontstaan van verschillende boer-burger of korte keten initiatieven: allemaal onderdeel van ‘Food & the City’. Hoe verhouden deze onderwerpen zich tot elkaar? Waar komt het vandaan en waar gaat het heen? En, misschien wel het belangrijkste: welke rol speel je er zelf in? Wageningen Academy en Food Hub organiseren deze collegereeks van vier avonden om antwoord te vinden op deze vragen; om de transitie van het stedelijke voedselsysteem te begrijpen en er op te reageren.

Collegereeks
In deze collegereeks wordt het verband tussen voedsel en omgeving, voornamelijk de stad, onder de loep genomen. Als eerste wordt ingegaan op het huidige voedselsysteem in en om de stad. Vervolgens wordt gekeken naar de grote verhalen, de trends, van deze tijd, zoals urbanisering en (de daarmee samenhangende) vervreemding van ons voedsel: wat zijn hier de gevolgen van? Daarop aansluitend wordt onderzocht welke oplossingen, alternatieven en innovaties bestaan als antwoord op deze gevolgen. Tot slot wordt het concreet: welke stappen kunnen morgen worden gezet om de transitie richting een duurzaam stedelijk voedselsysteem te zetten?

Doelgroep
Ben jij een (young) food professional? Wil je de transitie van het stedelijk voedselsysteem beter begrijpen en leren hoe hier op te reageren? Pak dan deze kans om niet alleen wetenschappelijk de diepte in te gaan over stedelijke voedselsystemen, maar ook om te leren van en dit te verbinden aan de praktijk.

Programma
Avond 1 (10 mei, geweest)
Regime: Het voedselsysteem in de stad

– Wat is het gedrag van de stedelijke consument?
– In hoeverre beïnvloedt de omgeving wat je eet?
Sprekers: prof. dr. Gert Spaargaren (WUR), Hiske Versprille (Parool)

Avond 2 (24 mei, geweest)
Trends: Urbanisering en vervreemding

– Urbanisering
– Vervreemding van de bron van ons voedsel
– Als internationale trend
Sprekers: prof. dr. Esther Veen (WUR), Vera Bachrach (Tostifabriek, Coco Conserven)

Avond 3 (31 mei, geweest)
Niche-innovaties: Nieuwe vormen van voedselvoorziening

– Hoe is innovatie te plaatsen
– Voorbij aan de discussie over de zin/onzin van stadslandbouw
Sprekers: ovb, Katie Brokmann (SHIFT Invest)

Avond 4 (7 juni)
Maak het concreet – Wat gaan we nu doen?

- Voedselbeleid in de stad
- Burgerinitiatieven
Sprekers: prof. dr. Arnold van der Valk (WUR), Jaap de Jong (van Amsterdamse Bodem)

Tickets & bewijs van deelname
Na het volgen van de volledige collegereeks ontvang je een certificaat als bewijs van deelname ondertekend door Wageningen Academy en Food Hub.

Voor de reeks zijn passe-partouts te koop. Wil je maar één college volgen, dan is het ook mogelijk een los ticket te kopen.

De kosten voor een los ticket bedragen €30, voor een passe-partout betaal je €100.
Tickets zijn te koop via eventbrite.

Meer informatie
De avonden worden georganiseerd in Het Amsterdamse Proeflokaal, Stadionplein 300 te Amsterdam.

Kijk voor meer informatie op de website van Food Hub en Wageningen Academy.

Organisatie
Voor deze collegereeks werken Wageningen Academy (WUR), Food Hub en Het Amsterdamse Proeflokaal samen.
Dit artikel afdrukken