Het door de universiteit van Yale uitgevoerde onderzoek testte de 'ontkoppelingstheorie'. Volgens die theorie 'ontkoppelt' de consumptie van met zoetstoffen gezoet eten en drinken, de smaak van suiker en de inname van energie. Het lichaam zou daardoor minder gaan reageren op suiker en dat kan uiteindelijk leiden tot gewichtstoename, glucose-intolerantie en diabetes.

Tijdens het onderzoek kregen 45 gezonde volwassenen van 20 tot 45 jaar over een periode van 2 weken zeven drankjes van 355 milliliter te drinken. De drankjes (met fruitsmaak) bevatten of suiker, of het calorie-arme sucralose of een mix van sucralose met maltodextrine. Voor, tijdens en na de testfase werd de glucosetolerantie en smaakperceptie van de deelnemers onderzocht in een fMRI-scanner.

In tegenstelling tot de verwachting, bleek de inname van sucralose als enige zoetstof geen negatieve invloed te hebben op de gemeten parameters. Bij de proefpersonen die sucralose in combinatie met het koolhydraat maltodextrine binnen kregen, waren significante veranderingen te meten. Niet alleen reageerden de hersenen minder sterk op de zoete smaak, ook nam de insulinegevoeligheid van het lichaam af. Met andere woorden: het glucosemetabolisme veranderde. De smaakbeleving bleef wel hetzelfde. Vervolgens testten de onderzoekers ook nog een drankje met alleen maltodextrine. Dat liet geen veranderingen zien.

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat caloriearme zoetstoffen alleen een metabole stoornis veroorzaken als ze samen met een koolhydraat worden ingenomen. De 'ontkoppelingshypothese' lijkt daarmee te zijn ontkracht. Nader onderzoek moet uitwijzen waarom de combinatie van sucralose en koolhydraat dit effect heeft en of het ook geldt voor andere zoetstoffen. Vooralsnog, zegt onderzoeker Dana Small, kunnen mensen zonder problemen een light-drankje drinken. "Maar ze moeten er geen frietjes bij nemen."
Dit artikel afdrukken